27 Септември 2020неделя17:45 ч.

За едното честно име

/ брой: 144

visibility 1276

Катя ЯНЕВА

Човек за едното честно име живее. Не знам нито кой, нито кога ми е втълпил тази мъдрост. А на вас? Бъхти се цял живот, за да имаш красно име, то да те обозначава като честен, хората да ти се радват. Да разчитат на теб при изпитание. А ти да се гордееш пред децата си.
Цитираната мъдрост е отживяла, категорично и напълно. Кой сега живее за едната чест, за едното достойнство. Искам да ми го посочите, за да го разгледам от всички страни, да му попроуча миналото, да му видя сеира в настоящето и, ако се сближим, да му кажа: "Човече, освести се. Сменяй курса, докато е време. Времето хич не е твое. Времето е на тези, на които изначално не им пука колко им е красно името. Красно в истинския смисъл на думата, не става въпрос за разните финтифлюшки към названието им, нито за тъй широко застъпеното гримиране, за двойните дъна и пр.
Знам, че този единак, ако се намери, единакът с честното, гордото име, няма да ме послуша. Такъв човек поначало слуша само това, което се нарича собствена съвест - също архаично понятие. Затова и да ми се мержелее такава среща, тя ще бъде безпредметна. Полза нито за него, този наивник с гордото, честното, красното име, нито за мен и подобните ми, които не сме наивници.
Да излезем от старините и да говорим за съвремието. За съвремието, което наричаме животрептущо. Именно то е пълно с действия, с дела, то си е живеенето. И в него се разбира за какво, щом не е за едното красно име, живее човекът и до какво доживява.
Очевидно е, без всякакви изследвания, че днес се живее главно за пари. Може и в комбинация с власт. Славата е доста по-различо нещо от честното, красното, гордото име, но в днешното време не придиряме. А и излъчването на славата е далеч по-силно от простите сигнали на едното красно име. И ако погледнем към бездните на човешките драми, ще забележим дори мимоходом, че съвременникът масово избягва да преживява силно раздвоение между славата на парите и властта, от една страна, и мизерното там, какво беше, честно име.
Съвременникът налита на пари, тича за пари, бори се за пари, за власт и за притурката, която сладостно възвисява - славата. Ето за това, казано накратко, живее истинският съвременник, човекът на новото време.
Веднага прибавям, че много българи не са кадърни да живеят за великите пари. Те живуркат за пари. Иначе как? Работи някому, който ще ти казва, че ти дава хляб, продай си къщата, че да имаш хляб, удари го на просия - и то е работа. Измисли начин да се мотаеш в краката на тези, които знаят цаката на този живот. А тя не е в едното красно име.
И все пак старината не отстъпва. Гониш я, тя - не, та не. И сега, като те нарекат социалнослаб, и като се скъсват да приказват за теб, и като леят сълзи за теб, и като подчертават какъв товар си за тази обновена, тотално преродена държава, пълна със славни господа и дами, които те карат да им благодариш за топлите, изтощителни грижи, ти напомнят, че продължаваш да живееш по старите правила. За едното честно име. Не бъди такъв, гордей се с новото, я как звучи - социалнослаб. Това да му е кусурът...
 

Катастрофа край Бургас, три тира се удариха

автор:Дума

visibility 26

Дете бе прегазено на паркинг в София

автор:Дума

visibility 127

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 165

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 182

Армения обяви военно положение

автор:Дума

visibility 7

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 147

Самолет катастрофира в Украйна, десетки жертви

автор:Дума

visibility 1769

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 654

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ