28 Октомври 2021четвъртък04:47 ч.

Смяна на властта във финансовото министерство

Задава се риск за бюджет 2022

Основният финансов закон може да не бъде приет до края на годината

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 285

Има голяма вероятност бюджетът за 2022 г. да не бъде гласуван до края на годината. Тогава ще се наложи да се работи с бюджета за тази година. Законите са предвидили подобна възможност и през януари и всеки следващ месец ще се действа с 1/12 част от бюджета за предходната година, заяви доскорошният служебен финансов министър Асен Василев при сдаването на властта. 

Служебният кабинет ще изготви бюджета, но може да няма парламент, който да го приеме, каза Василев. Проектобюджетът трябва да е готов до края на октомври, а парламентарните избори са на 14 ноември. Докато се сформират парламентарните комисии, може и да не остане време до края на годината законът да бъде приет.

Изработването на бюджета за 2022 г. е основната задача на новия служебен финансов министър Валери Белчев. При приемането той заяви, че няма притеснения от това, защото ще работи с "хора, които знаят как се прави бюджет и наскоро са преминали през бюджетна актуализация". Белчев няма да прави кадрови промени по върховете на финансовото министерство и агенциите към него. Запазвам максимално състава, каза той, но допусна, че някой може да има собствени планове и да реши да напусне.

Едно от притесненията е дали страната ще има достатъчно средства да покрие задължения, тъй като в началото на 2022 г. има голям падеж. "Лимитът от 4,5 млрд. лв. нов дълг за тази година е напълно достатъчен, ние затова не го пипахме. Но ако се поеме нов дълг, за да изплатим стар, дълговите лимити не важат", посочи Василев. Засега новият финансов министър Валери Белчев не планира страната да тегли заеми от външните дългови пазари. Белчев не посочи дали ще предложи и промени в данъчните закони за догодина. Както стана ясно при актуализацията на бюджета за 2021 г., депутати от всички политически сили излязоха с предложения 9%-та ставка ДДС за ресторантьорството, туроператорите и книгите да продължи да действа и през 2022 г. Ще прегледам по-детайлно сметките и ще изляза с предложение, заяви Белчев.

По отношение на действията по влизане в еврозоната и замяната на лева с еврото Белчев заяви, че за краткото време на служебния кабинет ще направи всичко възможно "да подготви терена, за да се улеснят бъдещите действия", но това по-скоро е работа на редовно правителство.

Вече като политик Асен Василев заяви, че за него най-важното е след изборите да се сформира мнозинство, което да управлява. "За 4-те месеца, в които бях служебен финансов министър видях, че България не е бедна държава, а безобразно крадена държава. Ако затегнем контрола и спрем течовете, ще постигнем това, което постигнахме с актуализацията на бюджета - без да избием фискалните параметри, осигурихме пари за социална политика, за култура и всичко останало", каза Василев. Бившият финансов министър коментира и темата за приемането на еврото. "България дефакто вече е приела еврото. Валутният борд в момента обаче ограничава да не се развихри популизмът в Народното събрание и да не се поеме прекомерно голям дълг. Приемайки еврото, тази усмирителна риза изчезва и това е много опасно", каза той. Василев препоръчва да се направи широк обществен дебат с всички плюсове и минуси и след това да се намери консенсус в обществото. По думите му трябва да се намери "нова усмирителна риза", така че страната да не влезе в дългова спирала. Този процес може и да продължи до 2024 г., но е задължително да се случи преди да приемем еврото, смята Василев.

 

 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ