29 Май 2020петък23:40 ч.

Конкурс

"Заедно в XXI век"

/ брой: 41

автор:Дума

visibility 736

Фондация  "Устойчиво  развитие за България" и Организационен комитет с участието на: Синдиката  на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Сдружение "Български антифашистки съюз", Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия "Ал. Невски", Национално движение русофили, Координационен съвет на руските съотечественици в България, Представителството на Россътрудничество в България – Руския културно-информационен център, Союз друзей Болгарии – Москва, под патронажа на Посолството на Руската федерация в Република България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката организират за учебната 2019/2020 г. Международен ученически конкурс "Заедно в ХХІ век". 

Темата е: "Мирът – надежда на планетата" – 75 години от Победата над хитлерофашизма. 

Конкурсът, който е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците, е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации – на български и руски език  в три възрастови групи: 1 – 4 клас, 5 – 7 клас, 8 – 12 клас. Приемат се за участие и творби на български деца, които живеят или учат в чужбина, както и на деца от други държави.

Участието е индивидуално. В разработките си авторите трябва да изложат аргументирано своята теза и разсъждения по избраната от тях тема, съобразена с общата тематика на конкурса. Могат да се използват разнообразни информационни източници. При рефератите трябва да бъдат посочени използваните източници. За рисунките няма ограничения за жанровия избор: живопис, графика, колаж (препоръчителен размер на рисунките – 1/4 кадастрон, 35/50 см). Песните се изпращат на диск (аудио запис на изпълнение на песента), придружен с текст и музикална партитура. Оценява се индивидуално творчество (от един автор) за музика и текст. Учениците могат да използват специфичните средства на реферата, есето, стиховете, мултимедията, музиката, рисунката. Всеки участник може да се представи с няколко творби. Стимулира се участието на български ученици с творби на руски език. 

Творбите могат да се изпращат до 30 април  2020 г. в Националния организационен комитет на адрес: Руски културно-информационен център (За конкурса "Заедно в ХХІ век"), Фондация "Устойчиво развитие за България", ул. "Шипка" № 34, ПК 1504  гр. София, Република България. E-mail: zaedno_21vek@mail.bg. Телефони за връзка с организационния комитет: 00359-896719620 ("Фондация устойчиво развитие за България"; 00359-02 9202317 (Национален дворец на децата); вестник "Учителско дело": 00359-02 9813528.

Всички творби за участие трябва да бъдат придружени със заявка за участие със следните данни: трите имена на автора, държава, възраст, адрес и телефон; училище (извънучилищно звено) с телефон и  адрес; декларация-съгласие от родител на детето за предоставяне право на организаторите да ползват тези данни, както и предоставяне на авторски права за популяризиране на творбата. Следва да бъде посочено и името и телефона на научния ръководител и неговото съгласие за ползване на предоставените данни. Препоръчително е текстовите материали да бъдат и на електронен носител.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ