09 Август 2020неделя11:51 ч.

Заемите за саниране няма да са ипотечни

В конкурса ще бъде предпочетена банка, която даде най-ниските лихви, обясни строителният министър Плевнелиев

/ брой: 169

автор:Дума

visibility 4

Заемите за саниране на панелни и ЕПК-блокове с европейско съфинансиране ще са потребителски и се очаква лихвите по тях да бъдат наполовина по-ниски от пазарните, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. Вчера той провери как върви обновяването на жилищен блок в центъра на София по ПРООН - програма, сходна със схемата за саниране по европрограмата "Регионално развитие".
Министърът съобщи, че по европрограмата няма да се работи с банки, които ще отпускат заеми срещу ипотека на жилища. Кредитите ще са потребителски, което ги прави по-рискови. Държавата обаче ще компенсира риска им с 13 млн. лева - средства от програмата. Това ще доведе и до по-изгодни лихви.
Плевнелиев каза, че банките, които ще работят по проекта, ще бъдат избрани на състезателен принцип. Ще спечели тази банка, която ще даде най-ниските лихви, каза Плевнелиев. Ако една или две банки дадат "драматично по-ниски нива на лихвите" и по този начин "отпушат" милиардна програма за саниране, ще работим с тях. Ако дойдат повече банки, ще работим с повече финансови институции, допълни министърът. Очаква се банките да бъдат избрани до края на годината.
По програма са предвидени 63 млн. лева. От тях 50 млн. лева са безвъзмездна помощ по схемата, която предвижда и участие на собственика в проекта с 50% от необходимата сума. С останалите 13 млн. лева ще се създаде гаранционният фонд за банките.
Столичната община ще обновява безплатно пространството около санираните блокове. В проекта могат да участват само сдружения на етажната собственост. Те ще получат безплатна помощ при подготовка на документацията. Безплатни ще са и енергийната, и конструктивната инспекция на сградата. Вече е договорено със Столичната община да поеме разходите за обновяване на зелените площи пред блоковете, които са изпълнили проектите за енергийна ефективност и саниране. Очаква се между 300 и 500 сгради да бъдат санирани с парите от европейската програма. Пари ще получат сдруженията на етажната собственост, които първи подадат документи.
 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ