29 Октомври 2020четвъртък19:57 ч.

За историята на социализма - без гняв и пристрастие

Искра Баева, Евгений Кандиларов и Евгения Калинова пред ДУМА

/ брой: 254

автор:Александър Симов

visibility 3523

На 15 октомври 2010 г. излезе от печат том втори с "Изследвания по история на социализма в България. 1944-1989 г.", под общото съставителство на д-р Евгений Кандиларов и редакция на д-р Таня Турлакова. Книгата е плод на изследователските усилия на дванадесет водещи специалисти в областта на българската история, изследователи от БАН и преподаватели в различни университети. Сред тях са имената на доц. Искра Баева, доц. Евгения Калинова, доц. Илияна Марчева, доц. Наталия Христова, доц. Нако Стефанов, доц. Никола Константинов, доц. Йордан Баев, д-р Румяна Маринова-Христиди и професорите Владимир Мигев, Луиза Ревякина и Витка Тошкова.
Изследването  е част от дългосрочен научен проект на Центъра за исторически и политологически изследвания при НС на БСП, с подкрепата на Фондация "Фридрих Еберт". Той започна преди повече от три години и е посветен на историята на социализма в България от края на ХIХ век до наши дни. В рамките на изследователската работа бяха проведени редица кръгли маси, които провокираха интереса на учени от различни академични институции. Всяка от серията дискусии разкри нови и все още неосветлени периоди, събития и личности, предизвика спорове по теми, смятани до неотдавна за приключени. Том първи от тази поредица, обхващащ хронологически периода 1891-1944 г. беше представен на българската общественост през 2008 г. Въпреки множеството дискусионни въпроси и разнопосочност на мненията и интерпретациите, работата по този втори том от проекта също приключи успешно и днес с радост можем да отбележим този факт в общественото и научното пространство.
Изследванията са посветени на важни елементи от българската социалистическа система. Става дума за проследяване на начина, по който в България се реализират идеите за изграждане на социалистическо  общество, за еволюцията в програмните идеи на управляващата БКП, за промените в ценностната система на българите, за приспособяването на българската интелигенция към социалистическата идеология, за икономическите предизвикателства на ускорената модернизация от съветски тип в промишлеността и в селското стопанство, за елементите на социална сигурност при социализма, за специфичната функция на силите за сигурност и армията, за успехите и неуспехите на образователната система, за българския опит за отговор на световния възход на новите технологии, за отношението на БКП към основните си съюзници, за ролята и мястото на мрежата от обществени организации в политическата система на социализма, за сложните етнически и религиозни отношения в социалистическа България и накрая, но не и по значение - за външнополитическите предизвикателства на страната в рамките на Източния блок, на Балканите и в света.
Целият текст на сборника, както и отделните изследвания на авторите ще бъдат достъпни в интернет на страницата на проекта www.bgsocialism.eu, където могат да бъдат намерени и множество допълнителни материали, документи, снимки и богата библиография по проблеми, свързани с историята на социализма в България. 


- Можем ли да кажем, че това е една скандална част от изследването на историята на социалистическите идеи, защото обхваща период, по който дори и днес няма общо приета интерпретация?Искра Баева (И.Б): То и тази интерпретация няма да бъде общоприета. Да, от целия тритомник това е най-скандалният, защото повечето от читателите на този сборник и на вестниците са живели през този период и всеки има своето виждане. Тази интерпретация не може да стане общоприета, защото тя е една гледна точка, но има и други. Това не е първото българско изследване на този период, защото ние съвместно с Евгения Калинова имаме книгата "Българските преходи - 1939-1990 г. Има една книга, издадена от Института за близкото минало на Ивайло Знеполски "История на НРБ".
Вторият том обаче е интерпретацията на една относително голяма част от историци и е написан не от гледна точка на желанието да се осъжда миналото, както бе желанието през последните 20 години, а от желанието миналото да се разбере и да се постави в общия процес на българската история.
- Смятате ли, че текстовете вътре ще предизвикат достатъчно голяма дискусия, за да може да тръгне един процес на дискусия?
Евгения Калинова (Евг. К): Надяваме се на това, надяваме се нашите тези да предизвикат интерес, още повече за първи път тук са поставени проблеми, които до момента не са били обект на исторически изследвания. Други пък са дадени в по-широк контекст и трябва да се коментират професионално.
- Кои са темите върху които този сборник набляга?Евгений Кандиларов (Е.К.): Опитали сме се да покрием по-голямата част от проблеми, свързани с основните сфери - политическата система, социалната политика, икономическата система, история на идеите, външната политика, културната политика.
Една от новоинтерпретираните теми е историята на иновациите в годините на държавния социализъм. Ние сме се постарали да покрием целия спектър от проблеми.
И.Б.: Струва ми се, че най-голям спор ще предизвика обяснението за периода, защото господстваща през целия период на 20-годишния преход е теорията за тоталитаризма, за тоталитарното общество.
Нашата, на целия колектив, може би с малки изключения, интерпретация е друга. Първо, ние го наричаме социализъм, а не комунизъм, защото според нас терминът "комунизъм" е недоразумение. Чисто идеологически той е дошъл от Съединените щати, не от Европа.
И второто определение, което не е наше, то е на историците от Европа, че това е държавен социализъм от съветски тип. Това не е социализъм от демократичен тип, какъвто е имало в историята на Европа, а е социализъм, при който всички програми, социални и политически действия минават през държавата.
- А очаквате ли освен исторически и чисто политически отзвук от разработването на такиви теми, които са отворени за дебати до днес?
- Е.К.: Най-вероятно ще има политически нападки. Аз ги очаквам и от двете страни - отдясно и отляво. Вероятно проблемите, които се засягат, и начинът, по който са изложени, ще предизвикат дискусия и в самото ляво политическо пространство. Изследванията съвсем не са безкритични, много от тях са доста критични към проблемите на това общество. Ние обаче се опитахме да ги направим балансирано, а не едностранчиво.Евгения Калинова (Евг. К.): Когато започнахме да правим тези изследвания, върху нас нямаше никакъв натиск, никакви указания. Участниците в този екип бяха оставени на своята професионална съвест. Мисля, че голямото достойнство на тези изследвания е абсолютната им недпредпоставеност от политическа гледна точка. Това, което ни сплотяваше, беше разбирането, че историята има свои специфични методи на изследване, които не би трябвало да подменяме с много модерните в момента опити за изследване от чисто културологическа, политологическа и други гледни точки. В тези методи няма нищо лошо, нека други да изследват така, но ние си имаме едни тухлички - това са огромното изобилие от архивни документи и е непростимо да не им направим един сериозен прочит. В историята е важно какво се случило, как се е случило, но трябва да завършим и с въпроса "защо", тоест с някакъв опит за анализ, обобщение и обяснение и ние сме представили точно това. Критиките наистина вероятно ще бъдат от двете страни, но когато човек е професионално подготвен, много бихме искали да има такива критики, за да може в отговорите да бъде допълнено всичко онова, което ние не сме успели да кажем.
- Предстои ли трети том от това изследване?
Е.К.: Тази година и догодина Центърът за исторически и политологически изследвания продължава да работи върху този проект. Третият том ще бъде посветен на целия период на прехода - "Социалистическата идея през прехода".
- Очевидно сбърках с определението си, че вторият том ще е най-скандален.
Е.К: Аз смятам, че последният том ще е най-емоционално натоварен и мисля, че ще бъде доста по-сложен като изпълнение.
И.Б.: Същината на това изследване днес е, че то нито е носталгично, нито е осъждащо, а е опит за обяснение без гняв и пристрастие. 
 

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 206

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ