23 Септември 2021четвъртък02:56 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Започва ли "Турската пролет"?

Младежките протести, обхванали големите градове на южната ни съседка като природозащитна акция, постепенно под влияние на глобалната интернет мрежа се превърнаха в антидиктаторски вълнения срещу режима на Ердоган

/ брой: 126

автор:Петър Герасимов

visibility 1121

Няколко дни с умиление наблюдавам говорещи глави по наши медии, чета мъдри заключения в нашенски вестници - всички фъфлеха като беззъби баби все едни и същи неща по турската тема - имало "някакви протести" в нашата южна съседка, хората "недоволствали", че щели да отсекат стотина дървета в Истанбул, дори и еколози от София участвали в тези "еко протести" и т.н., и т.н.
Е, как, аджеба, заради някакви си дървета в Истанбул изведнъж пламнаха  бурни вълнения в 44 града на Турция? С десетки хиляди участници, с палежи на коли и сгради, с открити стълкновения с полицията, със стотици бити и десетки ранени цивилни и полицаи, с около хиляда души арестувани? С продължаващи и до днес протестни действия?
Не, господа колеги! Това съвсем не е  природоопазваща акция, макар че началото й съвпадна (по някаква случайност) с протест срещу отрязването на въпросните паркови насаждения. Това беше огромна синхронизирана проява, която по време съвпадна с блокирането на Европейската централна банка от протестанти, с вълнения в десетки различни градове на Европа. Защото тези спонтанни бунтове съвпадаха с годишнина от арестите и насилието срещу антиглобалисти в Германия и с планираните за тази година в Англия, Франция и ред други европейски държави (и не само европейски) прояви на новата форма "Блокпай" - "Блокирай - окупирай", продължение на бурните антиглобалистки и антикапиталистически вълнения в САЩ  от 2011 година, познати ни като "Окупирай Уолстрийт", които - като горски пожар - се разпростряха тогава в десетки градове на Щатите.
Но, очевидно, думи като "антиглобалистки", "антикапиталистически" доста лесно засядат в гърлото на нашенската журналистика. Та нали и ние, вкупом, сме се заели вече 23 години да строим този светъл капитализъм? Как щяло да ритаме срещу него? А, видите ли, хора, които много по-дълго от нас живеят в този лелеян строй, днес ритат и то ритат все по-силно срещу него. Ама, някак си не е удобно да говорим публично за това. Ще обидим я комшии, я приятели на Запад, а пък те - както завчера турският премиер Ердоган, ще побързат да викнат:"Опасност  за демокрацията!" Но да се върнем отново към нашите комшии.
Какви са новите и най-основни елементи в продължаващите вълнения в южната ни съседка? Преди всичко, че те са почти 100 процента МЛАДЕЖКИ. Нека не забравяме, че Турция със своите над 75 милиона души е държава със средна възраст на населението 28 години!
Ние можахме много пъти да видим заснети сцени от уличните стълкновения - нямаше солидни, възрастни еколози, общественици,  политици, или не знам какви си. Само млади лица. И това е напълно естествено, защото навсякъде големите социо-политически вълнения се осъществяват от младото поколение. Да си припомним само огромния младежки бунт във Франция през 1968-ма, който замалко щеше да срути тази "велика сила", когато армия и полиция бяха парализирани до такава степен (все пак, тези млади хора бяха и техни синове и дъщери), че се наложи въоръжени отряди от френската комунистическа партия да охраняват паричните трезори на Френската национална банка!
Освен, че са младежки, последните вълнения в Турция, а и в много други страни на Европа, показват още един характерен елемент - възникването на едно МРЕЖОВО ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВО, чиито представители  мълниеносно контактуват помежду си, не се интересуват от никакви амортизирани партии и познати до болка политически физиономии, а с помощта на милиони и милиони домашни компютри (или лаптопи) решават какво, кога и как да се случи. Това е факт,  който  управляващите в цял свят вече трябва да приемат като реалност и с който трябва да се съобразяват.
Третият елемент (макар и не на последно място) е силно осезаемият АНТИГЛОБАЛИСТКИ и АНТИКАПИТАЛИСТИЧЕСКИ характер на  последните вълнения. В световен план това пролича още преди две години, когато в САЩ възникна движението "Окупирай Уолстрийт" и в Ню Йорк, когато в тревните площи пред големи банки, изникнаха палаткови лагери на недоволните. За тези, които са позабравили, ще припомня: Уолстрийт е един от символите на американския капитал. Всъщност някои от плакатите на американските протестиращи из много градове на САЩ бяха далеч по-директни: "Вън крадците банкери!" "Ние сме 99 процента, вие - 1" и т.н. Днес, в средата на 2013-та, смисълът на символичната окупация на Европейската централна банка е същият: не на банките, не на натиска за все по-голямо затягане на коланите. Или, както веднъж каза нашият бивш премиер: "Да потърпят още малко миличките..." Да, ама, ако миличките у нас търпят (казал го е народът  "търпи и ще си спасиш душата!"), на "миличките"  в Европа и Америка, очевидно им е дошло до гуша от тези призиви за икономии и търпение.
 А защо  икономии? Защото банките били опразнени, а и в държавната хазна нямало парици. А къде са отишли? Както е известно, в природата нищо не се губи. И неотдавна стана ясно, че в т.нар. офшорни зони честният, патриотичен, демократичен, глобален бизнес криел само около  23 трилиона (23,000  милиарда) долара. Ей, Богу - както би казал спортният бос Батков, та това си е  сума с 12 нули!  Половината от нея да е истина, ашколсун! Чисти, окъпани, огромни парички. А защо големите играчи са принудени да крият въпросните хиляди и хиляди  милиарди в офшорни зони на Карибите, или  чак на островите Зелени нос? Ами защото иначе, би трябвало да плащат огромни данъци (както се полага на огромни пари), които биха влезли  глупаво в нечия  държавна каса, която от своя страна,  се занимава с такива глупости като обществено здравоеопазване, образование, заплати, пенсии и т.н..
И накрая, както го е казал Монтен, "да се върнем при нашите овце": защо пък това движение "Окупирай" (или Блокупирай)  не намери отзвук и у нас? Нали и тук стягаме отдавна коланите, нали и тук 7 милиона българи ( барабар с пеленачета, с баби и дядовци) имат спестени в банките осем милиарда левчета срещу също толкова - осем милиарда, "спестени"  от ПЕТ ХИЛЯДИ българи. Откъде, как, за какво  в шепа хора се стекоха толкова пари за нула време? Може би, както каза един внезапно "осветен" новопомазан милионер, са спестявали от закуски?  Но очевидно ние сме си "милички" и може да почакаме...

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ