11 Април 2021неделя16:52 ч.

Закономерният гаф на президента

/ брой: 5

автор:Алеко Бичевски

visibility 2093

На фона на скучните празнични телевизионни програми без съмнение една от най-големите атракции в новогодишната нощ бе екстравагантното обръщение на президента към нацията. Заснел се в библиотеката на Софийския университет, в която преди това едва ли е влизал, на фона на стари и мъдри книги, които някога едва ли е отгръщал, държавният глава напоително разви мисли и препоръки към електората, от които последният едва ли кой знае колко разбра. Разбра обаче с огромно изумление от натруфено-претенциозния новогодишен клип, че Скалистите планини се намират в Родопите.
Случаен ли бе този гаф на президента? (Именно на президента, г-н Плевнелиев, защото всеки гаф на екипа на президента е гаф на президента. Без да е вярно обратното - не всеки гаф лично на президента е и гаф на неговия екип. Известно е, че президентският екип се подбира и назначава с подписа на държавния глава, и той носи отговорност за него.) Не, не бе случайна злополуката в президентското обръщение. Редовните читатели на тази колонка вероятно ще си спомнят, че още преди година тук предупредихме за крайно лековатия, крайно некомпетентния и абсолютно непрофесионален начин, по който новоизбраният ни държавен глава подбираше своя екип за "Дондуков" 2. Имаше момент, в който едно момче на 25 години, с една година трудов стаж - някой си Павката, т.е. Павел Атанасов, за малко да стане главен външнополитически съветник на президента!? По единствената причина, че бившият строителен  министър му имал огромно доверие, дори с него първо се посъветвал, когато му предложили да се кандидатира за президентските избори... За прессекретар пък бе назначена забележителна със своята посредственост репортерка от БНТ. И т.н., и т.н.
Не може така. Държавният глава, съответно неговият екип, колкото и да нямат реални правомощия, са лицето на нацията. Там не бива да попадат случайни хора. Там по дефиниция са необходими доказали се експерти, авторитетни личности. Тогава няма да има предзидентски гафове, смях в залата, излагане на държавата и присъединяване по никое време на щата Колорадо към Република България. И понеже от реакцията на президента е видно, че той още не е разбрал за какво става дума, налага се да му се обясни.
Един професионален екип нямаше да се довери на търсачката на Гугъл и да вземе снимка от чужд сайт, която ще бъде излъчена по всички национални телевзии в най-гледаното време. Без да знае чия е тази фотография, има ли платени авторски права. В крайна сметка, новогодишното обръщение не е на "Балкантурист", а на президента на Република България. Щяха да се консултират най-малко със създателите на сайта. Професионалистите щяха да се обърнат към нормални български авторски фографии, каквито има колкото щеш, с уредени авторски права, щом се отнася за официален клип на президента. И най-сетне, обръщението се излъчва на запис. Имало е възможност многократно да бъде прегледано и да се види, че Колорадо все още не е в България. Освен това става въпрос за елементарна обща култура. Нито една от 40-те български планини не е толкова стръмна, без никаква растителност. Най-малко пък Родопите, за които всеки средноинтелигентен ученик знае, че най-характерното за тази планина са широките заоблени и гъсто залесени върхове. (Да бяха питали поне президентската съпруга, тя щеше да ги светне - казват, че била доста интелигентна жена.)
Разбира се, всичко това можеше да стане, но ако и президентът се бе отнесъл сериозно и професионално към задълженията си, т.е. към подбора на екипите, с които ще работи в представителната президентска администрация. А сега хората казват - тия там за нищо не стават, един клип не можаха да направят като хората! И как ще имат доверие за каквото и да е било оттук нататък, свързано с президентството?
Ето върху какво трябва да се замисли и да поработи държавният глава. А не наивно да се оправдава и да отрича очевидното. Ако не чете ДУМА, да поразгледа някои от интернет форумите. Там може да прочете следния коментар: "Ако ти кажат, че панталонът ти е разкопчан, тихичко го оправи, а не обяснявай на цялата държава, че затова е виновна секретарката ти."

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 69

Застрахователите - с 32% по-голяма печалба

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 69

Отпускат 1 млн. лв. за българско агнешко

автор:Дума

visibility 588

/ брой: 69

Българин влезе в класацията на "Форбс"

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 69

Нищо ново под слънцето

автор:Велиана Христова

visibility 889

/ брой: 69

Днешният ни дълг

visibility 860

/ брой: 69

Датата

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 69

Триклета да си ти, Европо, кръвнице македонска!

автор:Христо Георгиев

visibility 1100

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ