20 Септември 2021понеделник11:42 ч.

На снимката - Кирил Петков

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

На първо време държавното дружество "Монтажи" минава под разпореждане на министъра на икономиката

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 574

Започва трансформация на "черната кутия" по времето на управлението на ГЕРБ - "Държавната консолидационна компания" (ДКК). Идеята на министъра на икономиката Кирил Петков е от "холдинговия чадър", както го нарича, да бъдат извадени предприятията и те да минат на пряко подчинение на съответните ресорните министерства, а компанията постепенно да бъде закрита. "Абсолютно няма нужда от съществуването на ДКК, но това не може да стане от днес за утре. Първата ни стъпка е да влезем в контрола на ДКК, което трябва да се случи скоро. После да сменим бордовете на част от тези компании и след това те да минават директно на подчинение на Министерството на икономиката, за да изпразним от съдържание ДКК", каза пред "Медиапул" Кирил Петков.

Затова министърът започва голямо преструктуриране на икономическото министерство и част от структурите под шапката му. Според Петков има положителна нагласа към поисканите от него промени и няма проблем те да се правят в края на мандата на служебния кабинет, защото дават добра посока за действие на следващото правителство.

Според предложената от Петков схема държавното дружество "Монтажи" ще бъде извадено от ДКК и ще мине под директно разпореждане на министъра на икономиката. Той е внесъл съответните доклади, а те са приети от кабинета. През ДКК и "Монтажи" бяха разпределени натъмно 630 млн. лв. за ремонти на язовири, които са доведени доникъде. Според Петков е редно "Монтажи" да мине директно под управление на министъра на икономиката, за да има повече яснота какво се случва и като превантивна мярка срещу други злоупотреби при изразходването на парите за язовири.

Мястото на самите язовири, които след ремонтите се прехвърлят към държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", също не е към икономическсото министерство, заяви Петков. Според него предприятието трябва да се прехвърли към земеделското министерство, защото повечето язовири са напоителни. 

От структурата на ДКК трябва да бъдат извадени и дружествата "Еко Антрацит" и "Екоинженеринг-РМ", чието място е в екоминистерството, коментира още Петков. В дружеството "Екоантрацит", с предмет на дейност "добив и брикетиране на антрацинти и черни въглища", в края на 2017 г. правителството наля инжекция от 120 млн. лв. Според информация на "Медиапул" тези пари също са харчени без поръчки, чрез вътрешно превъзлагане отново на "Монтажи". Въпреки финансовата инжекция фирмата е на загуба от близо 6 млн. лв. през 2019 и 5,1 млн. лв. през 2020 г. "Екоинженеринг-РМ" се занимава с архитектурни и инженерни консултации и е на дребна пепчалба за 2020 г. По мое мнение от ДКК трябва да се извади и ВМЗ, но не пристъпваме към такава мярка, защото ДКК има заем от ББР и не можем да извадим много фирми, без да го преструктурираме, обясни Петков.

Според него подобни стъпаловидни структури като холдинга само създават непрозрачност и предпоставки за злоупотреби при управлението на финансовите средства. 

Петков за пореден път обяви, че трябва да се преструктурира управлението на инвестициите. Той настоява цялата Държавна агенция за научни изследвания и иновации, която е под шапката на МС, да мине към икономическото министерство. Агенцията ще управлява новата оперативна програма за наука, иновации и дигитализация през 2021-2027 г. с очакван ресурс от 1,3 млрд. лв. Според икономическия министър по-логично е агенцията да е под шапката на икономическото министерсто, като се създаде съвместен борд с участието на МОН и световно известни български учени.

ЦИК ще купи допълнителни машини и памет за изборите

автор:Дума

visibility 75

COVID-19: Близо 10% са положителните проби

автор:Дума

visibility 309

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 180

Чуждите инвестиции се стопиха с 64%

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 180

Стрелба в университет в Сибир, има ранени

автор:Дума

visibility 87

Приключиха изборите за Държавната дума в Русия

автор:Дума

visibility 283

Турците в Северна Македония с ултиматум към преброяването

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 180

Париж се усъмни в съюза със САЩ

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 180

Между възхода и падението

автор:Евгени Гаврилов

visibility 311

/ брой: 180

Какво ни предлага дуетът Петков-Василев

visibility 796

/ брой: 180

След края на 46-ото НС: Присъдата е сурова

автор:Мирослав Попов

visibility 492

/ брой: 180

Кучешко-човешки живот

автор:Таня Глухчева

visibility 289

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ