25 Юли 2021неделя13:01 ч.

За вълка и агнето

/ брой: 96

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1143

Фактът, че от началото на юли се задава поредното поскъпване на топлоенергията, не е новина. Хората отдавна претръпнаха към подобни "изненади". Още през април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува в интернет исканията на топлофикациите за промяна на тарифите. От тях стана ясно, че парното в София, където най-много хора разчитат на този вид отопление, може да поскъпне с 4%. В неделя шефове от "Топлофикация София" даваха информация за ремонтите през лятото и само потвърдиха това искане. От изявленията става ясно, че най-голямо увеличение на цените искат габровската топлофикация - над 60%, и дружеството в Разград - 32%. От Плевен предлагат 13% увеличение, във Варна - 24%, а в Бургас - 19%. Предложенията на останалите топлофикационни дружества са в рамките от 13 до 25%.
70% от разходите за производство на топлоенергия са свързани с природния газ и основното обяснение за задаващите се нови цени е искането на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне с 16%. Не е трудно да се прогнозира какво ще стане оттук нататък. Регулаторът ще действа на принципа и вълкът сит, и агнето цяло. Ще разреши поскъпване на газа, но с по-малко от 16%. След това и претенциите на топлофикациите ще бъдат частично удовлетворени. Затова и парното в София ще поскъпне с по-малко от 4%.
Проблемите тук са други. КЕВР продължава да работи като регистратор на претенции, а не като регулатор. Освен това в енергетиката има натрупани големи дисбаланси. Те могат да се решат само с политическа воля, а тя в момента липсва. А за социално чувствителен сектор като парното трябва да има формула, според която при сериозна промяна в цената на газа нагоре или надолу - тарифата за топлото автоматично да се увеличава или намалява. Досега някога парното да е поевтиняло, когато падаше цената на газа?

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 373

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 365

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 321

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1551

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 716

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 518

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 483

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ