18 Май 2021вторник11:25 ч.

Задължените към обществото

/ брой: 144

автор:Наталия Гергова

visibility 1953

Без "Белене" и "Цанков камък" НЕК щеше да е в добро състояние, каза министърът на енергетиката Делян Добрев на 21 септември 2012 г.
Критичното състояние на НЕК се дължи на проектите "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", каза вече бившият енергиен министър Делян Добрев на 30 юни 2013 година.
АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" са виновни за тежкото състояние на НЕК, каза енергийният министър Теменужка Петкова на 15 декември 2014 г.
2,3 млрд. лв. от дефицита в НЕК са заради АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова вчера в Народното събрание.
Това вече си е направо някакво ГЕРБ-аджийско заклинание.
А "Белене" и "Цанков камък" не са нито причина, нито следствие. Причината за тежкото състояние на НЕК лъщи като тиган на месечина в т.нар. такса "задължения към обществото". Впрочем за една година - до 30 юни 2016 г., тази такса ще събере над 1,3 млрд. лева от индустрията и битовите потребители. И не заради "Цанков камък" и "Белене", а заради американските централи и ВЕИ. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) иска да определи нов размер на таксата "задължения към обществото" от 1 юли. Досега тя бе над 50 лв. за битовите потребители и под 20 лв. - за индустрията. Самата такса представлява разликата между пазарната цена на тока и доста по-високите цени, по които НЕК е длъжна по закон да изкупува скъпата електроенергия. Размерът й, който КЕВР иска да въведе, е 40,21 лв. за мегаватчас. От тях 15,92 лв. плащаме за енергията от ВЕИ, общо 9,76 лв. за тока от американските централи, плюс още 2,97 лв. за временна компенсация на НЕК до влизането в сила на споразумението с американските ТЕЦ. Иначе казано, от тези малко над 40 лв. точно 28,65 лв. плащаме заради скъпата "зелена енергия" и тока на американските централи. Остатъкът до 40,21 лв. е за тока на топлофикациите и заводските централи, за некомпенсирани разходи на НЕК заради задържане на цената на тока на по-ниски нива, за защита на обекти, представляващи критична инфраструктура в енергетиката.
Пита се защо обществото е длъжно да плаща за обществено безотговорното поведение на неколцина политици, които могат да се изброят на пръстите на едната ръка?
Не е ли задължен към обществото, примерно Иван Костов, защото по време на неговото премиерстване бяха подписани неизгодните договори за американските централи. Не е ли задължен към обществото, примерно Бойко Борисов, защото по време на първото му премиерстване всички проветриви места в страната бяха нагъчкани с перки, а слънчевите - с фотоволтаици?
Е, да се бръкнат тия господа и да си платят задълженията към обществото. Тутакси. Може и разсрочено с по-голяма лихва.
А, и стига вече с тоя "Цанков камък", щото ще ви подгонят с камъни.

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ