15 Септември 2019неделя20:21 ч.

За свобода и съвършенство...

/ брой: 77

автор:Вили Гаврилова

visibility 484

Издателството "Синева" пусна на пазара второ издание на книгата "За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански" от голямата приятелка на България, известната британска писателка и историчка Мерсия Макдермот - чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет, носител на наградата на Министерството на културата "Златен век" с огърлие за 2017 г. На 7 април т.г. тя навърши 92 години. 

Мерсия Макдермот написа предговор специално за новото издание, в който подчертава, че това е най-дългата от биографиите на знаменити българи, написани от нея - на Васил Левски, Гоце Делчев, Димитър Благоев. "Влиянието на всеки един от тримата се съчетава в мирогледа и дейността на Сандански като продължител на делото на Левски и Гоце в новоосвободените български земи при много трудни и сложни обстоятелства. Като тях той е посветил целия си живот, всичките си сили на борбата за свобода и благоденствие на всеки човек, без оглед на народност и религия. Особено интересна е неговата многостранна дейност по време на краткотрайния Хуриет (турската дума за свобода), когато за учудване на иностранни наблюдатели различните народи в Отоманската империя решават, че те са братя и колективно се стремят да живеят като такива", казва авторката. В останалите три биографични книги тя е използвала основно вече публикувани материали за героите си, докато за Сандански прави изключение - чете в архивите стари вестници, среща се с възрастни хора, запазили спомена за него, посещава местата, където е действал. И още една разлика - книгите си за Левски, Гоце и Благоев тя пише за английските читатели, които иска да запознае с България и нейните герои. Докато книгата за Яне, както сама признава, е насочена главно към българската публика, защото Сандански и делото му според нея са по-малко известни, особено за младите българи, а името му се свързва с трагичната и братоубийствена разделителна линия между десни и леви представители на тогавашното ВМРО. Не само революционната дейност на войводата Яне изследва Макдермот, но и неговото социално кредо на човек, ерудиран в литературата и философията, строител на десетки училища и болници, опитващ се да подобри живота и бита на хората в своя окръг, да им раздаде земята - при това още преди освобождението от турско робство! В страниците на книгата читателят ще намери и емоционални моменти като например разказа на авторката за църквицата над с. Рожен, построена от самия Яне Сандански, където той е поставил уникална икона - на измисления от него Свети Свободолюбец. И като мото в началото на биографията Макдермот е изписала неговите думи:

"Да живееш, значи да се бориш: робът за свобода, а свободният - за съвършенство". 

Издателят Христо Георгиев е заснел в английския дом на Мерсия Макдермот нейно обръщение към българските читатели, в което тя "надниква в душата на Яне", споделя и радостта си от второто издание на книгата. Интересен факт е, че биографията на Яне от Мерсия Макдермот е преведена на френски език и тази година ще бъде издадена и във Франция. Инициатор за издаването на книгата там е правнучката на Яне Сандански Зоя Дюбоа - писателка и преводачка, която живее в Париж.      

Премиерата на книгата ще се състои на 30 април в 17.30 ч. в Залата на съветника в община Сандански. Организатор на изявата е общината, а изданието ще представи проф. Светлозар Елдъров от Института по балканистика на БАН. В София книгата ще бъде представена от акад. Константин Косев на 2 май, четвъртък, от 18 ч. в Клуб-кафето на НС на БСП на "Позитано" 20. Ще участва и внучката на Яне Сандански Зоя Дюбоа.  

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 177

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП във Варна

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Корнелия Нинова: ГЕРБ ги е страх от нас

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 177

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 177

Киев подготвя спорни предложения за Донбас

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 34

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 26

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 24

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 23

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ