23 Юни 2024неделя00:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 1256

Драгомир Николов, Медиапул

Спорът около язовири и кладенци е в основата на раздора между министъра на екологията Емил Димитров - Ревизоро и земеделския министър Десислава Танева, намерил неочаквано бурен изблик  в петък, когато Ревизоро внезапно реши да го направи национално достояние.

В края на септември, след цяло лято настоявания от страна на екоминистъра, премиерът Бойко Борисов даде "зелена светлина" двата язовира "Порой" и "Ахелой", които в момента служат за напояване и са към Министерство на земеделието, да започнат да се използват за питейни нужди за Бургас.

Още тогава Димитров обясни, че е необходимо изграждането на 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни и три помпени станции и да се качи водата от тях в същия довеждащ водопровод, който отива за Бургас.

"Така ще бъдат закачени(за Бургас - б.а.) още два язовира(освен "Камчия" -б.а.), но ремонта трябва да се направи веднага. За целта ще са необходими 50-60 млн.лв.", каза още Емил Димитров в края на септември.

След като този му план се провали, сега Ревизоро иронично отбеляза, че ако не вали, Бургас и Южното Черноморие "ще станат два пъти по-привлекателна туристическа дестинация", като се прочуят с "неизвестната камчийска кал".

Вероятно, с тези думи министърът посочва, че водата в язовир "Камчия" ще спадне до т.нар. мъртъв обем, където на дъното има малко вода, много кал и донесени от водата дървета, поясниха пред Mediapool експерти.

Те смятат, че именно затова министърът казва, че "ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас". Явно това е апокалиптичната иронична визия на министъра за предстоящо безводие, което ще е немуниумо при липса на решителни мерки и недостатъчно дъждове.

Ревизоро допуска като спирачка дори и корпоративни интереси.

"На главата ми се качиха! Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат. Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде водна криза. Кметът на Бургас заема особено място в цялата ситуация. Особено място на зрител. В МОСВ имаме специално име за него. Няма да го казвам", обяви министърът пред парламента в петък.

Решението за водата на Варна отново опря до Министерство на земеделието. Идеята на Ревизоро е градът е да потребява допълнително вода от язовир "Цонево", който също е към "Напоителни системи", под шапката на държавната фирма "Напоителни системи", чийто принципал е Десислава Танева.

Прелюбопитен сюжет се завъртя и около разкритието на екоминистъра за тайнствения пиар, чието решение чакал цяло лято кога ще е първата копка, най-вероятно на споменатия водопровода, който да осигурява вода за Бургас.

 

"Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка, така и не реши", каза Ревизоро.

От Министерство на земеделието коментираха пред Mediapool, че досега не са получавали покана за първа копка от Министерство на околната среда и по принцип ведомството не взема решения за прокарване на нови водопроводи. Изпратихме запитвания и до останалите замесени министерства - околната среда и на регионалното развитие, но в крайна сметка може да става дума и за пиара на премиера.

Десислава Танева иска подпочвените води за земеделие

Докато Ревизоро се цели в язовирите за напояване, Десислава Танева се опитва чрез законодателни промени да даде повече подпочвени води на земеделците – при това безплатно, месеци преди редовните парламентарните избори.

Първо, депутати от ГЕРБ, предвождани от Станислава Стоянова, предложиха с поправка в Закона за водите привилегията фермери да сондират и изграждат кладенци за напояване, от които да ползват безплатно до 50 кубика вода на ден и това да става само с уведомителен режим, а не както сега с по-тежкия разрешителен режим. По действащия закон е позволено да се ползват безплатно само до 10 кубика и то от граждани, които имат кладенци в дворовете си.

Изненадващо, на заседание на земеделската комисия на 4 ноември, ведомството на Десислава Танева предложи безплатна подпочвена вода за фермер да се удвои до 100 кубика на ден. Екоминистерството се обяви против и 50-те и 100-те кубика и посочи, че предложението е в разрез с евродирективата за водите. Рибарски сдружения посочиха, че ще сезират Брюксел, защото такива обеми ще пресушат реките.

"Направеното предложение за разрешаване на земеделски стопани да използват вода безвъзмездно, без да бъде издадено съответното разрешително, е в разрез с основните принципи в Закона за водите. А в него е транспонирана рамковата директива за водите и тя определя задължението да се грижим за този ресурс, като слагаме определени принципи, тоест признаваме водите като жизнено важен ресурс, определяме правото на всеки гражданин да има достъп до питейна вода на първо място, и прилагането на икономически регулатори за постигане на определените цели за устойчиво използване", каза тогава Мария Арангелова, началник отдел "Управление на речните басейни" в Дирекция "Управление на водите".

Парламентарната комисия по околна среда отхвърли проекта, който в момента чака ред за пленарна зала.

Асоциацията на земеделските производители в България обяви в петък, че земеделците не са виновни за състоянието на язовирите, но настояват да правят по-лесно сондажи.

"Земеделските производители не са причина за влошеното състояние на язовирите за питейни нужди в страната. Асоциацията напълно се разграничава от думите на министър Димитров, че производителите искат да правят сондажи безразборно. Подкрепяме законовото изграждане на сонди, но акцентираме върху необходимостта от това процедурата по узаконяване на тези съоръжения да бъде облекчена. От собствен опит мога да кажа, че законовата регистрация на сондаж отнема не по-малко от две години и половина", сподели председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Борисов: За напояване ползвайте европарите от Плана за възстановяване

Както обикновено става и във вицовете, накрая се намеси "горския" – в лицето на премиера. След предупрежденията на Ревизоро от парламентарната трибуна за предстояща водна криза и водни бунтове срещу властта, Борисов първо се срещна с него и набързо се разбраха въпросът с кризата да се реши още днес. После премиерът е направил и "разширено съвещание" с министритие на земеделието, на околната среда и на регионалната развитие и ги е призовал за земеделски нужди напояването да се осигури със средства от Плана за възстановяване на ЕС. Важна подробност е, че този план все още не е одобрен и средствата от нещо ще могат да се ползват едва във времето от 2021 до 2026 година.

"Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим", е казал Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

До старта на проекта премиерът възложи на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите.

"Имаме план, максимално бързо да се свърши необходимото, отивайте да работите", казва в заключение Борисов.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 804

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 707

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 679

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 741

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ