21 Октомври 2019понеделник17:45 ч.

Закриваме мощно

/ брой: 120

автор:Светла Василева

visibility 1161

Десет години минаха, откакто от електроенергийната система на България отпаднаха малките блокове на АЕЦ "Козлодуй". 1760 МВт базови мощности. Преките загуби за икономиката са в милиарди. Непреките никой не дръзва да остойности. След още десет години, а може и по-рано ще останем и без тецовете си на въглища. Още към 3500 МВт. Пак базови мощности. Заедно с тях ще си замине и въгледобивът понеже няма да има потребители за продукцията си.
Завишените екоизисквания към големите горивни инсталации, използващи въглища, бяха гласувани в края на април т.г. България беше против, но какво от това? Управляващите юнашката проспаха конституирането на групата, в която се дискутираха промените. То се случи 2011 г. После през септември 2016 г. позицията на страната ни в защита на местните въглища, която искаше по-щадящи екоизисквания, беше определена от Брюксел като "неконсенсусна", а властта не обели дума. Сниши се, спотаи се и рече да сме спокойни. Ама не сме. Закрихме част от АЕЦ. Сега ще закрием и ТЕЦ. С какво ще ги заместим? С електроенергия от скъпи възобновяеми източници и внос? Това ли е? Че да сме още по-зависими. Въглищата са наш си ресурс, от който генерираме над 40% от необходимата ни енергия. 
Миньорите се готвят да протестират, ако държавата не предприеме мерки да се противопостави на екоизискванията, които ще ги оставят без поминък. Свърши се тя! И с протести, и без протести ще се молим единствено за по-голям преходен период, чийто край води към едно - закриване. Това обясни министърът на енергетиката по време на петъчния парламентарния контрол. Както и че чиновниците готвят позицията на страната ни. Късно. Битката е за пари, пазари и перспектива. Еколобитата работят, държавата имитира работа. И закрива ли, закрива. 


 

Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 52

Борисов обяви, че строи газови магистрали

автор:Дума

visibility 104

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 539

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 240

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 335

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ