07 Юли 2020вторник18:10 ч.

Зад скандалите - героичното

/ брой: 163

автор:Константин Еленков

visibility 1421

Книгата "Зад завесите на големите скандали" е  чудесна във всяко отношение. Жалко, че не съм я имал по-рано, нито бях чувал за автора й. Боян Драганов е имал щастливото хрумване да даде повторно живот на едно време, в което героизмът и моралът са били не само красиви понятия и така да ни отведе, макар и "на книга", в епохата на велики подвизи и чутовни постъпки.
Освен прелюбопитните и интересни истории (още не мога да се начудя, че имаме такова нещо под ръка!), разказани с мярка и разбиране за нещата в цялата им широта и пъстрота, тя е и полиграфически шедьовър. Рядко се среща така добре ("отлично" е точната думата!) подредена книга: като се започне от хартията, снимките и формата, и се свърши с монтажа и архитектурата на книжното тяло.
Като критик ще кажа, че възприех разказа и в неговата иманентна, наративно-техническа същност. Сигурен съм, че той ще допадне на читателя с неговата непринуденост и простота; няма го онова така суетно пъчене: не е важно какво съм ви разказал - вижте как съм го казал! Съвсем наскоро театроведка много точно се изрази за това н о в о  явление в съвременния ни театрален живот. Нарече го прелъстяване на публиката. Т.е. ако доскоро вървеше едно опитомяване, превъзпитаване на публиката в нормите и разбиранията, налагани от модерно и постмодерно, то дойде времето и на "модата" - най-старата и проверена всъщност! - флирта с публиката.
Боян Драганов е успял да потули тази суета и да разкаже възможно най-безпристрастно за впечатляващи събития и личности. Някои от историите са малко или направо непознати за широкия читател. Могат обаче да се подведат под графата "изключителни", макар и да не са героични в общоприетия смисъл на това понятие. Но те носят много от онзи тих героизъм, който остава скрит за очите ни. И не заради друго, а поради тяхната обикновеност. Но как може да е обикновен капитан Иван Томов, избрал смъртта, за да спаси Пирея? Корабът "Мария Луиза" е в гръцко пристанище с опасен товар: варели бензин в комбинация с авиационни бомби. При това - по маршрут, за който се знае, че е миниран. Става най-лошото: в пристанището на Пирея товарът се запалва (впоследствие се разбира, че това е конспирация на гръцки комунисти!). За да спаси пристанището и града, капитан Томов, заедно с още 6 от общо 37 души екипаж, отдалечава парахода в морето. Корабът избухва със страхотна експлозия. Един от комините му "каца" върху пристанищна сграда. Пораженията обаче са значително по-малки, отколкото биха могли да бъдат! Денят е 30 май, 1941 г., за да изтъкне голямата саможертва на нашите моряци и техния капитан, авторът привежда за пример три от най-големите подобни корабовзривявания, едно от които - в Халифакс - е сравнявано с бомбата над Хирошима.
Публицистичната и човешка страст на Боян Драганов правят той да не се колебае нито в изваждането на подобни примери от историята, нито в смелите съпоставки. Но книгата е препълнена и с най-обикновени случки и случици - някои от които с анекдотична окраска. Ето само няколко заглавия: "Вехта рибна яхния вгорчава радостта на Фердинанд от възшествието му на царския престол", "Аферата с пилафа - прелюдия към обявяването на независмостта на България", "Хавайски президент спасява живота на Анастасия Обретенова", "Синът на Филип Тотьо". Но още: "Окървавеният заговезни в Цариград" или "Французкият калдъръм вкарва Обретенов в затвора"... И ние възприемаме някак с по-голямо доверие сериозността на нещата - в тяхната водевилно-анекдотична украса, неусетно ни стават по-близки и по-разбираеми.
Авторът Боян Драганов (1945) е дългогодишен русенски журналист. Бил е окръжен кореспондент на редица централни вестници и списания. Носител е на национални награди за очерк и репортаж. От 1992 до 2006 г. е редактор и издател на списание "Една седмица в Русе". Предлаганите четива са любопитен и занимателен прочит на автентични факти, случки, събития и човешки съдби от далечното и близкото ни историческо минало. В изложението е търсен интригуващият баланс между документалистиката и художественото повествование.


Анастасия и Захаринка Стоянови

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 127

Болсонару е със симптоми на Ковид

автор:Дума

visibility 178

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 230

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 2154

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 734

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ