25 Юли 2021неделя10:00 ч.

За моркова, тоягата и набитите канчета

/ брой: 160

автор:Христо Христов

visibility 1420

"Ако не се слеят двете болници, университетската и другата, държавната - стотинка няма да им дам, ако го сторят - ще ги възнаградя с няколко милиона!", обяви при посещението си в Стара Загора миналата седмица здравният министър Ана-Мария Борисова, като на въпроса "Защо не го решите, та вие сте принципал и на двете дружества?", отвърна с многозначителното "Не желая да администрирам!". Междувременно се лансира тезата, че ако болниците се обединят, ще се положат основите на високотехнологично здравно заведение. Като пари за него ще се намерят от 200-те милиона за преструктуриране на системата.
Запознати с предисторията на ситуацията от средите на медиците в Града на липите коментират, че това е чиста проба... абдикация от страна на министъра и опит да се прехвърли горещият картоф в полето на колегията.
Като несериозно определя изявлението на д-р Борисова шефът на МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД д-р Николай Колев и напомни, че съществува решение на Конституционния съд още от 2001 г., което определя един такъв административен акт като... национализация. Защото в дружеството дялове има не само държавата, а няколко от големите общини в областта.
Никой не е в състояние да каже що ще рече високотехнологична болница, определение в родното законодателство няма, така, както няма и критерии, по които лансираните напоследък 5-6 или 8 такива заведения ще бъдат изграждани.
Като приказки за "нероден Петко" виждат специалистите от Стара Загора обещанията за високотехнологична болница, по думите им това било морковчето на върха на чобанската сопа, която се размахвала от д-р Борисова.
Сливането на двете болници в Стара Загора ще бъде своеобразен триумф за новата министърка, по този начин тя щяла да покаже на премиера, че нещо в областта на така и неслучващата се реформа става. Друг е въпросът, че ползата от това "занимание" ще бъде, меко казано, нееднозначна за пациентите.
Които и сега плащат "на ръка" за прегледи и лечения, като дори тарифата в университетската е в пъти по-висока от тази в МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович". Под сурдинка местни активисти на ГЕРБ признават, че министър Борисова била изключително много ядосана на тукашните партийци, които я убеждавали, че няма да има проблеми при реализация на сливането. Като се аргументирали, че специално за това сменили миналата есен шефовете на директорските бордове с верни тям люде. Борисова си позволила дори да "набие" някои партийни "канчета" и да подскаже в доста прям словоред - бъдещи кадрови рокади, ако не се следва правата партийна линия.
В тази връзка старозагорци припомнят, че май пак е дошло времето, когато структурните промени се извършваха според разпореждането на първия секретар на ОК.
А несъгласните с него били отпращани да обслужват пациентите в селските амбулатории.

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 353

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 314

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1538

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 703

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 495

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 473

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ