07 Юни 2020неделя09:48 ч.

Кумаравел Раякумар

Здраве

За витамин Д и децата с наднормено тегло

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 468

За дефицита на витамин Д напоследък се говори често. Децата с наднормено тегло и недостиг на слънчевия витамин, които го приемат в по-високи дози в продължение на 6 месеца, имат по-ниско кръвно налягане и подобрена чувствителност към инсулин, отколкото връстниците им, приемали по-малко от този микроелемент. Това сочат данни от проучване на Детската болница UPMC в Питсбърг. Резултатите от клиничното изпитване са публикувани в американското списание The American Journal of Clinical Nutrition.

Изследването обаче не показва подобрения в други маркери на сърдечносъдовото и метаболитното здраве, което означава, че добавката на витамин Д сама по себе си може да не е основният ключ към подобряване на сърдечното здраве при деца с висок риск от диабет и сърдечни заболявания.

"Настоящите препоръки за приемане на витамин Д са свързани с оптималното здраве на костите", казва водещият автор - професорът по педиатрия Кумаравел Раякумар (Kumaravel Rajakumar). Той припомня, че витамин Д участва в изграждането на здрави кости, но може да включва и изключва гени, които насочват клетките ни да регулират нивата на кръвната захар, имунната и съдовата функция. 

Раякумар и неговите колеги са изследвали 225 здрави деца, но с недостиг на витамин Д, от 10 до 18 г. в Питсбърг. Те били с наднормено тегло или затлъстяване. Те имат по-висок риск от дефицит на витамин Д, както и за развитие на диабет и сърдечни заболявания.

Децата били разделени на 3 групи и им дали хапчета, които изглеждали идентични, но съдържали различни количества витамин Д, който се измерва в международни единици или IU. Една група получавала таблетка от 600 IU дневно, което е настоящата препоръчителна дневна диета. Останалите две групи получавали или 1000 IU, или 2000 IU. 4000 IU е дневният максимум, смятан за безопасен за деца в тази възраст. По време на изпитването нито участниците, нито техните лекари знаели коя доза получава всяко дете.

След шест месеца децата, получаващи дневно 2000 IU витамин Д, имали намалено ниво на глюкоза в кръвта на гладно и подобрена чувствителност към инсулин, което подобрява сърдечносъдовото здраве. Децата, получавали 1000 IU витамин Д дневно, имали по-ниско кръвно налягане (високото кръвно налягане повишава риска от инфаркт, инсулт и бъбречни заболявания).

Възможно е нашето изпитание да не е продължило достатъчно дълго. Въпреки това, лечението на дефицит на витамин Д с тези по-високи дневни дози може да има положително въздействие върху кардиометаболитното здраве на децата, без отрицателни странични ефекти, коментира проф. Раякумар.

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 152

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 186

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 185

Датата

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 987

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ