14 Април 2021сряда01:30 ч.

Диана Ковачева

Зачестяват сигналите за натиск от събирачи на дългове

Омбудсманът призова колекторите да не подканват гражданите да разсрочват погасени по давност задължения или с изтичаща давност

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 645

Зачестили са оплакванията от граждани при омбудсмана Диана Ковачева за увеличаване на натиска върху тях от колекторските фирми. Ковачева призова колекторите да не "подканват" гражданите да разсрочват погасени по давност задължения или с изтичаща давност. Тя е изпратила препоръката си до председателя на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова-Тодорова. Става въпрос за колектори, които притискат гражданите да подписват споразумения за признаване на задължението си. По този начин фирмите за събиране на вземания заобикалят промените в Закона за задълженията и договорите, с които се регламентира 10-годишната давност на физическите лица.

Препоръката на обществения защитник е по повод сигнали до институцията от граждани, пострадали от подобна практика, включително сигнал и от Асоциацията за защита на потребителите. Омбусманът подчертава, че е сезирана за случаи, в които от вземането на хората се прехвърля чрез цесия само главницата. По този начин колекторските фирми търсят от длъжника освен главницата също лихви и разноски.

Ковачева посочва, че са зачестили оплакванията на граждани от увеличаване на натиска върху тях от колекторските фирми. Гражданите са "подканвани" да извършват плащания по дълговете си и да подписват различни документи, които включват оформяне на погасителен план и разсрочване на задължението, като им се обещава договарянето на евентуална отстъпка, пояснява Ковачева в писмото си.

Омбудсманът изтъква, че според промените в Закона за задълженията и договорите изтичането на давностния срок не погасява дълга, ако той е разсрочен или отсрочен. По тази причина по нейни думи подписването на споразумения за разсрочване ще доведе до нова давност, за което обаче гражданите не са информирани от колекторите, а това се отразява на възможностите им за защита, които новите разпоредби им предоставят. Този подход може да доведе до злоупотреби с недостатъчното познаване на законите от страна на гражданите длъжници, подчертава Ковачева. Тя настоява да се предприемат мерки за повишаване на информираността на хората за действието на новоприетите разпоредби.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ