18 Май 2021вторник10:17 ч.

Закон позволява на председателите на общински съвети да извършват чистка

/ брой: 17

автор:Ростислава Иванова

visibility 911

Новите председатели на общински съвети ще могат безпроблемно да сменят служителите в административното звено и да увеличат броя им. Това предвиждат промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, приети вчера на първо четене от парламента. Вносители на промените са Искрен Веселинов от групата на патриотите, Емил Христов от ГЕРБ и Дора Янкова от БСП. Мотивите са, че така ще се подобри организацията в административното звено, подпомагащо дейността на Общинския съвет и неговите комисии. Като аргумент вносителите посочват "съществуващи проблеми в практиката и затрудненията, които не малко председатели на общински съвети срещат при осъществяване на правомощията си".
Предвижда се още шефовете на местни парламенти да бъдат приравнени с другите изборни длъжности, за да могат след края на мандата да се върнат на предишния публичен пост - в администрация или в дружества с държавно или общинско участие. Промените са взети от Изборния кодекс, където така е решен въпросът с президента и вицепрезидента, народните представители и евродепутати, общинските и районни кметове.
Според Янкова обаче промените в закона частично решават проблемите при сътрудничеството между кметовете и общинските съвети. Тя посочи, че в момента на места в страната има пъстра картина и остри противоречия, които спъват местното самоуправление. Съпартиецът й Милко Недялков пък заяви от трибуната, че "предложенията имат логика", но предупреди, че на второ четене няма да подкрепи в този вид текстовете, касаещи подмяната на административното звено. Той е категоричен, че промените противоречат на Закона за държавния служител, освен това във въпросните звена имало опитни дългогодишни служители. Все по-често се предлагат промени в основополагащи за демокрацията закони, без да са подложени на прецизно обществено обсъждане, обобщи депутатът от БСП.

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 221

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 340

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 573

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ