02 Юни 2020вторник02:19 ч.

За цената на надеждата

/ брой: 299

автор:Ралица Николова

visibility 1086

"И в най-лошите ви сънища не сте мислили, че ще дойда аз като министър-председател". Дали Бойко Борисов е осъзнавал колко е прав, когато изрече тези думи като закана към строителите на магистрала "Люлин"?
Днес заплахата му е символ на пробуждането на един народ, който го къпеше в своята любов и му даряваше надеждата си. Само преди година Борисов бе феномен, по-различен от поредния месия. Роден от медиите и пожелан от обезверените. Които го поискаха, защото обещаваше сила и отмъщение. Защото демонстрираше омерзение към политиците...
Днес реалността е по-страшна от най-лошите сънища. Овластеният Борисов вече е политик, който разпределя блага и финанси и отмъщава със сила, полицейщина и гняв. Благата, оказва се, се разпределят по симпатии, а отмъщението се стоварва върху всекиго, дръзнал да противоречи.  
Страхът от полицейска бруталност или политическа чистка върлува като епидемия сред чиновници, администрация, партийни активисти, лекари, учени, театрали, дори и полицаи. Хората замениха надеждата със страх. Страхът е по-силен от гнева и от разочарованието.
А страхът, оказва се, удвоява броя на тези, които няма да отидат до урните догодина. Със всеки месец нараства "партията на негласувалите". На онези, обезверените, за които сънят се е превърнал в реален кошмар. Те са обидени, отчаяни, невярващи. Подарили са надеждата си и днес са ограбени. Брутално. Грабителите този път посегнаха на вечните им права. Човешките. И на свободата им, гарантирана от демокрацията. Институциите са натикани в ъгъла, превърнати са в посмешище, в кукла на конци. Скоро може би ще бъдат посочени като поредната пречка пред единовластието и като поредната черна точка в рейтинга на Борисов.
Този премиер продължава да е феномен. С лекота се отрича от своите, щом политическата чернилка ги застигне. С лекота превръща във врагове онези, които дръзнат да мислят и да изрекат истината на глас. Той превърна в народни врагове и лекарите, и учителите, и учените. Превърна в цирк парламента, а полицията - в отряд за наказание на икономически противници.
Той възроди политическите вицове. След тях възроди и неписаното правило за "политически препоръки" при назначение или уволнение. Той превърна надеждата за ред и сигурност в страх от бруталност и саморазправа...
Най-бързо се пробудиха младите, учените и пенсионерите. Онези, които винаги са приоритет само на думи. И които винаги очакват следващия месия. Те обаче първи отварят сетивата си за реалността. Първи усещат липсата на мяра, на демокрация, на разум и на поглед в бъдещето. Те първи признават, че са ограбили надеждите им. Но не продават свободата си.
 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ