25 Октомври 2020неделя13:34 ч.

Актуално

Защо Путин избухна така остро

Или за ненаучените уроци на историята в днешна Европа

/ брой: 247

автор:Велиана Христова

visibility 4090

В навечерието на 75-та годишнина от Победата над фашистка Германия Владимир Путин определи като цинизъм приетата от ЕП резолюция, която приравни СССР с Хитлеровия райх и обяви, че причина за избухването на Втората световна война било сключването на пакта Рибентроп-Молотов. Обаче. Съветският съюз е последната страна в Европа - 10-та поред, сключила подобен договор с Хитлер, при това - чак на 29 август 1939 г. А войната започва де факто година по-рано, след предателския спрямо руснаците Мюнхенски сговор в полза на Хитлер. Започва с разбойническото разкъсване на Чехословакия между Германия, Полша и Унгария, съучастнически наблюдавано от Великобритания и Франция. Именно Полша отказва коридор за Червената армия през своя територия и така осуетява възможността тя да откликне на отчаяния зов на властите на Чехословакия за помощ, след което страната им е окупирана от германски и полски войски и разпарчетосана. 

На заседание в руското Министерство на отбраната миналата седмица Путин използва остри за един държавен ръководител думи: нарече "гад и антисемитска свиня" посланика на Полша в Хитлерова Германия през 1938 г. Юзеф Липски. И цитира думите му, че Полша ще издигне прекрасен паметник на Хитлер, ако той прочисти Европа от евреите. Наследниците именно на такива хора днес искат да събарят в Полша паметници на Съветската армия, каза Путин. Полското външно министерство привика руския посланик и обяви думите на руския държавен глава за "историческа инсинуация" и "сталински прочит на историята". 

В рубриката "Черно на бяло" вече публикувахме някои документи от 1938-1939 г. за съзаклятието на Хитлер с Европа, която днес наистина цинично обвинява Русия (www.duma.bg/zapadat-kolenichi-pred-hitler-a-obvinyava-stalin-n198684, а също www.duma.bg/sled-80-godini-za-skandala-v-polsha-koy-e-agresorat-n199083). Абсурдно е да се спори за исторически факти при наличието на стотици документи от онова време. За да си отговорят читателите дали е прав руският държавен глава, ето по-долу не "сталински инсинуации", а извадки от цитирания доклад на самия пан Липски. Той разкрива едно към едно не само възторга на тогавашна Полша от евентуалното "почистване" от евреите, не само изключително топлите й отношения с Хитлер, но и общите им намерения Полша да е бариера срещу СССР и  заедно с Германия да си поделят Чехословакия. Май че Путин имаше основания да бъде дори още по-остър. Защото в документа ще прочетете това, за което сега поляците не дават и дума да се издума - че тогава Полша е била самоотвержен съюзник на хитлеристка Германия. Както и у нас "демократите" не гъкват, че сме били верен сателит на Третия райх. Но историята не се пише с молив и не се трие с гума. Днешните русофобски игри с миналото заради нови геополитически цели показват, че някои световни елити не са запомнили уроците на историята. А това не вещае светло бъдеще за никого. 

Из Донесение на посланика на Полша в Германия Ю. Липски до министъра на външните работи на Полша Ю. Бек

20 септември  1938   г.   

Канцлерът Хитлер започна разговора си с мен с констатация на факта, че събитията са се развили по друг начин от това, което той е мислел първоначално... Канцлерът е казал на Чембърлейн, че судетският въпрос (за Судетска област в Чехословакия - б.а.) трябва да бъде решен мирно или чрез война по такъв начин, че Судетите да бъдат върнати на Германия. Чембърлейн се е върнал в Лондон, убеден в необходимостта да бъдат откъснати Судетите...… Постъпващите сведения показват, че исканията на канцлера ще бъдат удовлетворени. Но има и версия, че урегулирането на въпроса за Судетите трябва да стане не чрез самоопределение, а чрез ново прекрояване на границите. Там, където немското мнозинство съставя 80%, територията трябва да премине към Германия без допитване... Трябва да бъде възстановено положението до 1918 г. В противен случай това би било признаване на чехизацията, която е станала след 1918  г.  

Завземането на Судетите със сила

по думите на канцлера, би било по-пълно и определено решение... Канцлерът обмисля как да разреши останалата част на проблема, отнасяща се за Унгария и Полша. В тази връзка той и покани за преговори премиера на Унгария и мен... 

Ще отбележа само, че по въпроса за Тешин (в Чехословакия - б.а) аз два пъти подчертах, че става дума за територия, излизаща съвсем малко от границите на района Тешин-Фрищат... По отношение на унгарските искания аз специално подчертах въпроса за Закарпатска Рус, поставяйки акцент върху стратегическия момент за отношенията спрямо Русия, спрямо комунистическата пропаганда, която се води на нейна територия. У мен се създаде впечатлението, че канцлерът силно се заинтересува от проблема, особено когато му казах, че дължината на полско-румънската граница е относително неголяма и че чрез бъдеща обща полско-унгарска граница през Закарпатска Рус 

ние бихме създали стабилна бариера срещу Русия

Освен това подчертах, че територията на Закарпатска Рус, за която Словакия не претендира, е била дадена на Чехословакия само като мандат, че нейното население е на много ниско равнище и е много смесено и че най-заинтересована от нея е Унгария.

Като уточних нашата гледна точка за непосредствения район, който интересува Полша (Тешин), аз отбелязах: 

a) че ние ще пледираме пред Лондон, Париж, Рим и Берлин, искайки категорично да има допитване, както това е предложено за Судетите; 

б) че вчера ние направихме изявление пред същите държави във връзка със съобщението за уж съществуващ проект за преразглеждане на границите (нашето изявление в писмена форма предадох на г-н фон Рибентроп);  

c) че позицията на Полша е много силна вследствие полученото от Прага заявление, навремето, потвърдено от Лондон и Париж, че нашето малцинство в Чехословакия ще се разглежда наравно с другите най-привилегировани малцинства.  

В заключение на въпрос на канцлера аз отговорих, че по този пункт ние не бихме отстъпили пред прилагането на сила, ако нашите интереси не бъдат взети предвид.   

При последвалия анализ каква тактика да се приложи за решаване на въпроса за Чехословакия канцлерът заяви: 

1. Ако Чембърлейн не приеме неговите предложения, положението ще стане ясно и, съгласно предупреждението му, той е готов на въоръжено настъпление за присъединяване на Судетите към райха. 

...3. Канцлерът съвършено конфиденциално... ми съобщи, че още днес, в случай, че стане конфликт между Полша и Чехословакия заради нашите интереси в Тешин, райхът ще застане на наша страна... Канцлерът  съветва при такива обстоятелства началото на нашите действия да последва, само след като немците заемат  Судетските планини, тъй като тогава операцията би била по-кратка. 

По време на разговора канцлерът подчертаваше настойчиво, че Полша е първостепенен фактор, защитаващ Европа от Русия.

От другите пространни изказвания следваше: 

а) че той не възнамерява да излиза извън границите на Судетите. Разбира се, в случай на военни действия той би отишъл и по-нататък, тъй като по мое мнение той би трябвало да се поддаде на влиянието на военните, които по стратегически съображения го подтикват да постави цялата Чехия в зависимост от Германия;

б) че извън линията на известните германски интереси 

нашите ръце са свършено развързани;

 ...д) че стойността на судетската операция, вкл. укрепленията и въоръжението, ще достигне цифрата 18 милиарда марки;

е) че след решаването на судетския въпрос той ще постави въпрос за колониите; 

ф) че го е осенила мисълта за решаването на  еврейския проблем чрез емиграция към колониите в съгласие с Полша, Унгария, а може би и Румъния (тук аз отговорих, че ако това намери своето разрешение,  ние ще му поставим прекрасен паметник във Варшава). 

...Засегнах въпроса за Данциг, внушавайки му възможността за сключване на полско-германски договор, стабилизиращ положението на свободния град. В отговор канцлерът се позова на това, че ние имаме договор от 1934 г. Той би сметнал за желателно да се направи следваща стъпка и не само да изключим възможността за прилагане на сила в нашите взаимоотношения, но и да установим окончателно границите... 

Рибентроп от своя страна помоли да разбера от Вас не бихте ли пожелали Вие да направите изявление по въпроса за полските искания спрямо Чехословакия, както това направи премиерът на Унгария, за да може това да бъде използвано при преговорите с Чембърлейн. Освен това, Рибентроп увери, че  германската преса ще осветлява колкото може по-широко нашите действия по отношение на нашето малцинство в Чехословакия... 

Моля приемете и пр.  

Юзеф  Липски

    

Сб. "Документы  и  материалы  кануна  второй  мировой войны", 1981, М, Политиздат, т.I, с.208-216.  

Превод Авторката

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ