13 Април 2021вторник13:52 ч.

За лицето на Сердика и днешните задни части

/ брой: 133

автор:Велиана Христова

visibility 2287

Столичният кмет Йорданка Фандъкова щяла да разговаря със зам.-кмета на Рим Мауро Катруфо, който гостува за откриването на паметника на Гарибалди в столицата ни. И за какво, моля ви се, ще разговаря? За разкриването на римската улица в центъра на София. Навръх 24 май Фандъкова отиде в Рим и тръгна да договаря какво - италиански археолози да дойдат да "вадят" същата римска улица от антична Сердика. А иначе било учудващо, че в центъра на София се намерила "археология".
Не знам за кого е учудващо, но българчетата в отделенията учат къде точно е била разположена провинциалната римска столица Сердика. Всеки ученик знае, че останките от античните градежи са точно в центъра на днешна София. Въпросът за строежа на метрото баш там е отделна тема. Но много е интересно кой и кога реши, че искаме да каним италианци да ни вършат разкопките и експонирането на паметниците? Май и столичната кметица се включи в хора от безразборно приказване - комуто каквото хрумне, плясва го публично.
Знае ли г-жа Фандъкова законите в България? Знае ли, че според същите тези закони на суверенна България чуждестранни археолози могат да работят на български обекти САМО под ръководството на български археолози? Знае ли кметицата Фандъкова, че имаме един великолепен Национален археологически институт при БАН, който няма и година, откак получи от авторитетен европейски одит на академията най-високата възможна оценка за качество - "световно ниво"? Знае ли колко български археолози работят на най-високо качество именно в областта на античната археология? Имаме способни и квалифицирани български учени, които с нищо не отстъпват пред италианските си колеги, да речем. А като си спомним реставрацията на главата на Севт III в Италия, май нашите са по-способни в някои отношения.
Знае ли кметицата, че античните обекти на Сердика като център на провинция в римската периферия са изградени върху останки на древната тракийска архитектура на същото място, а над тях се наслагват средновековни паметници - християнски и османски и такова съчетание е уникално в световното културно-историческо наследство? Отговорите на тези въпроси са нелицеприятни за един столичен кмет на една цивилизована държава. За съжаление май вече трудно можем да кажем, че днешна България е цивилизован представител на Европа. Ако за щяло и не щяло си подлагаме задните части, едва ли някой ще ни гледа лицето!

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ