25 Февруари 2024неделя01:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПРЕЗИДЕНТ СРЕЩУ ГЕНЕРАЛ:

ЗАЩО ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ УВОЛНЯВА ЗАЛУЖНИ?

САЩ са разработили нова концепция към украинския конфликт, пише в блога си американският журналистът Сиймур Хърш. Позовавайки се на свои източници, той твърди: главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Залужни е водил тайни преговори с Москва, Вашингтон вече залага на мирния процес

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 2059

Сиймур ХЪРШ*
 
Украинският генерал Валери Залужни иска незабавно прекратяване на войната, а президентът Володимир Зеленски може би току-що го е уволнил. Изведнъж този въоръжен конфликт се превърна във война на таблоиди. Те съобщават, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал оставката на закаления в боевете и много уважаван главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни. Залужни не казва нищо публично, но неговият представител отрича твърденията, че генералът е отстранен от длъжност. Драмата, която се разигра между тези двама души, предизвика изтръпване сред мнозина във Вашингтон, тъй като миналата есен Залужни заяви в интервю за списание "Икономист", че бойните действия са в безизходица. Той не сподели предварително мрачните си мисли със Зеленски, въпреки че те бяха известни на някои хора във Вашингтон.
Някои представители на Пентагона и на разузнавателната общност приветстваха оценката на Залужни като начало на неизбежния мирен процес. През декември съобщиха, че Залужни е водил тайни преговори с руския си колега генерал Валерий Герасимов по многобройни сложни въпроси, които е трябвало да бъдат решени, за да се сложи край на въоръжения конфликт. Герасимов информирал московския си шеф Владимир Путин; Залужни обаче не информирал началника си в Киев...
Желанието на Зеленски да уволни своя главнокомандващ се дължи на факта, че той е знаел, че Залужни е участвал в тайни преговори с американски и други западни официални лица, обсъждайки въпроса как да се постигне прекратяване на огъня и да се договори завършване на въоръжения конфликт с Русия. Неясно е дали преговорите са водени пряко или чрез помощници. Именно тези преговори са подтикнали Залужни да заяви пред списание "Икономист", че

военните действия са в безизходица

От своя страна Зеленски говори за допълнителна мобилизация на 500 000 войници и за ново контранастъпление срещу руснаците през пролетта. За това Украйна ще се нуждае от ново финансиране от администрацията на Байдън. Не е ясно дали републиканците в Конгреса са готови да спонсорират поредното контранастъпление, но няма съмнение, че Байдън упорито ще настоява за тези средства. Апропо, току-що ЕС одобри пакет от помощи за Украйна на стойност 50 милиарда евро.
Всичко това се случва в момент, когато някои представители на американския военен истаблишмънт и на разузнавателната общност отново започнаха да проявяват интерес към осъществяването на сериозни реформи в украинското правителство. Те започнаха да подкрепят усилията на Залужни за провеждане на задълбочени преговори с Русия за уреждане на конфликта. Някои намеци за детайлите на този процес прозвучаха в статия във "Вашингтон пост" под заглавие

"В Украйна САЩ се отказват от плановете за завземане на територии"

Авторите казват, че Киев си запазва възможността да продължи бойните действия срещу Русия в бъдеще. Вестникът съобщи, че ключови елементи са подкрепата за разрушената индустриална и експортна база на Украйна и финансирането на политическите реформи, необходими за пълна интеграция в Европа.
Според осведомен американски служител първата стъпка за реализиране на новата концепция е решаването на дългогодишен проблем: финансовата реформа. Необходимо е да се каже на Зеленски: "Вие трябва да се отървете от корупцията, преди ние да направим още нещо." А втората стъпка се състои в това, което днес не съществува в Украйна - сериозен одит на всички държавни разходи. Този чиновник заяви, че Зеленски трябва да разглежда необходимите му милиарди "като наши пари, като инвестиции при спазване на всички правила" за тяхното изразходване, които трябва ясно да му се изложат.
Миналата година

директорът на ЦРУ Уилям Бърнс тайно отлетя в Киев
 
за да предупреди Зеленски очи в очи, че Вашингтон е наясно с личните му корупционни грехове и нежеланието му да уволни някого от  десетките служители (назовани от Бърнс), затънали до уши в кражба на средства за отбраната и прехвърлянето им в лични сметки. Бърнс съобщи също на президента, че някои от подчинените му са възмутени, защото го виждат как взема твърде голям дял от плячката.
"Третата стъпка - каза служителят - е да се използват средствата, предназначени за изграждане на инфраструктура и развитие на икономиката." Четвъртата и последна стъпка е отбраната на страната.
Служителят заяви, че този план е новото американско послание за Зеленски. "В нашия план не се споменава за прекратяване на огъня. Запазихме там думата "борба". Нека направим така, че разходите на руснаците да са същите, както по време на бойните действия", каза той.    
По-нататък този чиновник обясни, че в новото послание няма нищо, което да попречи на Украйна и Русия да признаят за "наличие на съществени териториални разногласия" по време на продължаващите секретни преговори между представителите на Герасимов и Залужни.
Действителната концепция е значително по-сложна и много по-амбициозна, ми каза този служител. Тя предполага стабилна подкрепа за Залужни и реформи, които ще доведат до падането на режима на Зеленски.    

Разговорите за уволнението на Залужни

разтревожиха онези, които участваха в създаването на тази концепция. Чиновникът ми каза, че изработването на нова стратегия ще изисква "консултации и информиране на ключови патриотично настроени и реалистични украинци". Опасността при провеждането на такава реформа се състои в това, че сигурно ще има изтичане на информация в пресата, както и "опити за осуетяване на този процес от страна на стабилно окопали се корупционери, възползващи се от американската политика на "безплатни обяди".
Говорейки за напрежението между Зеленски и Залужни, той отбеляза: "Това е старомодна борба за власт. Всички знаем, че няма да е лесно да се спре това безумие и че тези опити могат да се провалят. Но са заложени много животи, а честността изисква максимални усилия." "Не бихме могли да се издигнем във въздуха без смел пилот, готов да лети", продължи този източник, имайки предвид генерал Залужни.
"Разбира се, Зеленски знаеше, че Залужни е замесен в дела със Запада - каза чиновникът. - Но Зеленски ще стане ходещ мъртвец за армия, която се застъпва за генерала. Той ще получи метеж."
Настоящият план е бил разработван от експерти от разузнаването и военното ведомство без участието на Белия дом, Държавния департамент и Съвета за национална сигурност. "Той е резултат от работата на американския и украинския генерални щабове с участието на частния сектор - каза служителят. - Това не е плод на държавно финансиране и безвъзмездни средства."

"Путин също търси изход"

обясни източникът. - И той разбра сигнала, който му беше подаден."
След загубите в началото на военните действия руският президент успя да присъедини към Русия четири области, които бяха в основата на бойния му план, а контролът на Русия над Крим вече не е под съмнение. "Стратегията, която сега се предлага, е да се прекратят военните действия, да се урегулира ситуацията и да се утвърди финансов план за Украйна", каза чиновникът, който води преговори на няколко пресечки от Белия дом, но по своите позиции се намира на няколко светлинни години от него...

* Американски разследващ журналист и писател. През 1970 г. получава наградата "Пулицър" за разкриването на клането в Ми Лай и неговото прикриване по време на войната във Виетнам. Хърш отразява за в. "Ню Йорк Таймс" скандала "Уотъргейт", довел до оставката на президента Ричард Никсън. По-късно оповестява тайната американска бомбардировка на Камбоджа и програмата на ЦРУ за вътрешно шпиониране. През 2004 г. изнася истината за бруталните изтезания на затворници в иракския затвор "Абу Гариб". Автор е на 11 книги, като особено се откроява "Цената на властта: Кисинджър в Белия дом на Никсън" (1983)

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 503

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 464

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 489

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ