06 Август 2020четвъртък18:41 ч.

Мая Манолова:

Законът за отнемане имущество е за всеки, който скочи срещу ГЕРБ

/ брой: 97

автор:Ира Тодорова

visibility 1843

Едно анонимно сигналче и процедурата тръгва. Дайте си сметка какво правите, това може да се случи и с вашето семейство, предупреди депутатът от Коалиция за България Мая Манолова по време на обсъждането на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Повече от 3 часа депутатите спориха по наименованието на закона, а след това и по чл. 1, който предвижда отнемане на имущество, придобито със средства, на които не е установен източникът. След като стигнаха до същинската част, зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов не успя да поиска удължаване на времето, защото докато дойде редът на Анастасов за исканата от него процедура, времето на редовното заседание бе изтекло.
По време на дебатите Мая Манолова се обърна към мнозинството, че искат да прокарат текстовете, за да могат да натиснат всеки, който надигне глава срещу ГЕРБ. Още повече, че комисията, която ще преценява, кога едно имущество е незаконно придобито, е чисто политически орган, заяви Манолова. Любен Корнезов допълни, че на първо четене е било прието да има само наказателно преследване, а в сегашния вариант се прокарва и административно наказателно. Така, по думите му, се впряга още един кон на правото в каруцата - на административното право. По този начин обаче е абсолютно противоконституционно да се подлага на гласуване, подчерта Корнезов. Мая Манолова бе категорична, че това, което се предлага в закона, е правен абсурд, не само за гражданите, но и за органите, които ще осъществяват контрола. Христо Бисеров настоя обсъждането на поправките да бъде отложено до влизането на съответната европейска директива. Предложението му не бе прието.
Михаил Миков заяви, че не може да има термин гражданска конфискация - все едно да ти ударят шамар и да ти кажат - детско шамарче, допълни той. Той подчерта, че преди да е доказана вината, се отнема имуществото. Миков попита и какво се случва при придобитото имущество под 250 000 лв. След около 2 часа размяна на реплики Анастас Анастасов предположи, че явно маите са познали, че светът свършва на 12.12.2012 г., защото тогава законът трябва да влезе в сила. Манолова му обясни, че няма нищо общо с маите, а с предстоящите избори.
Депутатите ще продължат разглеждането на закона и днес. Една от най-спорните поправки, вкарана между и първо второ четене, е тази, че гражданите вече няма да доказват невинност при проверка на имотите им. Само комисията за конфискация ще доказва дали даден имот е законен.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 645

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 440

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ