25 Юни 2021петък03:50 ч.

Забраниха ни търговията с емисии

Според екоминистерството до края на годината акредитацията на страната ни ще бъде възстановена

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 1521

Прилагащият орган към Комитета по изпълнение на задълженията на страните по Протокола от Киото прие окончателно решение, с което потвърди предварителното заключение от 12 май т. г. за отмяна на акредитацията на България за участие в механизмите по Протокола, включително международната търговия с емисии, съобщиха вчера от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Решението се основава на лошото качество на докладваната от България инвентаризация на емисиите през април 2009 г. и на констатациите от проверка в страната през септември 2009 г., която отчита липса на напредък след дадените препоръки.
По време на заседанието на Прилагащия орган, проведено в Бон на 28 юни т. г., България получи възможност за по-благоприятна и ускорена процедура за възстановяване на акредитацията си, отбелязват от МОСВ. В текста на окончателното решение има промени в полза на страната - България получава възможност да възстанови акредитацията, като представи подобрена информация за инвентаризацията на парникови газове и на тази основа поиска проверка на място от международни експерти в удобно за страната време.
В решението се оценява фактът, че България е доказала готовност и ангажираност да разреши възникналите проблеми, доказателство за което са изпълняваните вече и периодично актуализирани от нея мерки. По предвиждания на секретариата на конвенцията експертна група ще посети България в периода септември-октомври, като най-късно резултатите от проверката се очакват през ноември т.г. При подобен сценарий се предвижда възстановяването на акредитацията да стане преди края на тази година, отбелязват от МОСВ.
До момента българските предприятия са изтъргували 5 468 274 квоти парникови газове в европейската схема за търговия с емисии, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която администрира Националният регистър за търговия с емисии. Националният регистър вече е блокиран в изпълнение на решението.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ