12 Април 2021понеделник07:31 ч.

Живко Георгиев:

Започна рестартирането на политическия живот

ДПС остава траен фактор с опозиционен електорат и не може да бъде маргинализирано, колкото и управляващите да се стремят към това, твърди социологът

/ брой: 243

автор:Лилия Томова

visibility 1798

Живко Георгиев е роден през 1955 г. Завършил е социология в Софийския университет, където преподава теория на емпиричното социологическо изследване и маркетингови проучвания.

ЦИТАТИ:
"БСП си стъпи на краката и се върна в играта"
"ГЕРБ не е "новото СДС", защото СДС беше и си остава кауза"


- Някои избори са скучни, други са си направо бурни, трети - просто въодушевени. Вчерашните какви бяха, г-н Георгиев?
- Е, въодушевяващи категорично не бяха. Имаше прекалено много учени хора, които не успяха да направят така, че да им се чуе гласът. Има ги и подозренията за контролиран вот, остават подозренията за манипулации, и то - на много места. Това, разбира се, не е новост, но наложи доста горчив отпечатък върху вота. В същото време обаче изборите бяха достатъчно интригуващи, достатъчно интересни и върнаха интригата в политическия живот. Защото имаше време - преди година-две, когато всичко изглеждаше безалтернативно или поне изглеждаше по този начин за т.нар. широка публика. Не знам как да окачествя всъщност крайния ефект - не че е въодушевяващо, но в някакъв смисъл е нормално, че отново се връщаме към един двуполярен политически модел, какъвто имахме и който ни беше омръзнал като че ли в края на миналия век. Имаме "класика" между левоцентристка и представяща се за дясна политическа формация. Решително отпадна обаче рискът от еднопартиен, еднополюсен модел.
- Двуполярният политически модел добър ли е за България?
- Във всеки случай това е нормалният модел в демократичния свят.
- Казвате - "представяща се за демократична формация". Имате предвид сега управляващите ли?
- Казвам - "представяща се за дясна". Да, ГЕРБ се представят и за демократична формация, но лично аз не смятам този тип на самопредставяне за убедителен. ГЕРБ си остава до голяма степен популистка формация, която има претенциите да е член на семейството на десните партии.
- Тя е член на това семейство.
- Да, но е формален член. И не е особено убедителна като "дясна". Започна обаче новото начало, всъщност - рестартирането на политическия живот, което го връща в рамките на някаква - или поне така ми се иска, нормална канава, в нормалната логика. Като, естествено, предстои да наблюдаваме какво ще се случи с основните полюси на този модел в бъдеще.
- В колко далечно или близко бъдеще, г-н Георгиев?
- В не много далечно. Реално започва втората половина от мандата на управляващите, в който те ще трябва да отстояват правото си, че имат потенциал да бъдат едно устойчиво политическо образувание. И че няма да ги сполети участта на СДС, а защо не - и на НДСВ в близкото минало.
- Прогнозирате предсрочни парламентарни избори, или не ви разбирам правилно?
- Възможни са предсрочни парламентарни избори. И са възможни по две причини - и поради растящата опозиция спрямо ГЕРБ, и по решение на самото ГЕРБ. Ако популярността на управляващите продължава да е низходяща, оттук нататък може и те самите да предизвикат предсрочни избори. Докато са донякъде и все още в добра кондиция...
- Това звучи почти като съвет към властта, г-н Георгиев, ако ви чуят, разбира се. Само че "интригата" все пак е подкрепата на ДПС за кандидат-президента и вицепрезидента на БСП. Дали това ще помогне за възстановяване на демократичните практики в страната, доколкото ги имаме?
- Няма да ни се наложи да чакаме много за отговор на въпроса ви. В края на краищата вторият тур и на президентските, и на местните избори там, където ще има втори тур, е само след седмица. Движението за права и свободи си остава траен фактор в българския политически живот и онези, които се надяваха да маргинализират тази партия, ще трябва да признаят, че не се получи и че партията я има. Не само защото отстоя позициите си на равнище местна власт, а и защото не се случиха други, желани от някои неща.
- Какви неща?
- Не се случи разцеплението по логиката на Касим Дал и неговите усилия да конструира някакъв друг, алтернативен субект в същото електорално пространство. Не се сбъднаха силовите идеи на ГЕРБ - чисто етнически, за проникване в смесените райони. Много неща не се случиха от плановете на властта. ДПС си го има и в момента неговият електорат е силно опозиционен. Това е истината. А каквото и да решават в ДПС, няма как да тръгнат срещу волята на електората си. И няма да го направят.
- Казвате "неговите усилия", визирайки Касим Дал. Не е ли всъщност "нечиите усилия чрез Касим Дал"?
- Да, да. Касим Дал се постави в ролята да бъде инструмент. Но... не успя. Частично това си е негов политически избор, той си има своята мотивация - не мога да вляза в съзнанието и психологията на г-н Дал, затова и не твърдя какви са мотивите му. Но е ясно, че управляващите от ГЕРБ се опитаха да го използват - и в геополитическите измерения на своите усилия, и вътрешнополитически. Не се случи, и не съм изненадан от това.
- А смятате ли, че ГЕРБ постигнаха на изборите целите, които си бяха поставили? Имат ли повод за "триумфиране от сърце" или просто дават вид на победители?
- ГЕРБ впрегнаха цялата машина на държавната администрация, на силовия апарат. Грозен елемент от изборния процес беше, че допуснаха министърът на вътрешните работи да бъде шеф и на предизборния им щаб. Това можеха да го спестят - и на нас, и на себе си. Макар че до голяма степен там, където ГЕРБ има успехи, това се дължи и на безспорните усилия на г-н Цветан Цветанов. Без него сигурно на някои места нямаше да има такива постижения (и с кавички, и без), каквито има.
- Говорим за манипулации, натиск, полицейщина?
- Да, за това говорим, ето че вече излизат и конкретни данни. Тепърва предстои да анализираме резултатите по секции, да се обобщи цялата информация, която идва - от сигналите на политическите партии, от гражданските движения, които следят изборния процес. Но има индикации за някои действия за управляващите, които тепърва ще бъдат разнищвани.
- Помните ли други избори, провеждани почти нощем?
- Аз съм много паметлив и помня - винаги сме имали проблемни секции, където до рано сутринта не могат да си преброят бюлетините. Но все пак, такъв хаос като неделния досега не е имало. А от организационна гледна точка честичко също не е било по-леко и по-лесно... Имали сме и четири писти едновременно, но както и да е - тепърва предстои анализ на организацията, на недомислията, на фактите, че това, че неочаквано много хора ги няма в списъците, и то - без причина да не са там, така че не можаха да упражнят правото си на глас. Други пък не успяха дори да влязат в стаите за гласуване, до избирателните урни, а имаха право на това. Тези неща не са без значение и показват в каква атмосфера се случи всичко и как протече вотът.
- Дали не казвате, че вчерашният хаос е почти предумишлено предизвикан?
- Честно казано, това е много силна хипотеза. Макар че има и друга - желанието изборната администрация да бъде подчинена на политическата воля на една-две политически сили.
- Коя е втората?
- "Атака". Макар че друг е въпросът, че "Атака" в хода на предизборната кампания се препозиционира и се опита да се върне към своята опозиционност, а и да забрави периода на тясното си сътрудничество с управляващите. Но те си платиха цената за това.
- Как излиза според вас БСП от този първи тур на изборите? Стъпи ли здраво на краката си?
- БСП се върна в играта. И си е стъпила на краката. Не всичко в нейната кондиция е достатъчно на равнище. БСП допусна в много общини да има повече от един кандидат, позакъсня в обявяването, в разясняването на своя политически продукт, има още много неща за доизясняване и доизкусуряване и в неин интерес е да си даде ясна сметка за това. Но БСП си остава основната опозиционна сила. Всъщност, като цяло партията подобри постижението си спрямо това, което имаше на парламентарния вот.
- Всичко това също не е повод за ликуване, а е повод за размисъл, мисля.
- В тези избори никой няма повод за ликуване. Нито ГЕРБ, нито БСП, нито българското общество и особено - гражданската му част.
- Чуха се приказки в нощта на изборите, може би умишлено лансирани, че ГЕРБ е новото СДС.
- Е, не е новото СДС. СДС в спомените ми си остава все пак кауза. Кауза, невинаги адекватно защитавана, невинаги адекватно персонифицирана, повлиявана от много лични и дори користни амбиции - но СДС беше кауза. ГЕРБ не е кауза, а е частен политически проект на г-н Бойко Борисов и е залог на популярността на едно-единствено лице.
 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ