13 Април 2021вторник14:08 ч.

Зад ъгъла

За признатите измами

/ брой: 1

автор:Алеко Бичевски

visibility 809

В края на ужасната 2011-а светна лъч надежда, че новата 2012-а ще е по-добра за измъчената ни родина. За това трябва да благодарим, разбира се, пак на премиера. След като в средата на декември м.г. той обяви съвсем сериозно, че 2011-а била годината на Дянков, в края на декември още по-сериозно, даже сърдито, заяви, че може да уволни финансовия министър преди земеделския. И доколкото Миро Н. е най-актуален за отсвирване поради факта, че в повереното му ведомство управленската некадърност премина крайните предели на възможното, то очевидно за финансовия министър играта свърши. Оттам и изводът, че новата 2012 г. ще бъде годината без Дянков. Да ни е честита!
В същото време обаче щастливата развръзка поражда и доста въпроси. Някои от които са достойни да се превърнат и в парламентарни. Например Борисов гневно съобщи на нацията, че в звездната "година на Дянков" парламентарната група на ГЕРБ всъщност постоянно покривала гафовете на финансовия министър!? Да, но той не е финансов министър само на управляващата партия, а и на цяла България. И от прикриването на негови грешни действия и решения без съмнение са произтекли значителни вреди за нацията и държавата. Кой закон позволява на едно управляващо мнозинство, на едно правителство и лично на министър-председателя да представят пред обществото, с помощта на платени и притискани медии, най-важния министър като реформатор и звезда от световен мащаб, и в същото време да крият от същото общество неговата крайна професионална несъстоятелност? Спечелването на президентските и местните избори далеч не е основателна причина за такова поведение, което си граничи с измама и престъпление.
Преди няколко години унгарският премиер  Дюрчани загуби катастрофално парламентарните избори след горе-долу сходна ситуация. Журналисти разкриха запис от тайна среща на Дюрчани с партийния актив, на която той признава, че са лъгали народа за действителното финансово и икономическо сътояние на държавата. Последваха месеци на нестихващи многохилядни протести на унгарците и в крайна сметка опозиционната партия на Виктор Орбан спечели с 2/3 от гласовете. У нас сега имаме идентичен случай. Единствената разлика е, че премиерът, кой знае защо, сам обяви пред медиите за измамата.
Разбира се, откровеността на Б.Б. трябва да се отбележи. Но това не променя съществено нещата. Нито пък топли особено потърпевшите милиони български граждани и хиляди български фирми от абсолютно погрешната политика на един министър-менте, съзнателно и користно прикривана от управяващите заради тяснопартийни интереси.
Сега пред Симеон Дянков има два пътя. И двата водят към Америка. Само че по различни маршрути. Единият път е отстъпление с минимализиране на моралните щети, което може да се постигне с незабавно подаване на оставка и подходящо извинение. Българите сме толерантен народ, на кой ли не сме прощавали, ще простим и на Дянков, стига час по-скоро да свали воденичния камък от врата на финансово-икономическата система. Другият път е да чака да бъде уволнен, който е пътят на позора. След подобни изказвания и подобно отношение на принципала ти, да продължиш да се натискаш на поста означава, че си загубил и последната капчица достойнство. Това вече е жалко и непростимо. И смъртоносно за държавата. Държавата няма нужда от такъв финансов министър - опозорен и безсмислен.
Ситуацията наистина е неприятна. Все пак Дянков може да се утеши с това, че ще си отиде преди Миро Н., но пък след Миро Н., или заедно с него, ще си отиде и Б.Б. И заслугата на Симеон Дянков ще е безспорна. Дано и историята да я отчете.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ