04 Март 2021четвъртък21:11 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Акценти

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

/ брой: 15

visibility 1085

Стефан ЗДРАВКОВ,

председател на фондация "Искър", в. "Сирак"

Мездра

През февруари 2020 г. изпратих на кмета  Йорданка Фандъкова покана да свикаме екоконференция, защото и сега смятам, че екологичните проблеми по Искърското поречие трябва да бъдат решавани съвместно от всички общини и гражданите на този регион. Надявам се поне сега да получа някакъв отговор! А понеже вече има поговорка, че "в България без Бойко нищо не става", се надявам той да намине и към ВЕЦ-Своге, та да го попитам - вместо тези 800 курса на товарни камиони с изгребаните от Искъра  боклуци да се карат в Костинброд, няма ли друго решение? Както се вижда, повечето са пластмасови бутилки. От години у нас се провежда благотворителна кампания "Капачки за кувьози". Пращах питания до организаторите - добре, нека децата да събират само капачките, но какво става с бутилките от пластмаса? И сега всички видяха отговора - в Искъра са! Не е ли по-добре край Своге или Мездра да се направи, ако не цяло предприятие, поне цех за преработка на пластмаси? ВЕЦ-Своге и в бъдеще ще бъде преграда тези бутилки да не стигат до Дунава и от там - до Черно море!

Скъпи кметове, еколози и граждани от Искърския край, към вас се обръща ако не първият, то поне един от главните виновници за началното изграждане на каскада ВЕЦ "Среден Искър". От 1992 г. с трийсетина приятели в моя гараж в Мездра си дадохме дума да работим така, щото водите на р. Искър да станат отново чисти, както в детството ни! През 1992 г. правихме конкурси "Мис Искър" по цялото поречие от Самоков до Червен бряг, гребни регати с лодки по Искър и Дунав. Край с. Реселец, Червен бряг, бе проведена "Екотопия 92" с участието на 2 хиляди еколози от Европа и любители на нудизма. На 2 август 1993 г. в Мездра организирахме първия весел екопразник "Бира за смет" и тогава с едно дарение на президента Желю Желев възобнових издаването на в. "Сирак", който тази година става столетник! През 1995 г. проведохме Първата национална извънстолична конференция на неправителствените екологични организации. 

С тези спомени преди година тръгнах с колата по поречието с намерение да стигна до заличеното от картата с. Караш да предам няколко книги на майката на новия екоминистър Емил Димитров, както и покана след 25 години отново да направим екоконференция! Не стана. Та сега, когато Своге и р. Искър се прочуха с "плаващия боклучарник" край ВЕЦ, отново пращам покана да направим такава екоконференция, да поканим нашия земляк - министър Емил Димитров, да обсъдим възможностите на т.нар. зелена политика или сделка на ЕС и особено на "разделното" събиране на битовите отпадъци.

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 190

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 186

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 43

ТАСС отрази подробно празника на България

автор:Дума

visibility 742

/ брой: 43

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 43

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ