07 Август 2020петък14:49 ч.

Актуално

За "отслабването" на един вирус

Или за обещанията за здраве, които не водят до здраве, а само до властта

/ брой: 132

автор:Аида Паникян

visibility 666

В началото на годината никой не беше подготвен за лицемерния и коварен КОВИД-19. Но той научи здравните системи по света да реагират по спешност и възможно най-адекватно, следвайки непредсказуемия му път. Може би някой ден ще научи на това и българската. 

4 юни - 25 нови случая от 1174 проби, т.е. новооткритите случаи са 2,12%, 8 души в интензивни отделения. 10 юли - 330 нови случая от 3686 проби (8,95%), 28 души в интензивни структури. Два дни по-късно - 33. Въпросителните пред семействата на тези 33-ма души са много. Толкова са и пред лекуващите екипи -

от "Ще оживее ли?" до "Ще го бъде ли, като оживее?"

Въпросителните пред родното здравеопазване, на които правителството няма адекватен отговор, са още повече. По официална статистика от 2018 г. в страната има 776 болнични легла за инфекциозни болести (през 2000 г. са 1746!). По думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 8 март 2020 г., "в момента болниците имат около 730 легла в инфекциозните отделения, около 230 от тях са незаети - ако се наложи, по предложение на болниците, могат да се разкрият около 600 легла. Няма проблем от гледна точка за леглата." В края на март той издава заповед, с която определя болниците за наблюдение на пациенти с КОВИД-19. Според нея България разполага със 7391 легла във вътрешни, белодробни и инфекциозни отделения за по-леките случаи и с 1324 легла в интензивните структури за тежките случаи. В София това съотношение е 1137 към 430. След всички уверения, че болниците са подготвени, в третата десетдневка на юни в столичната Университетска болница "Св. Анна" се оказва, че при 35 места за болни от вируса има 38 приети и още двама в интензивното! В началото на юли за изчерпан капацитет съобщават две сливенски болници - към ВМА и МБАЛ "Д-р Иван Селимински", болните се насочват към частните болници. Инфекциозни отделения спират работа заради липса на лекари... Факти без хронология. 

Лятото не уби коронавируса, но ни поднася  традиционните чревни инфекции и нетрадиционните "тропически" болести, причинени от комари, например.  

В средата на юли в болници в страната има над 530 души с коронавирусна инфекция! Пак по статистиката от 2018 г. лекарите инфекционисти са 205. Само че една лекарка с тази специалност почина! Колко от останалите 204 се разболяха от КОВИД-19 и са извън строя? Колко пенсионери се принудиха да се върнат на работа, за да помагат на колегите си? За 40 дни в България починаха четирима лекари, докато лекуваха КОВИД-19. За малка България подобни числа звучат застрашително. Логичният въпрос е 

ще издържи ли системата 

Под натиска на опозицията едва към 20 юни парламентът възложи на министъра на здравеопазването да направи анализ и да изготви план за укрепване на тази част от здравната ни система. Остават още пет месеца този план да бъде представен пред депутатите.

А дотогава? 

Ах, да, цинични изказвания, че случаите щели да се увеличават, защото клиничната пътека щяла да поскъпне. В момента тя все още е 618 лв., а анексът към Националния рамков договор не е подписан. Т.е. все още болниците вземат по около 40-45 лв. на ден за средно 14-дневно лечение на инфектирани с коронавирус. Да не говорим, че няколко седмици след началото на пандемията у нас нямаше клинична пътека за това заболяване и болниците не знаеха как да оправдаят харчовете си за тези пациенти. В началото на юни д-р Стефан Филев, директор на Великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов", обясни, че първите 15 пациенти с КОВИД-19 са стрували на болницата 18 879 лв., т.е. средно по 1258,60 лв. на човек. А ако говорим за инфекциозни заболявания, клиничната пътека за чревни инфекциозни болести с диаричен синдром например е 810 лв. Излиза, че за болниците е по-изгодно да пишат, че пациентът е с бронхопневмония и бронхиолит, защото пътеката за пациенти над 18 години е 697 лв.

По-сериозният проблем за гражданите остават PCR тестовете. По думите на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров за май НЗОК е платила за 330 теста, докато дневно се правят по около 2000. Останалите или са за сметка на пациентите, или на лечебните заведения. Неволно идва съмнението, че се правят по-малко тестове, за да излизат по-малко заразени и да не се натоварва здравната система. Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обяснява, че бюджетът на касата е планиран за около 2500 теста дневно и тя поема 60 лв. - при условие, че пациентът е с направление от РЗИ. После се даде възможност и специалисти по инфекциозни болести да дават направление за PCR тест. Личните лекари все още нямат това право. Защо ли? 

От изменчивостта на коронавируса комай по-опасна е изменчивостта в поведението на правителството. Същото, което от държавния бюджет не е дало и лев на здравеопазването в коронакризата. Т.нар. бонуси за медиците на първа линия са от еврофондовете. Както и парите за обновяване на Спешната помощ. 85-те процента за лечебни заведения, спрели работа заради пандемията, са от НЗОК, т.е. от здравноосигурените, а не от държавата. Разходите на болниците за дезинфектанти и лични предпазни средства се увеличиха с около 15%, а по-малките я карат на дарения.  

В края на май, часове след срещата на Бойко Борисов, Кирил Ананиев и проф. Тодор Кантарджиев с представители на Българското конгресно бюро, здравният министър издаде заповед, която разрешава провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения при заетост на местата до 30%. Последва безразборно разпускане на мерките без ясна аргументация. Това кара мнозина да не спазват противоепидемичните мерки. Принципът "да ми се маха от главата" успешно заработи: "Всеки има право да се прибере вкъщи и да се заключи там. А защо със заповед да се наложи всичко да е затворено и хората да пазят дистанция?" Тъй де, гласоподаватели се набират не със забрани. 

Нощни заведения за психично здраве 

Ако дискотеките и баровете са били най-важното за психичното здраве на българина, значи към днешна дата психолози, психоаналитици и психиатри трябва да са без работа или да молят да им плащат заплати поне 60/40! На 12 юни излезе министерска заповед, че "считано от 15 юни до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и пр., както и групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т.ч. сватби, балове, кръщенета и други". На 13 юни "по разпореждане на премиера Бойко Борисов" министърът на здравеопазването от понеделник (15 юни) разреши посещението на нощни заведения. На 9 юли, при 240 заразени, здравният министър издаде заповед, с която затвори нощните заведения. На 12 юли, след среща, поискана от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията, в МЗ решиха от 13 юли да отворят нощните заведения, а евентуалните следващи затваряния ще стават след обсъждане с браншовиците (за учебни центрове подобно обсъждане не се предвижда!)... А дали мярката 80/20 или намаленият ДДС в туристическия, ресторантьорския и хотелиерския бизнес ще дадат резултат, както и постоянното затваряне и отваряне на нощните заведения, е въпрос на време. В началото на юли социалният министър Деница Сачева заяви, че в туризма са съкратени 36 хил. души, но все още 17 хил. в Бургас и Варна са без работа. Въпреки правителствените мерки! 

За мачовете пред публика да не припомняме. Късопаметно правителството и премиерът забравиха за опустошителния мач в Бергамо, превърнал се за Италия в биологичната бомба за КОВИД-19, и допуснаха на Националния стадион 12-хилядна публика. 

Очевидно, поредицата от взаимноизключващите се министерски заповеди от началото на пандемията до момента е

плод на залог

по-голям от здравето на нацията, а министърът е принуден да изпълнява заръки с ясното съзнание, че е поредният политически бушон! Навярно тази тенденция преди седмици е прозрял и началникът на НОЩ ген. Мутафчийски. Първосигналната реакция в социалните мрежи на думите му "Очаквам да измрат много хора, яко да измрат" е още едно доказателство за незрелостта на обществото. Просто главният лекар на армията е разбрал накъде вървят нещата, очаквал е властта вече да не се вслушва в препоръките на специалистите, а да си криви феса според бизнес интереса и стремежа си за оставане на власт. Така че "възмутилите" се български граждани е добре да се извинят на проф. Мутафчийски.

Ясно е, че премиерът отдавна не слуша НОЩ: "Ако питам щаба, те ще ми предложат още днес да затворим абсолютно всичко" (5 юли). И не грижата Му за психичното здраве на народа го накара да скрие в началото на май професора, а след месец да спре всекидневните сутрешни брифинги: "Това непрестанно включване на щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот" (4 юни). Когато заради строгостта на мерките епидемията у нас бе що-годе овладяна и натрупа достатъчно дивиденти на премиера, в средата на май 86% от анкетираните смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави, сочат данните от проучване на "Галъп". В края на юни обаче доверието ерозира и вече 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение. Много е вероятно в голямата си част тази подкрепа да е резултат от нежеланието на 61% да бъдат затегнати мерките въпреки че ситуацията с коронавируса става все по-тревожна. Само за няколко седмици процентът на хората, които се страхуват от заразяване, от 51 се качва на 60!

За десет дни обаче българите трябваше да преминат психологическата граница и от 5000, и от 6000, и от 7000 заразени. Ще се справи ли с това правителството, а премиерът ще намери ли с какво да се бие по гърдите? Защото вирусът изобщо не е отслабнал, напротив - станал е по-прилепчив. Очевидно нему ще бъдат прехвърлени всички следващи неудачи на правителството. 

А след по-малко от година са изборите!

Вдигат отново палатки в Триъгълника на властта

автор:Дума

visibility 0

Цветозар Томов: Управляващите гасят огън с бензин

автор:Дума

visibility 35

МВР: Стотици се жалваха от блокадите

автор:Дума

visibility 86

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 404

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 865

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ