05 Май 2024неделя06:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

"За" и "против" яйцата

Не увеличаването на холестерола, а алергията и салмонелата правят опасна тази храна

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 117

Човек изяжда средно 255 яйца на година. За същия период една кокошка снася около 250 яйца!

Кокошите яйца са сред основните храни в почти всички кухни по света, но дойде ли Великден, хапваме повече яйца от обичайното. Опасно ли е това за здравето ни? Вероятно толкова, колкото всичко, с което прекаляваме. А и за дълго време смятаните за враг на сърцето яйца, вече е доказано, че не повишат нивото на холестерола в кръвта. Дори се твърди, чe eдно пържено яйце на закуска може да понижи кръвното налягане. Според специалистите свръхприемът на жълтъци трябва да притеснява най-вече неспортуващите свръхчувствителни към холестерол хора, диабетиците и страдащите от проблеми с жлъчката.
Всяко яйце съдържа само 75 ккал, омега-3 мастни киселини, витамини от група Б (най-вече Б12), цинк и е една от малкото храни, от които витамин Д се усвоява бързо и лесно. Те са полезни за трупане на мускули, а веществото холин (1 жълтък съдържа около 300 мг) храни мозъка и пряко влияе на способността му да съхранява по-дълго време информацията.
При хора, които консумират всекидневно яйца, значително е занижен рискът от развитие на катаракта. Експертите по хранене съветват човек да хапва от 2 до 4 яйца за седмица, ако не страда от сърдечно-съдови заболявания.
За някои може да е екзотика, но все повече хора боядисват за Великден пъдпъдъчи яйца. Макар мнозина да се отнасят с пренебрежение към тях, според специалистите те са като калорийна бомба и по отношение на хранителните вещества превъзхождат кокошите, защото са богати на витамини А, Б, Б12, фосфор, натрий, калций, желязо, рибофлавин, селен, мед, хром. Те съдържат 4 пъти повече желязо от кокошите яйца, 2,5 пъти повече витамин А, 4,5 пъти повече фосфор и калий, 2,2 пъти повече мед и кобалт. Те повишават имунитета, помагат при безсъние, главоболие, нарушения на нервната система, болки в мускулите, лющене на кожата, опадане на косата. За разлика от кокошите, пъдпъдъчите яйца не причиняват алергии при деца и възрастни. Като пропорция 5 от тях се равняват на едно кокоше яйце.
Напоследък у нас са популярни и щраусовите яйца. Само в едно от тях се съдържа около кило пълноценен белтък с балансиран аминокиселинен състав и 300 г жълтък, който се различава от кокошия със значително по-малко количество холестерол и мазнини. Яйцата на щраусите са богати на витамини и микроелементи, с много по-малък риск от алергия и може да се консумират от хора от всички възрасти.
Препоръката на специалистите е яйцата да се консумират след добра термична обработка, а не сурови или рохко сварени, защото твърде е възможно някои да съдържат Salmonella enteritidis. Бактерията на салмонелата се размножава бързо на стайна температура. Препоръчва се суровите яйца да се използват до 3 седмици след датата на "производството" им. Според специалистите дори "твърдо" сварените яйца не бива да остават повече от 2 часа извън хладилника.
Алергията към яйцата е една от най-срещаните и може да е както към белтъчно вещество в жълтъка, така и към белтъка. Смята се, че протеинът овалбумин е главен алерген. Повечето хора са алергични към белтъка на яйцето, но някои имат алергия и към жълтъка. Симптомите са алергични ринити, астма, дерматити, гастроинтестинални проблеми. Добре е да се знае, че някои заместители на яйца съдържат яйчен белтък.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1394

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1448

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1391

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1604

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1538

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ