25 Юни 2021петък04:24 ч.

Позиция

За новия лидер на БСП

Чуйте гласа на безпартийните социалисти!

/ брой: 160

автор:Велко Вълканов

visibility 2128

На 27 юли ще се състои конгресът на БСП, на който ще се избере новият й председател. Номинациите за председател на БСП вече започнаха. Появиха се много имена, повечето от които са добре известни. Всички кандидати имат своите достойнства и никой от тях не може да бъде предварително отхвърлен.
Сред имената, номинирани за високия партиен пост, очаквам да се появи и името на Янаки Стоилов, когото познавам отблизо 35 години. Като преподавател в Юридическия факултет имах случая да ръководя едно от семинарните занятия, в които участваше и Стоилов. Още тогава той прояви качества, които му обещаваха добро научно бъдеще. Но политиката ревностно го поиска за себе си. В изборите за Седмото Велико народно събрание Янаки Стоилов трябваше да се пребори и се пребори мажоритарно с яростно съпротивляващ се кандидат  на СДС.
Стоилов е вече на 55 г. Това означава, че той е навлязъл в най-хубавата за един политик зряла възраст. Освен житейска мъдрост, той натрупа и  сериозен държавнически опит. От всички народни  представители Янаки е с най-дълъг политически стаж. Той бе избран за народен представител и в 36-то НС, а след това в 38-то, 39-то, 40-то, 41-то и 42-то НС. В 7-то ВНС той бе зам.-председател на комисията, натоварена да изработи проекта за нова конституция. По-късно зае редица отговорни позиции в Народното събрание. Проявява сдържаност и умереност при обсъждането на възникващите сложни вътрешнополитически и външнополитически отношения, но когато е необходимо, проявява и твърдост. Той категорично отказа да подкрепи избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Като председател на комисията по външната политика към 42-то НС Стоилов призова властите в Киев да не толерират екстремистките действия на крайно десните неонацистки групи. Той се обяви срещу налагането на икономически санкции, засягащи интересите на гражданите на Европейския съюз и защити категорично "Южния поток", оценен от него като важен не само за България, но и за редица други държави от ЕС.
Янаки Стоилов е убеден привърженик на социалистическата кауза, което бе основанието да бъде избран за председател на Обединението на левите социалисти в БСП. Това качество днес е от особено значение, доколкото именно днес БСП изживява остра потребност от преутвърждаване на своята социалистическа идентичност. Обществото се нуждае от автентична социалистическа партия, партия, която ще се бори - по един или друг начин - за преодоляване на безчовечната капиталистическа система.
Макар че вече четвърт век се намира по върховете на държавната власт, Янаки успя да се опази от изкушенията на вездесъщата корупция. В това отношение клеветата, която не подминава никого от нашите политици, просто го заобикаля.
Може да се предполага, че изборът на новия председател на БСП няма да мине без оспорвано противоборство. Но много искам да се надявам, че, отстоявайки своите кандидати, делегатите на конгреса ще се ръководят не от групови (кланови) интереси, а от интересите на цялата партия. Ще кажа нещо по-съществено: искам да вярвам, че те ще се ръководят освен от интересите на партията, и от интересите на целия трудов народ. БСП съществува не заради самата себе си, а заради този трудов народ. При това БСП се състои не само от тези, които формално членуват в нея, но и от всички, които на изборите гласуват за нейните кандидати. Те съставляват втория, но не по-малко важен, ешелон на партията. Без този втори ешелон БСП не може да разчита на никакви изборни успехи. Към този втори ешелон, ешелона на безпартийните социалисти, отнасям и себе си. Вече четвърт век гласувам неизменно за кандидатите на БСП - с едно изключение, когато през 2009 г. гласувах за Българската лява коалиция (в която участваха и комунистите). В евроизборите т.г. гласувах за кандидатите на БСП, а в предстоящите парламентарни избори отново ще гласувам за нейните кандидати. Ето защо при избора на новия председател на БСП желая да се чуе и моят глас.
От това как ще протече и как ще завърши предстоящият конгрес на БСП зависи - нека кажа това с цялата откровеност - дали аз, а освен мен и много други симпатизанти на БСП, ще продължим  да гласуваме за нейните кандидати.
 

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ