24 Септември 2023неделя23:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юдит Ланг:

Започваме председателството си с тежко наследство

Ще действаме отговорно за една по-силна Европа, казва извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас

/ брой: 1

автор:Калина Йотова

visibility 1372

Юдит Ланг е извънреден и пълномощен посланик на Унгария у нас от юни 2008 г. Родена е на 3 юни 1955 г. в Луценец. Завършила е Философския факултет на Университет на науките "Еотвош Лоранд", специалност гимназиален учител. Завършва журналистическата школа към Държавния съюз на унгарските журналисти. През 2001 г. преминава квалификационен изпит по администрация в Унгарския административен институт.
Професионалното й развитие включва работа като кореспондент в Унгарската телеграфна агенция в Прага (1986-1990), журналист в икономическия всекидневник "Бизнес" (1991-1992). През 1993-1994 г. е референт за Словакия в МВнР на Унгария. През 1994-1999 г. е консул в посолството на Унгария в Братислава. В периода 1999-2002 г. е референт за Словакия към Министерството на външните работи на Унгария. През 2002-2006 г. е заместник-ръководител на мисията в Посолството на Унгария в Братислава. Владее английски, чешки, словашки, руски и немски.

- Според Вашия колега Н.Пр. посланик Хорхе Фуентес в евротриото Испания беше primus inter pares. Каква ще бъде Унгария по време на първото си председателство на ЕС?

- Унгарското председателство на Европейския съюз е последното поред в триото Испания-Белгия-Унгария. Лисабонският договор създаде новата форма за сътрудничество в трио: вместо предишния шестмесечен период на планиране всеки един член на триото се движи по съвместно фиксирана програма за 18 месеца. В този смисъл и унгарското председателство се вмества в рамката на общата програма за триото и приоритетите на унгарското председателство се базират на резултатите, постигнати по време на испанското и белгийското председателство. Унгария ще действа като отговорен и надежден председател за една по-силна Европа.

- Премиерът Виктор Орбан отбеляза, че 2011 г. вероятно е най-трудната година за ЕС, но това е "нов шанс за Европа". Тежко наследство ли е еврощафетата, която поемате заради предизвикателства като координацията на икономическите политики, борбата за запазване на стабилността на еврозоната, призивите за промяна на Лисабонския договор, проблемите около европейския бюджет, работата, свързана с бъдещето разширяването на съюза?

- Действително унгарското председателство започва с тежко наследство. Редица страни-членки на еврозоната срещат доста сериозни трудности, а и в някои страни на съюза икономическата криза все още не е свършила. Ето защо през първата половина на 2011 година трябва да се концентрираме върху укрепването на икономиката и създаването на нови работни места. 2010 беше годината на политическите решения и планиране. 2011 година ще бъде годината на реални действия, когато трябва да започне изпълнението на взетите през 2010 година решения, като имаме шанса да се възползваме от възможностите, които предоставят заложените в Лисабонския договор нови политики. По мое мнение е все едно дали това е първо или н-то поред председателство. При всички положения 2011 година е голямо предизвикателство за ротационния председател.

- В началото на 2010 г. споделихте, че шест месеца са твърде кратък период, за да се изпълнят всички поставени цели. Кои според вас са най-важните и най-реалистичните?

- Провеждането на европейските политики е процес, в който задачата на поредното председателство е да съдейства според собствените си възможности за постигането на консенсус между 27-те страни-членки. Най-важните цели са формулирани, те намират израз и в приоритетите, които си поставя унгарското председателство. Времето ще покаже кои са били най-осъществими. Според мен по принцип не може да се поставят само минимални цели.

- Като една от важните цели на своето председателство Унгария си поставя присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона. Да очакваме ли това наистина да се случи през март 2011 г.?

- Като страна-членка на съюза, приятелска страна и съюзник Унгария сметна за естествено още от самото начало да подпомага България в нейната подготовка и да я подкрепя за възможно по-скорошното й присъединяване към шенгенското пространство. Впрочем Румъния и България са задължени от договора за присъединяване към Европейския съюз да се присъединят към системата на Шенген. Като ротационен председател на ЕС ще направим всичко възможно да подпомогнем постигането на възможно най-скорошен консенсус в Европейския съвет в случай че страната получи позитивна оценка по отношение изпълнението на шенгенските критерии.

- Какво България може да научи от унгарския опит в ЕС?

- Така зададен, въпросът звучи много общо. Що се отнася до европейските фондове, Унгария действително разполага с добър опит по отношение на тяхното усвояване. По моя инициатива от есента на 2008 година унгарски експерти консултират своите български колеги относно начините за разрешаване на проблемите, свързани с европейските фондове, основно в областта на обществените поръчки, но също така и в областта на транспорта както под формата на обучение, така и с обмяната на опит. През септември 2010 години с добри резултати приключи общият българо-унгарски туининг проект за обществени поръчки. Ние сме готови да споделим нашия опит в усвояването на европейските фондове и в други области, в случай че българската страна заяви такива намерения.

- Бихте ли казали нещо повече за един от приоритетите в програмата на Унгария - Дунавската стратегия (която има за цел да намали различията в просперитета)?

- Макрорегионалните форми на сътрудничество са един от успешните проекти на Европа. Те са принос в засилването на кохезията и конкурентоспособността, които впрочем са сред приоритетите на унгарското председателство. По моя преценка Дунавската стратегия е изключително важна и заради това, че подпомага намаляването на различията в развитието на отделните области в Евросъюза. Това е втората макрорегионална европейска стратегия след Балтийската, която смятам, че заслужава също толкова внимание и подкрепа. Дунавската стратегия ще въздейства върху живота на 115 милионно европейско население по поречието на Дунав като двигател на устойчивото развитие в областта на икономиката, културата, образованието, туризма, социалната сфера и др.

- Критикуват дясното правителство в Унгария заради популизъм и национализъм. Ще успее ли председателството на ЕС да допринесе за разрешаване на ромския въпрос?

- Един от приоритетите на нашето председателство на Европейския съюз е да подпомогнем разработването на общоевропейска ромска стратегия. Унгария смята, че е важно да бъде подкрепена социалната интеграция на ромите, като се акцентира основно върху образованието и създаването на работни места. От 1993 година ромската етническа общност разполага с местни и републикански самоуправления в унгарската система за малцинствените самоуправления. Ромският въпрос не е само централноевропейски проблем, с него трябва да се занимаем на общоевропейско ниво.

- Имате богат опит като журналист. Как оценявате свободата на медиите в Унгария?

- Нямам информация за това през изминалия период Европейската комисия да е започнала процедура спрямо която и да било страна-членка на ЕС и в частност спрямо Унгария заради нарушаване свободата на словото и медиите, която принадлежи към основните права. Приетият неотдавна медиен закон в Унгария не съдържа нито един елемент, който да не е отдавна част от законодателството на повечето европейски страни. В закона не става въпрос за цензура, предварително ограничаване на медиите, премълчаване на определени политически позиции или последващи тежки наказания, които да възпрепятстват дейността на медиите. Регулацията на медиите чрез независим орган, включително и електронния печат, не е непозната практика в Европа. Новото при регулацията на медиите в Унгария се състои  това, че медиите ще имат общ, конвергентен надзорен орган заедно със съобщенията, което ще направи неговата дейност ефективна, концентрирана и по-евтина.

 

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 184

НАП сменя сметките за плащане на данъци и осигуровки

автор:Дума

visibility 766

/ брой: 184

България и Румъния представят Дунав мост 3 в Брюксел

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 184

Няма да проверяват фондациите за пране на пари

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 184

Стрелба в Косово, има убит полицай

автор:Дума

visibility 268

Близо 2000 заразени с COVID-19 в Румъния

автор:Дума

visibility 462

Полша спира доставките на оръжие за Украйна

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 184

От нас зависи

автор:Ина Михайлова

visibility 593

/ брой: 184

Кухи обещания

автор:Евгени Гаврилов

visibility 603

/ брой: 184

Футболът копае дъното

автор:Марин Милашки

visibility 517

/ брой: 184

Липсва стратегия за българската ядрената енергетика

visibility 474

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ