14 Май 2021петък22:13 ч.

За здравето и хеликоптерите

/ брой: 28

автор:Аида Паникян

visibility 221

"Реформа е преобразуване, изменение, преустройство, въвеждане на нещо ново или по-добро". Това пише в българския тълковен речник от 1998 г. Потърсих значението на думата, защото през последните две години и половина представите ми за реформа в смисъла на "реформа в здравеопазването" биваха многократно променяни, а често и по 2-3 пъти на ден. Ала вчера стана ясно, че такова нещо у нас няма да се случи поне в следващите 18-20 месеца. Независимо че една от водещите точки в предизборната програма на ГЕРБ бе именно реформата в здравеопазването. Друг въпрос е, че словосъчетанието дотолкова се изпразни от съдържание, та заприлича на най-краткия анекдот.
Все пак, за да се стигне до това положение, минахме през "6 супер болници в 6-те еврорегиона на България", през "диагностично-свързаните групи"... Дори единият от тримата здравни министри на ГЕРБ каза от парламентарната трибуна, че "когато се налага, болните, останали без болници, ще бъдат извозвани с хеликоптери" (е, после стана ясно, че и това било виц). Така или иначе през всичките месеци на управление на ГЕРБ и при тримата здравни министри реформата се свеждаше (и продължава да се свежда) до закриването или фалирането на малките болници. Макар този процес да оставя усещането, че купищата новоизлюпени наредби, стандарти и прочее нормативни и поднормативни документи се написват на коляно, за да замажат действителната ситуация. А тя е, че за да бъдат спестени пари, трябва да бъдат закривани болници. Най-лесно е с малките. Казано иначе, процесът не е част от обмислена реформа или дори стратегия за унищожение на българското здравеопазване, а просто пестене на парички. А финансовият ресурс за година за всичките малки болници в отдалечените райони вероятно е колкото месечната издръжка на една голяма в София например. Така че "де го Киро на кирия", ала въпросът очевидно е принципен - трябва да се пестят пари! Апропо! И от така дълго чаканата Национална здравна карта прозира една-единствена цел: фалиране на малките болници.
...Та след всички тези над две и половинагодишни перипетии вчера здравният министър остави реформата за следващото правителство. Очевидно следващото правителство няма да е от ГЕРБ, иначе защо да му оставят мръсната работа? Или... може би до края на този мандат всички операции на всички нива в системата ще се правят безкръвно (нали така обясни разбираемо на народа премиерът що е то ангиограф - "който го е страх от кръв, ще може да се подложи на безкръвна операция"). А и реформи се правят с пари, а парите от здравните вноски на българите отидоха дявол знае къде.
Иначе здравеопазването ни плаче за реформа, но тя е неосъществима, защото е очевидно, че някой има полза тя да не се осъществи. Онова със закриването на малките болници не е никаква оптимизация на болничната мрежа, а имитация на дейност. Само дето над 2 млн. българи остават без достъп до медицинска помощ изобщо. И без хеликоптери.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 340

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 349

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 345

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 401

/ брой: 91

Датата

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ