14 Юни 2021понеделник12:34 ч.

Здраве

Заразяването с КОВИД-19 е най-сигурно на закрито и с климатик

/ брой: 192

автор:Аида Паникян

visibility 2104

Макар в България понятието закрито обществено място да се тълкува по различен начин, по света все още закритите обществени места или закритите помещения са си закрити и те нямат естествена въздушна циркулация. Затова и световната медицина се стреми преди всичко да разгадае пътищата за предаване на новия подмолен и лицемерен вирус SARS-Cov-2, който причинява заболяването КОВИД-19. Само така може да бъде овладяна пандемията и здравните власти по света да разработят ефективни стратегии за предпазване от разпространението на опасната зараза.

Вече е известно, че КОВИД-19 е въздушно-капкова инфекция, при която болният или заразеният

предава заразата, като киха, кашля, говори, пее или дори само диша

Знае се, че КОВИД-19 се разпространява чрез фини аерозолни частици, циркулиращи в затворено пространство. Въпреки това, учените не спират да търсят още доказателства.

Ново изследване от Университета на Джорджия подкрепя нарастващите доказателства за въздушно предаване на КОВИД-19 в затворени пространства. Проучването, публикувано наскоро в JAMA Internal Medicine, поставя под въпрос преобладаващото разбиране как КОВИД-19 може да се разпространи. Изследователите свързали предаването на заразата през климатичната инсталация на автобус. "Нашето проучване предостави епидемиологични доказателства за предаване на големи разстояния, което вероятно беше по въздуха", казва Йе Шен, доцент по епидемиология и биостатистика в Колежа по обществено здраве на университета и водещ автор на изследването. Епидемиолози от два регионални центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Китай проследили инфекцията след голямо поклонение на открито в провинция Джъдзян, състояло се във втората половина на януари 2020 г. Някои от присъстващите взели два автобуса до събитието, създавайки уникален естествен експеримент за изследователите. И двата автобуса били със

затворени прозорци и работещ климатик

казва Чангвей Ли, доцент по епидемиология в университета Тулейн и съавтор на изследването. В единия обаче се оказва заразен с вируса, а в другия нямало нито един положителен. Голяма част от заболелите пътници били от първия автобус. На самото поклонение двете групи се смесили и с останалите поклонници. След поклонението положителните не били много, като се изключи големият брой заразени от въпросния автобус, независимо че повечето от тях били на голямо разстояние от болния. Учените смятат, че автобусът е основната точка на предаване на заразата.

Тъй като времето става по-студено и хората се събират в затворени помещения, епидемиолозите Шен и Ли се надяват тяхното проучване да убеди повече индивиди да носят маски за лице на обществени места, особено в закрити пространства.

В края на септември и Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията актуализираха насоките си за предпазване от КОВИД-19. Досега препоръчваха "добра физическа дистанция" от около 2 м, миене на ръцете, редовно почистване и дезинфекциране на повърхности и носене на маска. Сега препоръката е физическа дистанция от 2 м, използване на пречистватели на въздуха, за да бъдат намалени въздушните микроби в закритите пространства, носене на маска на носа и устата на закрити места и миене на ръцете.

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 111

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 134

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 299

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 355

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 407

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 317

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ