18 Юни 2021петък09:38 ч.

Сцена

За наградите и наградените - 3

Най-добрите роли са на актьорите Меглена Караламбова, Албена Чобанова, Свежен Младенов, Ивана Папазова, Йордан Ръсин, Ивайло Христов, Гергана Плетньова, Филип Аврамов и Валери Йорданов

/ брой: 116

автор:Светлана Панчева

visibility 2749

Макар и театралният сезон да не е свършил, сезонът на наградите вече настъпи, а постепенно започва и да отминава. Но в редицата на наградените, разбира се, особено важни са най-добрите актьори, отличени за най-добрите им роли.
Според "Икар 2017" за водещи роли те са Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров на сцената на Благоевградския театър и Филип Аврамов и Валери Йорданов за изпълненията си в "Ничия земя" в Народния театър. А в поддържащите роли са отличени Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Молиер в Театър "Българска армия" и Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от А. П. Чехов в Младежкия театър.
Според "Аскеер 2017" най-добри във водещите роли са Меглена Караламбова за Майката в "Разговори с мама" на сцената на Театър 199 и Свежен Младенов за поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев в театър "Възраждане". А в поддържащите роли са Ивана Папазова за Икония във "Вълци" в Пловдивския театър и Йордан Ръсин за Телегин във "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов в театър "Възраждане".
Съгласувайте движение със слово и слово с движение, като много внимавате да не прекрачвате отвъд границите на естественото. Защото всяко прекаляване е против същината на актьорската игра, чиято главна задача открай време е била и си остава до днес - да държи огледало пред природата: да показва на добродетелта нейния истински лик, на порока - неговия образ без украса и на всяко време от историята - неговия верен отпечатък. Така вижда предназначението на актьора и неговото изкуство великият театрален майстор Уилям Шекспир. И понеже актьор е не онзи, който играе, а онзи, който не може да не играе, важно е да отбележим ролите, които оставят трайна следа в емоционалната памет на зрителите и са белег за майсторството на актьора. Защото силната, добре направена и вдъхновено изиграна роля е единственото, което остава от ефимерния, но активен, напрегнат и динамичен живот на актьора на сцената.
За изминалия сезон със сигурност ще се запомни виртуозният психологизъм, обогатен и разширен с всички възможни нюанси на разбирането, иронията и елегантния размисъл, с които Меглена Караламбова изгражда своя образ в "Разговори с мама" и пределно органичното и едновременно с това мощното сценично присъствие на Албена Чобанова в ролята на Малама. Свежен Младенов в ролята на поп Кръстьо във "Великденско вино" доказва категорично умението си да чувства най-фините нюанси на ролята и да гради цялостен сценичен образ, развит и разкрит многопланово и разнообразно. А с наситения емоционален живот и силното, ярко и пределно истинно изграждане на ролите на Чики и Нино в "Ничия земя" Филип Аврамов и Валери Йорданов бележат с истинско майсторство своите драматични персонажи.
Когато актьорът истински живее своя магически живот на сцената, когато с мъка и радост изминава пътя, по който за него ролята отначало е "Той", после "Ти" и най-сетне е "Аз", няма големи или малки роли. Защото и в малката роля прозира бисерът на точно намерената интонация, на вярното чувство, на истинския сценичен живот. И точно това постига Ивана Папазова в ролята на Икония във "Вълци", където само с един блестящо изпълнен и богато нюансиран монолог създава запомнящ се и вълнуващ образ, а също и Ивайло Христов, който вплита тревога, тъга и един особен комизъм в наистина добре изградената роля на Лебедев в Чеховия "Иванов". Многообразието и овладяността на изразните средства, яркото и категорично и комедийно, и драматично решение на ролята правят изпълненията на Гергана Плетньова като Дорина в "Тартюф" и на Йордан Ръсин като Телегин във "Вуйчо Ваньо" едни от най-интересните актьорски работи през сезона.


Меглена Караламбова в "Разговори с мама"

Валери Йорданов и Филип Аврамов в "Ничия земя"

Ивайло Христов в ролята на Лебедев в "Иванов"

Йордан Ръсин в ролята на Телегин във "Вуйчо Ваньо"

Ивана Папазова във "Вълци"

Гергана Плетньова в ролята на Дорина в "Тартюф"

Свежен Младенов във "Великденско вино"

Албена Чобанова във "Вампир"

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 120

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 162

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 99

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ