04 Октомври 2022вторник13:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Мнение

За социална държава сега!

Позиция към 50-ия конгрес на БСП

/ брой: 50

автор:Георги Пирински

visibility 1285

50-ият конгрес на БСП съвпада с великата дата 9 май (1945 г.), която вечно ще бележи небивалия изблик на опияняваща радост и в България, и в Европа и далеч отвъд, от тържеството на свободолюбието над мракобесието. Сега обществото ни жизнено се нуждае от нов вдъхновяващ проект, който да отговори на надеждите и очакванията на хората за достоен живот в суверенна България за години напред.

Неизменен фундамент на нашата политика в отговор на тези очаквания остават ценностите, възгледите и алтернативата така, както ги заложихме в Програмата на БСП "За България - свободни граждани, справедлива държава, солидарно общество", която приехме на 47-ия Конгрес през ноември 2008 г.:  

- свободата, справедливостта и солидарността са основните ценности на демократичния социализъм; те остават нашия критерий за оценка на политическата действителност, мащаб за по-добро устройство на обществото, ориентация за нашите действия; равенството за нас е основополагаща ценност, означаваща преодоляване на социалната поляризация; ограничаване на експлоатацията и на всякакъв вид дискриминация, гарантирана равнопоставеност на половете;

- мирът е условие и гарант за достоен живот; трудът е основно право и главният фактор за обществената реализация на личността; хуманизмът е стремеж за ренесанс на ролята и ценността на отделната човешка личност, един от най-ценните ориентири на съвременния демократичен социализъм; хармонията между човека и природата, екологичното равновесие се превръща в ценност с особена значимост за човечеството;

- оставаме дълбоко свързани и с ценностите на родолюбието - с българските народни традиции и добродетели като патриотизма, трудолюбието, ученолюбието, откритостта към света, почтеността, привързаността към семейството, приятелството, гостоприемството, милосърдието, взаимопомощта.

Както посочихме в Програмата, още преди повече от столетие и половина в Комунистическия манифест Маркс и Енгелс разкриха помитащата всякакви прегради мощ на глобализиращата се капиталистическа система. Съвременният тип глобален капитализъм се отличава с дефицит на демокрация и справедливост, води до рязко нарастване на поляризацията в света и в отделните страни. 

В отговор на недъзите

на съвременния тип неолиберална глобализация ние се обявяваме за политика, носител на социалната алтернатива, която води към ново преориентиране на икономиката към приоритетите на човешкото развитие, на демократичното общество, в съответствие с ясно формулирани социални и екологични императиви.

Неолибералната система у нас бе наложена от СДС и днес неотклонно се утвърждава от ГЕРБ като власт на парите, пазара и приватизацията. Догмата "държавата е лош стопанин" и криворазбраният либерализъм вместо градивна пазарна конкуренция породиха паразитен, консумативен тип капитализъм. При него стремежът към бърза и лесна печалба, укриването на данъци, безгрижието за правата на трудовите хора взеха връх над социалните отговорности и на работодателите, и на държавата. Опитите днес тези системни недъзи да се компенсират със средствата на корпоративен тип държава само задълбочават кризата на демокрацията и поляризацията на обществото.

В съвременните български условия ние разглеждаме Конституцията като основата, на която може и следва да изградим своята алтернатива. Това е така, защото, както посочихме във "Визия за България" от 2019 г.: "Конституцията на Република България от 1991 г. определя българската държава като социална. Социалната държава съчетава по най-пълноценен начин демокрацията и социалната пазарна икономика. Тя се доказа като най-сериозния гарант за защита на трудовите и социални права, като единственият ефективен коректив на капитала. Реализирането на социалната държава в България днес означава ново качество на защита на трудовите права на българските граждани; надеждна осигурителна система, гарантираща за хората спокойно бъдеще; ефективен контрол върху стремежа за монополни цени и свръхпечалби; равнопоставеност на различните видове собственост. 

Постигането на такава държава е условие за реализирането на целите на нашата Визия, това е нашата главна политическа задача, която ще създаде устойчива основа за политическа и социална демокрация. Такава е нашата политическа позиция и относно членството на България в Европейския съюз. Както заявихме в нашата "Визия за Европа" преди Евроизбори 2019: "Нашата цел е изграждане на нова социална държава в Европа и изграждане на солидарни общества, които поставят в центъра нуждите и стремежите на всеки гражданин, защитават демокрацията, създават равни възможности, постигат социална сигурност, гарантират устойчиво развитие и инвестират в бъдещето. Това е модерният социализъм на XXI век."

Едно от условията да спечелим доверието на обществото за нашата алтернатива днес е 

да продължим да се развиваме като програмна партия

формулирайки вижданията си по актуалните въпроси пред обществото днес: за собствеността като работещ баланс между формите на частната и на публичната (обществената) собственост; за класите и социалната структура на съвременното българско общество; за демокрацията като народовластие чрез формите на пряка и представителна демокрация; за труда и свободното време в новите реалности на дигиталната икономика и изкуствения интелект; за пазара като регулатор на икономиката, но не и на политиката и обществото; за екологията не като зелена "сделка", а като нов социален зелен курс.

Но определящи днес са действията, с които следва да се ангажираме пред гражданите:

- гарантирането на всички условия за добра работа с добро заплащане, дължимите осигуровки и здравословни условия на труд; развиването на социално партньорство и колективно трудово договаряне на всички нива - по отрасли, браншове и предприятия; насърчаването на сдружаването и кооперирането за икономически и социален прогрес; поддържането на устойчив баланс между  пазарни и социални критерии в политиката по глобалното затопляне;   

- преодоляването на бедността, социалното изключване и поляризацията на обществото; въвеждането на нова данъчната система, основана на прогресивното облагане на доходите, печалбите и имуществата; осъществяване върховенството на закона като гаранция за свободата на личността и борбата с престъпността и корупцията; 

- осигуряването на достъпни за всеки здравеопазване и лечение като публично благо, независещо от личните средства; включването във всеобщо качествено образование, гарантиращо равни шансове на младите хора в живота; провеждането на културна политика, развиваща българската култура и отворена за диалог и взаимно обогатяване; насърчаването на свободни медии с достоверни послания в условията на глобалните информационни и комуникационни мрежи; 

- съдействието за формирането чрез ЕС на екологично устойчиви държави на пълната заетост и социалната интеграция; подкрепата за утвърждаването на нова система за колективна сигурност на европейско и на глобално равнище.

Необходимо е да заявим намерението и желанието си да инициираме и участваме във 

възможно най-широки обсъждания в обществото

из цялата страна по тези наши виждания и намерения. Да отстояваме своите послания както като предложения за съвместни действия към всички, които споделят необходимостта от нов проект за България, така и в спор по същество с нашите опоненти.

Но всякакви програми и предложения ще си останат само пожелания, ако не скъсаме с наложилия се у нас начин на произвеждането на избори. През следващата 2021 г. предстоят два от най-отговорните - за парламент и за президент на републиката.

Затова задача на задачите е да не допуснем нов рунд на опорочено гласуване и отчитане на резултатите! Да гарантираме изборен процес, който да излъчи действителни представители и защитници на интересите на гражданите и на обществото, а не на паралелни структури и неотговорни фактори!   

Зависи от всички нас!

Б.а. В светлината на налагащите се извънредни мерки срещу пандемията на Covid 19 по особено ярък начин пролича жизнената необходимост именно от социална държава и солидарно общество. Фундаменталната мантра на неолиберална система, че "държавата не е решението на проблемите ни, а напротив - самата тя е проблемът", води до криза на общественото здравеопазване, срив на доверието в институциите и липса на елементарно съзнание, че хората не са изолирани индивиди, а напротив - членове на общество със своите морални и законови норми, нужни за напредъка на всеки и просперитета на всички. 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 609

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 161

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ