07 Април 2020вторник17:27 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Георги Йорданов:

За сигурността на район "Студентски" ще бъде създадено ново полицейско управление

Гражданите ще дебатират основните проблеми заедно с администрацията, казва кандидатът за кмет на района от БСП

автор:Дума

visibility 1232

Мая Кулишева 

Кандидатът на БСП за район „Студентски“ е само на 28 години. Роден и израсъл в същото населено място, той завършва право в УНСС, в момента е докторант по специалността политология. Работил е в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и в Патентното ведомство на Република България.

- Социологическо проучване тези дни показа, че 42% от гражданите искат кметът им да е млад, честен, некорумпиран, а 72% са категорични, че трябва да е роден и израсъл в района, за който се кандидатира. Вие се вписвате в подобен профил, а и сте юрист по образование. Струва ми се, че около 90% от кандидатите на БСП за районни кметове са висшисти , така ли е?

 • Права сте. Този път градската организация на БСП заложи на по-млади свои кадри, а аз имам честта да съм най-младият, под тридесет годишна възраст съм. Смятам, че този подход е правилен и ще доведе до поне 5- до 10 наши районни кметове.
  - Район „Студентски“ не е като другите, съгласен ли сте? Настоящият кмет от една страна получава отличие за програма за обучение на децата, свързано с безопасността на движението, от друга в репортаж видях общежития на един университет с мухал, падаща мазилка и хлебарки...
  - Да, този район е по-специфичен от другите. На първо място защото е дом на много студенти, знаете, че в студентски град се намират общежитията на всички висши учебни заведения в столицата. От друга страна в района има и три жилищни квартала – единият от тях по-млад, все още развиващ се. Това са жк „Мусагеница“ жк „Дървеница“ и жк „Малинова долина“. Проблемите в района са не само специфични а и много разнообразни – докато студентите имат едни проблеми, то живущите в жилищните квартали се вълнуват от други. Споменахте кмета Дилчев и той наистина полага много грижи за децата в района, организира детски лагери по време на ваканцията заедно с Национална спортна академия. Тази му дейност заслужава адмирации и ако бъда избран за кмет на „Студентски“ разбира се, че ще продължа неговите добри практики. По отношение на общежитията в Лесотехническия университет - там условията са наистина потресаващи, но проблемът е , че те не са изцяло грижа на районната администрация, защото и самото висше училище е необходимо да осигури със свои средства ремонтите, като включи и МОН. Мисля, че е необходима една междуведомствена комисия или съвет, който да направи всичко възможно да се подобрят жилищните условия на студентите, така че те да отговарят на 21-век, а и на континента в който живеем, нали сме част от Европейския съюз. Другият важен проблем, с който трябва да се справим е сигурността на района и по-специално опазването на реда в Студентски град. И преди съм казвал, че сигурността трябва да е приоритет на районната администрация – много са младите хора, естествено има и много заведения и това създава предпоставки за нарушения на обществения ред. И тук трябва да се изпълни заложеното в нашата платформа, а именно възстановяването на постоянно действащо районно полицейско управление. Казвам възстановяване, защо преди време съществуваше такова но бе изместено в „Младост“. С новото районно управление ще се увеличи численият състав на служителите, сега полицейското присъствие е не само формално, то няма такова. Има само служители на КАТ, но не и полицаи.

 • - Не сте ли мислили за участъков полицай, който да си познава квартала?

 • - Има квартални полицаи, но това е недостатъчно. Един квартален на 20 000 души не може да обикаля денонощно, той не е патрулен за да следи за реда.

 • - Но как си представяте всеки район с управление – това са началници, редови патрулни – няма ли да нарасне невъобразимо МВР?

 • - Запознат съм с дейността на ведомството – там винаги има резерв от 4-5 хиляди свободни щатни бройки. Тоест, няма да се увеличи броят, а ще се заемат незаетите налични щатни места.  И още не мисля, че е нещо лошо хората в района да виждат повече полицейско присъствие и да се чувстват по-спокойни за дома си, за семейството. Да не пропусна тук и видеоконтрола, знаете колко е важен в борбата с престъпността – на ключови места където се концентрират повече хора, в това число пазари, по-големите улици. Защото ако там има видео наблюдение хората, тръгнали да извършат противозаконно деяние поне ще се замислят дали да го правят, освен това ми се иска и повече камери да има около училищата и детските градини.

 • - Да разкажем за работата и структурирането на районните кметове, те са всъщност изпълнители на бюджет, който им определи Голяма столична община. Имате администрация, комисии, експерти. Как ще се разгърнете, как ще изпълните програмите си, като средствата са недостатъчни, на какви допълнителни средства можете да се надявате?

 • - Действително, районните кметове с днешна дата са малко като с вързани ръце, изцяло зависими от общината, но в нашата платформа за управление на общините и от там и районите са заложени законодателни промени, чрез които районният кмет и районната администрация да станат първостепенни разпределители на бюджетни средства и така да не са изцяло зависими. И тук визирам промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, защото сега най-честия израз за районния кмет е, че е „пощенска кутия“. И аз не съм съгласен с това районните кметове да осъществяват само политиките на Голяма община. Районният кмет трябва да има много повече правомощия и затова е наложителна законодателна промяна.

 • - Това са ваши предложения в дългосрочен план, така ви разбирам, защото виждате какви са козметичните промени които се правят в законодателството за общините, а децентрализацията е дума без съдържание, въпреки изричните директиви и от ЕС за по-голяма самостоятелност и повече ресурс за регионите.

 • - Да това е наистина в дългосрочен план, но да се върнем към средствата. Истина е, че създаването на районно управление в район „Студентски“ ще отнеме голяма част от средствата, но ние ще търсим и взаимодействие с другите ведомства. Знаете, че без да си под егидата на МВР изграждането на ново полицейско управление няма как да се случи. Другите приоритети на моето управление ще са опазване на парковете и зелените площи на района. Аз живея в жк „Мусагеница“, познавам много добре целия район, учил съм и продължавам да уча тук.Това е моят дом и всеки ден, когато излизам на улицата искам да виждам една чиста, модерна, зелена заобикаляща ме среда. Затова проблемите ме засягат не само като кандидат за кмет, а и като един от всички жители на района. Скъп ми е и както казах Студентски град, защото там продължавам да уча, сега съм докторант в УНСС. Искам градинките в кварталите да си опазим, да се срещат там съседите, да играят шах пенсионерите и да дишат чист въздух. Знаете, че зелените части на столицата като че ли стават все по-малко, затова трябва да ги опазим на всяка цена, а безконтролното презастрояване да спре.

 • - Как ще участват и гражданите в управлението на район „Студентски“?

 • - Прозрачността е задължителна, а гражданите са също незаобиколим фактор във вземането на всички решения. Затова и в моята програма са предвидени много обществени обсъждания, дори ако това не е предвидено законово. Искам по всяка тема, която може да бъде предмет на дебат да се събират гражданите и районната администрация за да провеждат своите дискусии, защото както е известно от дълбока древност „в спора се ражда истината“.

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 1332

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1211

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ