14 Април 2021сряда05:23 ч.

Митко Андонов:

Заедно продължаваме напред

Не обичам да спирам на средата на пътя. От хората съм, които се опитват да гледат по-далеч във времето, казва кметът на Стралджа

/ брой: 219

visibility 912

Надя ЖЕЧЕВА

МИТКО АНДОНОВ е роден на 29 юни 1958 г. в ямболското с. Лесово. Завършва средно образование в Строителния техникум - Стара Загора, специалност "Архитектура и строителство". Диплом за висше образование получава във ВИНС - Варна, специалност "Икономика и управление на строителството". Трудовата си биография започва като технически ръководител, инвеститор на обекти. В община Стралджа набира опит като главен специалист по строителството, секретар и зам.-кмет. От 2003 г. и до момента е кмет на община Стралджа, втори мандат. Номиниран за трети мандат с листата на БСП. Митко Андонов е председател на ОбФК "Стралджа" и член на настоятелството при читалище "Просвета" - Стралджа. Женен, има една дъщеря.


Цитати:
"Успехът е пътуване, а не цел"
"Свършеното дотук не е малко, но знам, че може още много"


- Г-н Андонов, вторият ви мандат като кмет на община Стралджа вече приключва. Вашият отчет дава пълна представа за многото постижения в различните области. Какво ви мотивира да се кандидатирате за трети пореден мандат?
- Нали не очаквате да кажа, че ще спра на половината път? Не бих си простил, ако не довърша започнатото. Да, то е много, но не и достатъчно! Позволете ми да добавя едно изречение, което прочетох наскоро и много ми допадна: "Успехът е пътуване, а не цел!" Не обичам да спирам на средата на пътя. От хората съм, които се опитват да гледат по-далеч във времето, така че имам своите планове за още по-сериозно развитие на града и общината.
В продължение на осем години твърдо и неотстъпно работих в изпълнение на моята предизборна програма. Постигнах много и това ме прави горд. Но мога още повече. Моите съграждани знаят това и съм сигурен, че ще помогнат заедно да продължим напред.
- Кои са основните фактори за постигнатите успехи?
- В досегашната си партийна работа от началото на годината обстойно във всички основни партийни организации, както и в ОбС, анализирахме  работа ми като кмет, както и работата на съветниците от партията, на кметовете, а така също и на общинската администрация. Констатациите за свършеното са положителни, оценката е висока. Бих искал да благодаря за това както на партията така и на всеки от членовете, на симпатизантите в общината, защото без тях не бих могъл да се справя толкова добре с изпълнение на програмата.
- Посочете основните постижения през четирите години...
- Наистина направеното е много. Но нека никой не остава с убеждението, че беше лесно, защото последните четири години бяха твърде тежки във финансово отношение. Въпреки това моят екип се мобилизира, разработихме, защитихме и успешно реализирахме не един и два проекта, привлечените инвестиции дадоха възможност да реализираме целите си. Ето и конкретни факти: реализирани проекти за отчетния период - 60, на обща стойност 9 230 000 лв., като още 8 са в процес на реализация на обща стойност над 4 млн. лв., разработени и подадени за одобрение са 5 проекта на обща стойност 17 234 000 лв., проекти в процес на подготовка за кандидатстване - 2, на обща стойност 54 820 000 лв. Имаме създадени седем публично-частни партньорства за реализиране на мащабни проекти в сферата на енергетиката, екологията, земеделието, туризма и инфраструктурата. Осъществено е добро взаимодействие с частния бизнес в интерес на социално-икономическото развитие и създаването на работни места, осъществяваме едно наистина отговорно управление на общинската собственост, икономическите дейности и услугите за максимално увеличаване на собствените приходи в общинския бюджет, оттам - и увеличаване издръжката на местните дейности.
Щастлив съм, че създадохме оптимални условия за обхват и грижи на децата до 7-годишна възраст. Имаме оптимизирана училищна мрежа, осигурени организационни и материални условия, кадрова обезпеченост за качествена учебно-възпитателна работа в учебните заведения. Бих искал да добавя, че последиците от добрата работа в нашите училища е тенденцията за увеличения прием на зрелостниците във ВУЗ. Само тази година от завършилите 36 деца в СОУ "П. Яворов" във ВУЗ са приети 21. Това наистина е повод за гордост.
В общината предлагаме максимален брой социални услуги, програми и дейности за хората с увреждания, за бедните и безработни без квалификация и образование. По тази тема мога да говоря много. Както за Центъра за социална интеграция и рехабилитация в града, така и за новооткрития Център за обществена подкрепа, за прекрасните условия, осигурени за хора с увреждания в Дома за възрастни с умствена изостаналост - Маленово, за услугата "Домашен социален патронаж" във всички села на общината, за изградените, дейни пенсионерски клубове във всяко селище.
Смея да твърдя и това, че имаме модерна, технически обезпечена, квалифицирана и ефективна администрация, която предоставя качествени и достъпни услуги на хората. Разбира се, зад всичко това стоят конкретни постижения и те са известни на хората. Доволен съм, че при всяка среща с тях те споделят удовлетворението си от постигнатото, настояват да продължим напред в същото темпо.
- Каква е вашата визия за решаване проблемите на населените места в общината?
- Бих могъл подробно да обяснявам какво  включва програмата ми в това направление, но ще се огранича само с това, че ще продължа градежа съобразно желанията на хората, нуждите на обществения интерес и възможностите на общинския бюджет и държавата. Ще го постигна с осигуряване на възможности за заетост и получаване на доходи, с продължение на работата по подобряване и изграждане на инфраструктурата, със създаване на по-добра околна среда, зони за отдих и туризъм, още по-сериозна грижа за децата и младите хора, внимание към възрастните и хората с увреждания.  Моите планове съдържат конкретни решения - било за изграждане на нови обекти, за разработка на идеи, за налагане на нови традиции.
Особено внимание ще отделим на подпомагане развитието на здравеопазването, съхранение и развитие на културните традиции, на работата с младите, подобряване на обществения ред и сигурност, подобряване на административното обслужване и развитие на гражданското общество. Не на последно място - сериозна мотивация на ромите за включването им в обществено полезен труд.
Затова определям себе си като човек на действието, а това ми помага да постигам поставените цели. Зная, че моите съграждани, жителите на общината, добре ме познават, сигурен съм, че ми вярват и са готови да бъдем заедно в окончателното преобразяване на нашия общ дом. В това е силата ми!
- В кои направления ще полагате още усилия за привличане на европейски средства?
- Както вече споменах, проектите, с които общината кандидатства, осигуриха нужните ни допълнителни средства за преобразяване, обновление и модернизиране на много обекти. Най-хубавото е, че такива проекти разработват, защитават и успешно изпълняват не само общината, но и представителите на младежките и женските неправителствени организации, на читалищата, на бизнеса. Това изключително много ме радва. За мен лично има значение, че в момента се изпълнява нов проект за изграждане на Обществен център за работа с деца до 7-годишна възраст. С турския гр. Сулоглу изпълняваме проект по трансгранично сътрудничество. Два проекта за над 1 млн. лв. ще дадат възможност да обновим и модернизираме двата парка в града.
През третия мандат моите основни цели ще бъдат изграждане на канализацията в Стралджа и Зимница, газифицирането на града, реализиране на проект за Дом за възрастни в общината, а, надявам се, и убедителен старт на проекта "Дива роза" в Александрово.
- С какви мисли влизате в битката за третия мандат?
- След като направих своя отчет за работата ми като кмет през втория мандат, съм спокоен, защото считам това за свой дълг и отговорност. След премислена оценка имам основанието да твърдя, че както първият мандат, в който девизът ми беше "Да подредим своя дом!", така и вторият са успешни. Свършеното дотук не е малко. Но знам, че може още много. Знам, че съм намерил вярната посока. И заедно с благодарността за доверието, което хората ми гласуваха от 2003 г. досега, ще добавя още нещо: имам сили, енергия и опит да дам своя труд, мисъл и сърце за по-доброто бъдеще на нашия дом - община Стралджа. Затова вярвам, че ще получа доверие за трети път.
Доказахме, че заедно можем! Сега е време да продължим!

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ