04 Юли 2020събота01:31 ч.

Няколко думи

Зачената в грях

/ брой: 219

автор:Ева Костова

visibility 1029

Ще има ли втора пенсия и каква ще е тя? С първите пенсионери на реформата ще дойде ли срив на доверие в системата? Ще признае ли държавата това, че две пенсии от държавен и частен фонд може да са по-малко от една? Всичко това изправя косите на родените след 1959 г. бъдещи пенсионери, осигурени задължително в частните пенсионни фондове, в които  бяха разджуркани.  

Две пенсии са по-малко от една, призна за първи път социалният министър Бисер Петков. Причината за тази аномалия се корени в началото на реформата, когато от парите на НОИ бе взета част и бе дадена за "вторите" пенсии, т.е. от общите ни осигурителни вноски 5% отидоха към частните пенсионни фондове. За да се окаже сега, че сметките са направени криво и трябва да бъдат ревизирани, защото според експертите по тази схема всички, родени след 1959 г., ще получават с 20% по-ниска държавна пенсия заради отчисленията към частните фондове. Нещо повече - под въпрос изобщо може да се окажат парите на всички, които са в списъците на частните фондове. До това докара прословутата реформа, родена някога в грях и предопределила ощетяването на милиони българи. Още тогава се роди приказката, че след Костовата реформа ще останат само кожа и Костов.  

За първите от въпросните нови пенсионери - около 4000 жени, цифрите в техните партиди не са актуални, много от тях са кухи, защото са правени единични вноски или пък работодатели са си ги спестявали некоректно. По сметки на социалното министерство, 70% от пенсионерите за 2021-2027-а по натрупаните пари в личните им партиди в частните фондове биха взели при пенсиониране по 50, даже 30 лева пенсия. Да припомним, че частните пенсионни фондове ще изплащат три вида пенсии срещу вноските, които НОИ им превежда и те ги разпределят по партиди. Трите вида зависят от парите, натрупани в партидата на всеки осигурен - пожизнена, разсрочено плащане и еднократно. 

Тази перверзия започна с благовидния предлог, че така ще се подобри системата и ще нараснат бъдещите пенсии. Вятър и мъгла, в които и до днес тънат основното и допълнителното осигуряване. Предложените промени (за кой ли път) в Кодекса за социално осигуряване не решават многото проблеми, не предвиждат гаранции, че събрани заедно, двете пенсии ще са поне равни на пълна пенсия от ДОО. Знаеха го, министърът сега го призна. И прехвърли топката в полето на частните осигурители, които имали много по-ниска доходност от първоначално предвижданата за управляваните от тях 15 млрд. лв. Частните осигурители пък контрират, че ниската доходност се дължи на закона, който ги задължава да инвестират парите в дейности като фондовата борса, държавни ценни книжа и пр. - недотам носещи приходи. От 2002 г. до 2016 г. реалната доходност е отрицателна. Все още не се е разсеяло в обществото и съмнението, че това са поредните пирамиди и сумите в тях лесно може да изчезнат. Навремето синдикални лидери предложиха даже вторият пенсионен стълб да се закрие. 

От 2002 г. до 2015 г. родените след 1959 г. задължително се осигуряваха за пенсия както в Държавното обществено осигуряване (НОИ), така и в частен пенсионен фонд (втори стълб). След пенсионирането на първите през 2021, 2022, 2023 г., за следващите отпада възможността да избират ДОО или частен фонд и ще останат с по-малката двойна пенсия. Абсурд.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ