Захарта поевтиняла с 22,7% за година, свинското - с 6,6%
/ брой: 49
Индексът на тържищните цени скача през февруари с 6% до 1,480 пункта. Спрямо февруари 2014 г. той е с 0,5 на сто по-висок, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Покачването на индекса през втората половина на януари и през февруари се дължи на поскъпването на български и вносни домати и краставици, на зелето, бананите и цитрусовите плодове.
След като през цялата 2014 г. захарта поевтиняваше, през февруари цената й се покачи с 0,8 на сто до 1,21 лева за килограм на едро. Брашното поскъпна с 1,2 на сто до 0,86 лева за килограм, а зрелият фасул поевтиня с 5% до 3,90 лв./кг. Цените на ориза и олиото са без промяна, а на яйцата се повишават с една стотинка до 0,19 лв. за брой.
Сиренето поевтинява с 1%, кашкавалът - с 1,7 на сто, маслото - с 3,5 на сто, каймата - с 2%, а свинското месо - с 2,5 на сто.
На годишна база кравето сирене и кашкавал "Витоша" поевтиняват с около 6 на сто, цената на кравето масло се е повишила с 5,4 на сто, на свинското месо пада с 6,6 на сто, а на пилешкото месо - с 2,7 на сто. Захарта поевтинява с 22,7 на сто, олиото - с 9 на сто, а брашното - с 3,5 на сто. Яйцата поскъпват с една стотинка спрямо февруари 2014 г., оризът - със 7,3 на сто, а зрелият фасул е поевтинял с 13,5 но сто.
Цените на българските оранжерийни доматите спрямо януари са с 5,6 на сто по-високи, вносните пък поскъпват с 3 на сто, а картофите - с 6 на сто.
Бананите са по-скъпи с 16,6 на сто, мандарините - с 4,4 на сто, а лимоните - с 1,2 на сто. Портокалите поевтиняват с 2,8 на сто, а ябълките - с 1%.
В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава поевтиняване на картофите с 33 на сто, на краставиците - до 10%, а на ябълките и лимоните - до 5%. На годишна база цената на доматите скача до 22%, на бананите - 15,5 на сто и на портокалите - 11,8 на сто.