01 Декември 2021сряда03:25 ч.

Загубените битки

/ брой: 227

автор:Деси Велева

visibility 1491

Войната с презастрояването на София отдавна е изгубена. Изгубена е законодателно и административно. Но всяка малка битка с бетона, която предстои или се води в момента, не само не е излишна, но е много важна. Жизнено важна дори. Защото това е битка за слънце, за въздух, за зеленина. 

Едни такива "малки" борби води кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев през последните две години. И доста добре се справя, защото разрешителните за строеж в трите квартала на района са спаднали драстично през миналата година. Тези дни обаче съдът реши, че кметът не може да е страна по дело за строеж на апетитно място и затова отсъди в полза на инвеститора. Той вече трупа тежка техника на частен терен и се кани да копае, да дълбае, да издига поредното чудо на съвременното строителство. Не са един и два подобните сблъсъци, за които дори не научаваме. Разбираме за тях, едва когато се появи багерът и се огради поляната. Тогава остава като възможност само протестът. Но обикновено вече е късно, защото строителят е минал през всички стъпки и връщане назад има в редки изключения. 

Въпросът е защо трябва да се стига до съд и до протести? Защо те не са спрени още в зародиш, преди да се стигне до пряко противопоставяне, до закани от едната или другата страна, до грозна конфронтация? Отговорът е много прост - и в миналото, и сега, а и в бъдеще публичният интерес стои все още под частния. И в този случай в "Изгрев" кълновете на персоналната изгода са поникнали преди много време, когато обществената е била пренебрегната.  

По тази причина презастрояването на столицата ще продължи. Битки ще има и на полянката, и в съда, но те ще са обречени като предходните. Визия за градоустройството ще има само на хартия, но не и на практика. И така, докато не се направи голямата промяна, промяната на модела на управление.

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ