23 Май 2022понеделник11:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Акценти

Закъсня или избърза електронната рецепта?

/ брой: 97

автор:Аида Паникян

visibility 1162

Колко пъти ви се е искало като в цивилизования свят, когато лекарят ви изпише лекарствата, да не разнасяте из джобовете и портмонето си рецептите? А колко пъти сте виждали хората да носят рецептурни книжки с прокъсани в ъгъла страници и избледнели от времето наименования на лекарствата? Два дни ми отне изготвянето на нова рецептурна книжка на майка ми, когато се наложи да смени личния си лекар. Купих книжка от специализирана книжарница за медицински документи, чаках на дълга опашка от пациенти пред вратата на новия й личен лекар, за да попълни книжката и нанесе кодовете на диагнозите. После на трамвая до РЗОК и след близо 3 часа чакане книжката бе заверена. Край на този работен ден. На другия ден се върнах при джипито, изчаках да прегледа пациентите преди мен и влязох, за да изпише рецептата. Накрая отидох в аптеката, за да получа лекарствата. Всичко това се случи в столицата и да, беше преди години. И тогава, и сега се питам колко време и пари отнема подобно "занимание" на хората от отдалечени села например?

Скоро това ще бъде в миналото. Обещанията са, че пациентите ще бъдат улеснени, а времето и разходите им - значително спестени. Ето какво се предвижда в електронния вариант на рецептурните книжки:

- От своя компютър личният лекар генерира еднократно в информационната система на НЗОК рецептурната книжка, която е с уникален номер;

- Общопрактикуващият лекар с квалифициран електронен подпис (КЕП) влиза в меню "Регистър рецептурни книжки (РК)";

- При необходимост, според състоянието на пациента, лекарят добавя нови диагнози или прекратява досегашна. Системата дава възможност за поставяне на крайна дата на диагноза в рецептурната книжка;

- Системата съхранява данни за направените от личния лекар корекции в рецептурната книжка;

- Аптеките, които имат договор с НЗОК и лекарите (общопрактикуващи и специалисти), които издават рецепти, чрез WEB услуга могат да проверят данните в регистър "Рецептурна книжка" за издадените и изпълнените електронни или хартиени рецепти;

- След съответната проверка в информационната система, аптеките отпускат назначените лекарства. 

Изглежда перфектно, но дали ще бъде така? Аптеките в голямата си част са подготвени, а неотдавна бе въведена и системата за верификация. Възможно е да е необходимо някои да направят известни вложения за купуване на още компютри.

В средата на май от НЗОК съобщиха, че от 1 юни няма да плащат за лекарства, предписани на хартиен носител. Но всички джипита ли разполагат със софтуер за издаване на електронни рецепти? Ако нямат, трябва ли здравноосигурените да плащат за лекарствата, чиято стойност иначе се поема от касата? Как ще издават електронни бели рецепти лекари, които обслужват по няколко села в отдалечени и трудно достъпни райони? Добре обмислено решение ли е бялата електронна рецепта за спешни случаи? А достъпът до електронна среда на лекарите, които не работят по договор с НЗОК? Всички аптеки ли - и тези в най-малките и отдалечени места, имат готовност за работа в електронна среда?

За пояснение - рецептите са няколко вида. Бялата е обикновена и се издава от лекаря за еднократно или многократно изпълнение, но все пак е с ограничен срок. Рецептите по здравна каса са по-специфични. Има и жълта, и зелена рецепта, на които лекарите изписват лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества. 

Електронната рецепта дава възможност за предписване и отпускане на всички разрешени за употреба лекарства в страната - и по лекарско предписание, и т.нар. за свободна продажба. В обсега на електронната рецепта не влизат хранителните добавки. На хартиена рецепта ще продължават да се изписват медицинските изделия, тъй като за тях няма регистър, както и диетичните храни за специални медицински цели, които НЗОК плаща в условията на извънболничната помощ. 

Едно от първите неща, които направи служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, бе да предложи промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Според тях хартиените бели рецепти остават алтернатива на електронните. Причина за промяната е, че ако предписването и изпълнението на рецептите става само в електронна среда, лекарите ще бъдат много затруднени при домашно посещение, не е гарантиран достъпът до лечение на пациентите от малки населени места и в отдалечени и труднодостъпни райони. Промените в наредбата ще се обсъждат до 28 май. 

Предложенията на служебния здравен министър очаквано ядосаха предшественика му проф. Костадин Ангелов, който смята, че удължаването на срока за ползване на бели рецепти и на хартиен носител е "загърбване на електронното здравеопазване. Хвърляме го в кошчето, без да положим усилия за неговото надграждане", написа във Фейсбук проф. Ангелов.

Определено никой не хвърля в кошчето електронното здравеопазване. Но пред него стоят немалко въпроси. Навярно те са намерили отговори и добро решение в много европейски държави, но у нас се правят първите стъпки, поради което очевидно е необходимо те да са по-премерени.

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ