14 Август 2022неделя10:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Заплахи за България

По-добре е да престанем да си търсим нови врагове и да възприемем не военни, а политически подходи при осигуряване на националната сигурност

/ брой: 157

автор:Тодор Андреев

visibility 2051

Бихме допуснали голяма грешка, ако изпаднем в заблуждението, че когато на територията ни бъдат разположени скъпите американски тристепенни ракети "Стандарт-3" със задача да прехващат летящи на височина десетки и дори стотици километри балистични ракети и техните бойни глави, опасността от ракетни удари по България ще бъде ликвидирана. Не бива да забравяме, че светът днес разполага с огромен арсенал доказали се в конфликтите високоточни, трудно забелижими, летящи ниско над земята - на височина до 100 м крилати ракети, и други съвременни

безпилотни ударни средства

открили ерата на безконтактните войни, които действат на принципа "стреляй и забрави" и чиято бойна ефективност при масирана употреба е съизмерима с ефективността на тактическото ядрено оръжие с малка мощност. 
След като осъзнава опасността от тези сравнително нови средства, ръководството на Пентагона, загрижено за сигурността на държавата, преди време поръча на неправителствената организация "Спарта" да анализира възможни сценарии за внезапни удари от вероятния противник с безпилотни нисколетящи високоточни бойни средства, заредени с радиационно, химическо или бактериологично оръжие. Тези анализи, част от които бяха публикувани, са особено полезни и за нас.
Според първия сценарий противникът е взел на прицел центъра на Сан Диего, щат Калифорния, когато там говори президентът на САЩ. Бойните му разчети разполагат с крилата ракета, заредена с 2 кг плутоний и 50 г широко използван  в медицината и промишлеността цезий-137. Ракетата се изстрелва от борда на транспортен кораб, заел позиция на 80 км от бреговете на Америка, и поема към целта със скорост 1125 км/ч.
Изминала разстоянието за 4-4,5 минути, без да задейства средствата за противовъздушна отбрана, тя се взривява над целта. Пресметнато е, че ще загинат 2 хиляди души, а над 12 хиляди ще получат различни дози радиоактивно облъчване, включително около 500 хил. - смъртоносно. Местността в радиус 7-8 км ще бъде заразена и всеки, който стъпи там, ще пострада.
След старта на крилатата ракета всички следи за нейното изстрелване от борда на транспортния кораб незабавно са унищожени - цялата стартова уредба и апаратура, изхвърлени зад борда й, потъват на дъното на океана.
Ето и една вероятна

атака с безпилотен летателен апарат

разработена също от организацията "Спарта".
Лидерът на страната, нападната от САЩ, чрез кодиран сигнал заповядва на бойната си секретна група да действа. От палубата на товарен кораб, отстоящ на 100-120 км от крайбрежието на САЩ, стартира безпилотен летателен апарат с възможност да покрие разстояние 1000-1100 км. Времето на старта  - при изгрев слънце, не е избрано случайно, тъй като утринната мъгла скрива операцията. Не след дълго апаратът е над Вашингтон и започва да разпилява спори на сибирска язва. След изпразване на контейнера той се устремява обратно към океана, пикира стръмно във водите и скрива следите на престъплението. Сибирската язва има инкубационен период от един до шест дни, летален изход се наблюдава в почти 100% от случаите.
Друга възможна атака с безпилотен летателен апарат "се изпълнява" върху пристанището Чарлстън, Южна Каролина. Там кораби товарят 2500 човека от експедиционните американски сили, които ще поемат към страни, където е избухнал конфликт, за да го урегулират. Една от страните е против американската намеса и за да я предотврати, предприема отчаяна операция - малък кораб е заел изходно за атака положение на 200 км от бреговете на САЩ. Eкипажът е подготвил безпилотен летателен апарат, който тутакси стартира. С максимална скорост 700 км/ч, като спазва стриктно зададената му височина 100 м, той се понася към пристанището, наближава го, набира височина и в продължение на 5 минути разпръсква бойни отровни вещества. След красноречивите примери на организацията "Спарта" експертите от американския Конгрес стигат до извода, че за да се организира сигурна защита от безпилотнни бойни средства,

американското разузнаване трябва да познава

всички разработки на потенциалния противник, своевременно да долови признаците за подготовка на удара и да съдейства за унищожаването на апаратите по време на полет.
Американските военни специалисти смятат, че освен противоракетна отбрана срещу балистичните ракети, налага се САЩ да си създадат и сигурна отбрана срещу крилатите ракети. Те я разглеждат в контекста на създаването на единна система за противовъздушна и противоракетна отбрана.
Първо, на основата на единната интегрирана система за контрол на въздушното пространство се създава

обединена система за следене на крилатите ракети

по време на полет, което ще позволи, като се използват средствата на видовете въоръжени сили, да се развърне ограничена система за отбрана на най-важните обекти, а след това да се създаде пълномащабна система за защита на цялата територия на страната. Налага се да се изгражда многоетажно радарно поле, което да открива и съпровожда въздушни цели практически на всички височини. По-старите радари по летищата тутакси започват да се заменят с нови разработки с по-добри възможности за наблюдение, устойчиви на смущения и на неблагоприятни метеорологични условия. Във всички подразделения на управлението на въздушното движение се въвеждат нови автоматизирани системи за обработка на данните, получени от 16 радара за 900 въздушни обекта и предаването им в оперативните центрове за следене на въздушната обстановка над САЩ - известните NORAD и ФУГА. САЩ започват преговори с Министерството за национална отбрана и Главното управление на гражданската авиация на Мексико в интерес на сътрудничеството в областта на обмяна на данни за въздушните обекти покрай южните граници на Щатите. Изучават се възможностите за създаване на единна комплексна система за контрол на въздушното пространсство в рамките на  северноамериканската зона за свободна търговия (САЩ - Канада - Мексико). Работи се и по усъвършенстването на методите за борба с крилатите ракети във всички видове въоръжени сили на САЩ.   
 Както се вижда, опасността от изстрелването на единични безпилотни бойни средства срещу Америка предизвиква огромни проблеми, чието решаване при нормално финансиране според специалисти може да се очаква към 2015 г., когато опасностите щели още по-силно да нараснат.
Ако предположим, че Америка вече е осъществила тази възможност, питаме се дали при аналогични сценарии на атаки срещу България нашите въоръжени сили са в състояние да изпълнят тази задача? Защото колко струва една скъпо изградена ПРО срещу очакваните високолетящи гигантски балистични ракети, ако ни атакуват внезапно с евтините нисколетящи високоточни крилати бойни апарати, които не само трудно се откриват, но и трудно своевременно се поразяват? Срещу тях все още армиите не са създали сигурни средства за протоводействие. А те продължават да се усъвършенстват.
Доказателство за техното опасно развитие е току-що създадената

руска ракетна система Club-K

показана за пръв път на международната азиатска изложба в Малайзия през април 2010 г. Изненадани от възможностите на гениално простото, ново смъртоносно руско оръжие, американските военни специалисти веднага заявиха, че то може да дестабилизира световния военен баланс и дори да трансформира правилата за водене на война. Системата Club-K е монтирана във вътрешността на обикновен 12-метров товарен контейнер, който може да се пренася от търговски кораби, влакове, автомобили. В определен момент внезапно се отваря капакът на маскирания контейнер, за който са прикрепени тръби с четири ракети. Те веднага стартират и се понасят към целите в т.нар. режим на мълчание по ниски до земята траектории, които се коригират по данни на спътниковата навигация и системата за следене релефа на местността, с височина от 10 до 100 м, извършвайки в крайния участък специални зигзагообразни маневри със скорост, 3 пъти по-голяма от тази на звука. Радарите не ги виждат, а съвременните средства за ПВО, които те хитро заобикалят, не успяват да ги унищожат. Покриват разстояние стотици километри и нанасят смъртоносен високоточен удар с мощната си 450-килограмова фугасна бойна глава.
Консултантът на Пентагона по върпосите на отбраната Рубен Джонсън предупреждава: "Отначало до бреговете ви ще се появи безобиден кораб, а в следващата минута вашите военни обекти вече са унищожени с взривове."
   Военни експерти оценяват комплекса Club-K като асиметричен отговор, на който могат да разчитат държавите,

"осмелили се" да защитават националната си независимост

в конфликт с Вашингтон и неговите съюзници. Това е възпиращо оръжие в ръцете на  бедните. В тази нова за света обстановка, когато се роят балистични и крилати ракети, на нас се налага непрекъснато да се снабдяваме с антиракети, които все още не са доказали 100-процентна защита. Едва ли държавата ни ще издържи финансово на постепенното ни въвличане във военната надпревара.
Не е ли по-добре да престанем да си търсим нови врагове, а да възприемем не военни, а политически подходи при осигуряване на нашата национална сигурност? Защото един мегатонен ядрен боен заряд, взривил се на територията на велика сила, може да не означава настъпването на нейния крах, но ако това се допусне на наша територия, със сигурност българите ще изчезнат!

 

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ