19 Септември 2021неделя02:20 ч.

Няколко думи

За едното извинение

/ брой: 101

автор:Павлета Давидова

visibility 262

Нима България изцяло е загубила съпротивителните си сили и е готова да се подчинява безпрекословно на всичко и всеки? Нима нямаме никакво чувство за самосъхранение и самоуважение? Нима сме готови да преклоним главица пред всяка сабя, готова да я посече? Това са само част от въпросите, които изникват след случая в Чешнегирово.
Две седмици след като американски военни с автомати нахлуват в българско частно предприятие резултатът е... извинение? Сериозно ли? Никой не бил пострадал, нямало ударени, не ги били натръшкали на пода, не е гърмяно, нямало бой... Трябваше ли да прострелят някого, че да има някакви по-сериозни мерки срещу тия, дето се чувстват у дома си навсякъде? Това извинение дали ще върне съня на работниците, които са се сблъскали с чуждоезичните униформени?
В коя друга уж демократична държава подобен инцидент би се разминал без никакви последствия, без наказания и без уволнения или понижения? Дали друга страна би си трайкала две седмици за случката? Ако кадрите от "учението" не бяха стигнали до медиите, едва ли щеше да има дори и голо извинение за размаханите пушки.
Как така никой не е сметнал за необходимо да информира министъра на отбраната или пък да заведе доклад, че някакво военно обучение се е объркало, че цивилни са били "респектирани"? Такава ли ни е отбраната? Кого пазят - българите от неочаквани атаки или незнайни чиновници, уплашени, че Америка ще се разсърди, ако си отстояваме правата?
Значи ли това бездействие, че всеки с пушка може да прави каквото си иска, стига това да не става достояние до медиите и социалните мрежи? А България ще се задоволи с едното голо извинение? Ще се вземат ли мерки това да не се повтаря? Само да напомним, американските военни са почти недосегаеми за международното право и националните порядки, тяхната държава се е погрижила законодателно, че и с разни двустранни и многостранни договорки само тя да си ги наказва, евентуално. Това обаче не означава, че българските им колеги трябва да мишкуват и да прикриват гафове, свързани с военни обучения.
За щастие български гражданин не е пострадал. Какво щеше да стане обаче, ако селяните в Чешнегирово бяха като ония плевенски селяни, дето набиха френските командоси през 2012 г.? А ако треперещият Васко сега бе извадил пистолет и бе стрелял? Щяха ли да го накарат да се извинява, че се е защитил? Е, той не стреля, колегите и шефът му получиха извинение... след медиен шум и двуседмично мълчание. Дали спят по-спокойно вече? А вие по-спокойно ли спите? Чувствате ли се защитени или тихичко се радвате, че до имота ви няма военна база и международни учения? Спокойни ли сте, че ако стане гаф, отговорните българи ще докладват своевременно там, където трябва?
Не забравяйте - промяната започва от всеки от нас. Звънете, подавайте сигнал и не оставяйте на лошите да им се разминава, независимо какво нарушение са направили!

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ