13 Юни 2021неделя07:50 ч.

Мая Манолова:

Законът за отнемане имущество е за всеки, който скочи срещу ГЕРБ

/ брой: 97

автор:Ира Тодорова

visibility 2251

Едно анонимно сигналче и процедурата тръгва. Дайте си сметка какво правите, това може да се случи и с вашето семейство, предупреди депутатът от Коалиция за България Мая Манолова по време на обсъждането на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Повече от 3 часа депутатите спориха по наименованието на закона, а след това и по чл. 1, който предвижда отнемане на имущество, придобито със средства, на които не е установен източникът. След като стигнаха до същинската част, зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов не успя да поиска удължаване на времето, защото докато дойде редът на Анастасов за исканата от него процедура, времето на редовното заседание бе изтекло.
По време на дебатите Мая Манолова се обърна към мнозинството, че искат да прокарат текстовете, за да могат да натиснат всеки, който надигне глава срещу ГЕРБ. Още повече, че комисията, която ще преценява, кога едно имущество е незаконно придобито, е чисто политически орган, заяви Манолова. Любен Корнезов допълни, че на първо четене е било прието да има само наказателно преследване, а в сегашния вариант се прокарва и административно наказателно. Така, по думите му, се впряга още един кон на правото в каруцата - на административното право. По този начин обаче е абсолютно противоконституционно да се подлага на гласуване, подчерта Корнезов. Мая Манолова бе категорична, че това, което се предлага в закона, е правен абсурд, не само за гражданите, но и за органите, които ще осъществяват контрола. Христо Бисеров настоя обсъждането на поправките да бъде отложено до влизането на съответната европейска директива. Предложението му не бе прието.
Михаил Миков заяви, че не може да има термин гражданска конфискация - все едно да ти ударят шамар и да ти кажат - детско шамарче, допълни той. Той подчерта, че преди да е доказана вината, се отнема имуществото. Миков попита и какво се случва при придобитото имущество под 250 000 лв. След около 2 часа размяна на реплики Анастас Анастасов предположи, че явно маите са познали, че светът свършва на 12.12.2012 г., защото тогава законът трябва да влезе в сила. Манолова му обясни, че няма нищо общо с маите, а с предстоящите избори.
Депутатите ще продължат разглеждането на закона и днес. Една от най-спорните поправки, вкарана между и първо второ четене, е тази, че гражданите вече няма да доказват невинност при проверка на имотите им. Само комисията за конфискация ще доказва дали даден имот е законен.

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 719

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 671

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 677

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 402

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ