16 Юли 2024вторник09:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Загасете светлините!

Да останем на тъмно само за един час в защита на планетата

/ брой: 64

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1879

Съвсем нормално е човек да не отдава толкова голямо значение на нещата, които са даденост - храна, вода, чист въздух. В забързаното ни и натоварено ежедневие едва ли си задаваме въпроса колко много зависим от нашата планета за задоволяване именно на най-необходимите ни потребности. Ние, хората, приемаме тези неща за даденост. Човешката дейност - от енергията, която използваме, до храната, която купуваме, обаче оказва пагубно влияние върху състоянието на планетата и всички сме напълно ясно с този факт. Непрестанно се появяват тревожни сведения за климатичните промени. Какво правим ние обаче? Използваме природните ресурси неконтролируемо без мисъл за въздействието върху планетата.  Електричеството за осветление например представлява почти 20% от общата консумация на енергия и 6% от въглеродните емисии. До 2030 г. световната консумация на енергия за осветление ще нарасне с 60 на сто. В замяна на това, което ни предоставя, нашата планета не изисква нищо от нас. А ние й нанасяме невероятни щети. Тя се нуждае от сериозна помощ колкото се може по-скоро.
На 23 март в 8.30 часа за поредна година ще можем да заявим своята ангажираност към устойчивото бъдеще на Земята, оставайки на тъмно за един час. Милиони хора от различни краища на планетата изгасят светлините за 60 минути и това, което ги обединява, е грижата към планетата. Повече от 70 процента от въглеродните емисии в световен мащаб се изхвърлят в градовете. Инициативата Часът на Земята е предизвикателство към тях, подтиквайки ги към едно по-зелено, по-чисто и по-устойчиво развитие. Инициативата Часът на Земята е най-глобалното събитие в защита на природата. Тя е много повече от символичното изключване на светлините за час. Целта на кампанията е да привлече общественото внимание върху проблемите, свързани с промените в климата и употребата на повече ресурси от тези, с които човечеството разполага. Часът на Земята подтиква хората към реални действия и вдъхновява чрез по-малки или по-големи стъпки към промяна на света. Защото бъдещето на планетата е в наши ръце, от него зависи и нашето благоденствие. И както се получава при всички велики неща, съвместно, всеки със своята малка крачка, изграждаме голямата промяна към устойчиво бъдеще.
"Часът на Земята винаги е бил нещо повече от това да угасим светлините за 60 минути. Вече са налице и първите резултати за опазване на природата, които ще ни помогнат за осъществяване на дългосрочната ни цел", казва Анди Ридли, съосновател на Часът на Земята. "Миналият декември парламентът на Русия прие дългоочакван закон за опазване на моретата й, след като 120 000 руснаци отправиха апел към правителството чрез платформата "Аз правя, ти действаш", допълва той.

Идеята тръгна от Сидни

Часът на Земята започна като скромно събитие на WWF в Сидни, Австралия. Всичко започна през 2007 г. с решението на един град да заяви позицията си срещу глобалното затопляне. Инициативата бързо набра скорост и популярност и с всяка следваща година се превръщаше във все по-голямо събитие. Днес инициативата Часът на Земята се превърна в глобално предизвикателство, вдъхновено от природозащитната организация WWF, чиято цел е да намали парниковите емисии от електрическите генератори с 5 процента годишно. Броят на участващите в предизвикателството градове и държави непрестанно расте. През март 2007 г. повече от 2,2 милиона души в Сидни загасиха осветлението си и изключиха електрическите уреди за един час, за да заявят своята отговорност към планетата. Защото електричеството е един от виновниците за глобалното затопляне. За този един час бе отбелязан 10,2 процента спад в консумацията на енергия.
Само година по-късно, през 2008 г., Часът на Земята се превърна в глобална инициатива, в която участваха повече от 50 млн. души в 35 страни в света. Дори някои от световноизвестните сгради като Колизеумът в Рим, мостът Голдън гейт в Сан Франциско, операта в Сидни, билбордът на Кока-кола на Таймс Скуеър в Ню Йорк, загасиха светлините си в знак на съпричастност и ангажимент към устойчивото развитие на света.
През март 2009 г. стотици милиони души взеха участие в третия поред Час на Земята. Повече от 4000 града в 88 страни изразиха своята подкрепа към планетата, оставайки на тъмно за един час. През 2010 г. към инициативата се присъединиха още желаещи да заявяват своята отговорност за бъдещето на планетата. 128 страни взеха участие в глобалния феномен. Знакови сгради и хора от почти всяка националност се включиха в събитието.
През 2011 г. Часът на Земята отправи ново предизвикателство към участващите, приканвайки всеки към едно действие в защита на природата, което да продължи през цялата година, а не само един час.
7000 града в 152 страни по целия свят взеха участие в кампанията през 2012 г. Тогава чрез платформата "Аз правя, ти действаш", базирана в YouTube, 4 милиона души отправиха своите предизвикателства, като по този начин изразиха волята си за по-устойчиво развитие на света. Обещанията, които отправят хората в отговор на въпроса "Какво би направил ти, за да спасиш планетата?", са различни: да посадят дърво, да се откажат от употребата на пластмасови бутилки или да използват енергоспестяващи крушки.
През 2012 г. чрез "Аз правя, ти действаш" 4 млн. души отправиха своите предизвикателства, като по този начин изразиха волята си за по-устойчиво бъдеще и вдъхновиха своите общности.

Часът на Земята в България

В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 града. В знак на съпричастност към проблемите на планетата за час притъмняха знакови сгради в столицата - фасадите на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Софийския университет, президентството, парламента, БНБ и много други. В България природозащитната организация WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.
Над 80 населени места в България подкрепят тазгодишното издание на кампанията на международната природозащитна организация WWF "Часът на Земята". Посланици на инициативата са известни личности.
Часът на Земята е шанс е да заявим ангажираността си към опазването на планетата. Нека обаче това не се случва само за един час в годината, а всеки ден да съобразяваме, доколкото е възможно, дейностите си с влиянието, което оказваме на Земята. Всеки от нас може да допринесе за благото на планетата.


На тъмно


Нека заявяваме своята ангажираност към съдбата на планетата не само за 60 минути в годината
Ако се чудите какво ще правите един час на тъмно, от WWF предлагат няколко възможности за прекарване на времето. Една вечеря на свещи със семейството би създала невероятна задушевна атмосфера, или пък пикник на лунна светлина заедно с приятели. Докато изпълнявате някои от тези предложения, помислете какво друго може да направите в защита на природата, призовават от WWF.
 

Няколко съвета
Разбира се, пестенето на енергия не се изразява само в изгасянето на осветлението. Ето няколко съвета, които не само ще намалят сметките ни за ток, но и, пестейки енергия, ще помогнем на планетата.
- Празният фризер изразходва повече енергия, отколкото пълният. Ако няма с какво да го запълните, но все пак ви е необходим, поставете в него пълни на 2/3 бутилки. Ледът ще спомогне да се поддържа температурата вътре във фризера и едновременно с това ще намали консумацията на енергия.
- Вратите и прозорците, които не са добре уплътнени, позволяват влизането на топъл - през лятото, и студен въздух - през зимата, а това неминуемо се отразява на сметката за ток, а по-голямата консумация на електричество съответно оказва своето негативно влияние върху планетата. Завесите или щорите в тъмни цветове ще задържат топлината в стаята през зимата, привличайки слънчевите лъчи, а тези в светли тонове ще поддържат по-ниска температура през лятото.
- Изключвайте от контакта уредите, когато не ги използвате - като микровълновата печка, кафемашината, нощната лампа, компютъра.


Бъдещето на планетата е в наши ръце


Знакови сгради като Айфеловата кула притъмняват светлините си в знак на съпричастност към кампанията


Инициатор на кампанията Часът на Земята бе Сидни

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 1180

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 1136

/ брой: 132

ЕК одобри 142 млн. евро помощ за фирмите, осигурили газ в кризата

автор:Дума

visibility 1145

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 1144

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 1268

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 1171

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 1124

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 1178

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ