17 Август 2022сряда14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Защо се отказах от "топлото" на Софийската топлофикация

Отворено писмо до Комисията за защита на потребителите, копие до "Топлофикация- София" ЕАД

/ брой: 199

visibility 1836

От Цветан  СЕВЕРСКИ,
журналист и писател


Уважаеми господа от единствената защитена институция,
Банална истина е, че през последните двадесет години няма "неощипан" от столичната топлофикация потребител. Нещо повече - обществото ни отдавна знае, че монополистът "Топлофикация-София" ЕАД продава на своите абонати услугите топлинна енергия и топла вода без установени мерни единици. На потребителя и сега - подир февруарските социални протести и обещанията на столичния кмет за "яснота и конкретност" в индивидуалните справки, изпращани от топлинните счетоводни фирми - не е ясно колко му струва кубик изразходвана топла вода, да речем. Още по-неприятно е положението с т.нар. "парно", което уж се определя от измервателните електронни уреди, монтирани на радиаторите в помещенията ни, но се заплаща на базата на показанията на общия за сградата топломер, монтиран в абонатната станция. Там се отчита цялата отдадена топлинна енергия, заедно със загубите и кражбите, че и фантазиите на топлинните счетоводители.
Защо казвам "фантазиите"? Какво значи

 понятието "сградна инсталация"

например? За хората от жилищната сграда, в която живея, означава скубане на пера от гърбовете ни, попарени с прескъпата "вряла" вода на "Топлофикация-София" ЕАД, казано образно, а изречено в цифри - 124 1823 МВтч, или 13 717,90 лева над измереното от индивидуалните ни уреди за периода 05/2012 - 04/2013 г., което е 201 5833 МВтч, или 21 156 лева. Съпоставете числата, за да се убедите в колосалното по размери ограбване на битуващите в жилищната ни сграда, намираща се в квартал Лозенец, на бул. "Джеймс Баучър", блок 122. И е чиста лъжа, че живущите в блока ни били гласували на свое общо събрание "сградната инсталация" да е 37,54% от общата употребена и загубена енергия, защото едно такова решение би било извън здравия разум, когато реално освен апартаментите на абонатите нямаме нито едно отопляемо помещение. В каква "сградна инсталация" се губи 38% от енергията?
Това - в общ план. В индивидуален - положението също е робско. В изравнителната ми сметка за посочения период "Топлофикация- София" ЕАД чрез подизпълнителя си Бруната ми налага да заплатя допълнително 96,12 лв., при условие че изразходваното количество топлинна енергия и по индивидуалните ми измервателни уреди, и в раздел "сградна инсталация" е по-малко от изразходваното от мен през предишния период, послужил за прогнозна база. Показанията на индивидуалните уреди за последното отчитане са: 201 деления за спалнята, нулеви за детската и кухнята и 660 за лирата в банята, а за предишния период са: 293 за спалнята, нулеви за детската и кухнята и 743 деления за лирата в банята. При това радиаторите ми са свързани пряко, без допълнителни спирателни кранове, каквито някои имат на отклоненията от щранговите тръби, което при мен изключва всякаква възможност за злоупотреба. Казано простичко: изразходвал съм по-малко, а ми се възлага да плащам повече! Освен всичко и изразходваното от семейството ми количество топла вода е по-малко в сравнение с предишния отчетен период. Питам:

Кой на кого дължи?

Аз на Топлофикация, или тя на мен? Настоявам "Топлофикация-София" ЕАД да ми върне взетото!
На изпратената от мен жалба на електронния адрес на Бруната (в периода за рекламация боледувах и нямах възможност да посетя на крак фирмата за топлинно счетоводство) не получих отговор. Не бях изненадан от пренебрежението към становището ми, защото Бруната не си е правила труда да отговаря и на предишните ми рекламации. Нещо повече: бивал съм свидетел как служителка на фирмата, натоварена да "отпъжда" недоволните от сметките клиенти, се държи с тях непристойно. Поведението й е такова, навярно защото възложителят - "Топлофикация-София" ЕАД й плаща за "добре свършена работа". Ето защо бях принуден да сваля отоплителните тела в жилището си и да се откажа от тази измамна благодат - парно отопление. (Останах само на топла вода, тъй като единствено тя все още се измерва индивидуално. Макар цената й да е забулена в мъгла.)
Уважаеми господа от Комисията за защита на потребителите, наясно съм, че отказът ми от отопление не означава освобождение от пипалата на монополиста "Топлофикация-София" ЕАД, знам, че ще идват сметки за т.нар. "сградна инсталация", които за нашата жилищна кооперация се начисляват върху неоправдано висок процент - 38%, но се надявам на успех в борбата ви за отхвърляне на този срамен за ХХI век налог. Налогът "сградна инсталация" е своеобразен рекет и противоречи на всички обществени норми, както и на гражданските ни права и свободи.
В заключение питам юристите от комисията не е ли крайно време да бъде въведена европейската практика да сключваме индивидуални договори със съответните клаузи, които всеки потребител да подписва при изгодни за него условия?
Оставам с очакване на вашия компетентен отговор, както и на коректното решение на "Топлофикация-София" ЕАД - като анулира срамното си искане и ми върне надвзетото.

 

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 159

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

автор:Дума

visibility 137

Путин: Западът губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 159

Диверсия в Крим срещу военен склад

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 159

15 тона райски газ откриха в Париж

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 196

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 259

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 163

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ