Замразените плодове били по-полезни от пресните
/ брой: 105
Замразените плодове съдържат между 10 и 50% повече витамини и минерали в сравнение с пресните и поради тази причина са по-полезни за здравето, предава телевизионният канал CNN. Същото важи и за зеленчуците.
Медията цитира проучване на специалисти от университета в Северна Каролина. Според учените замразяването е най-добрият способ за съхраняване на тези продукти. По този начин всички растителни съединения, налични в пресните продукти от този вид, се запазват и след размразяването им. По думите на ръководителката на изследването Мери Ан Лила плодовете се берат на "върха на тяхната зрялост", когато са най-богати на минерали и витамини. След това продукцията бързо се замразява и се опакова с използването на азот. Тази процедура позволява да се запазят всички й хранителни вещества. Така например зеленият фасул, който може да се закупи по магазините в пресен вид, съдържа по-малко полезни вещества в сравнение със замразения.