28 Януари 2023събота01:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

В училище

За нашата подраст

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 0

Преди време учителката по български език и литература от ПГКТС в Правец ме покани да присъствам на урок. Урокът беше за творчеството на Николай Хайтов, а тя знаеше за моите лични отношения с него. Влязох в клас и поздравих учениците от ХI клас: "Казвам "Добър ден" на подрастта". Любопитно ме погледнаха и замълчаха. "Знаете ли какво е това подраст?", запитах ги. Пак последва мълчание. 

"Старите дървета в гората, когато семеносят и паднат семената на земята, поникват млади фиданки, на тях казваме "подраст". И лесовъдите ги отглеждат, за да израсте млада гора. Вие сте подрастта на обществото и ще израснете като специалисти, необходими за развитие на обществото, което ви отглежда." Последва леко приятно шумене и продължихме по-нататък. 

С интерес слушаха разказа ми за Хайтов. След това продължихме с разкази за природата, гората и дивеча. Изяснихме, че и горските дървета са суетни като ученичките от класа. И те се стремят да станат високи и стройни, та лесовъдите им помагат, като премахват пречките. Получи се ползотворно събеседване, учениците проявиха завиден интерес и внимание. Последва и втора среща с дванадесетокласници, която те бяха пожелали. Същият интерес, същото сериозно отношение. Дори бяха изказали благодарност в социалните мрежи. 

Радвам се на това поколение, което ще ни наследи. Не ми направи добро впечатление обаче неглижираното облекло, с което някои ученици ходят на училище. Няма ги спретнатите униформи и ученичките с белите якички. Но все пак пожелавам на нашата подраст да израсне от нея достойно общество. 

Христо В. ХРИСТОВ-РЕФЕРЕНТА,

Правец

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ