07 Декември 2019събота00:38 ч.

Засрамете се!

/ брой: 299

автор:Светлана Велева

visibility 1009

Средно българинът е по-малко задлъжнял от американеца или германеца и въобще не е фатално, че масово нашенци са теглили кредити за празниците. Така се изока икономистът и дежурен експерт по битието българско Владимир Каролев. Може би защото германецът има 5 пъти по-високи доходи от българина, по-стабилна работа и перспективи и затова може да си позволи да тегли повече и да планира бъдещето си?
Има значение и за какво се теглят заемите. На първо място у нас парите отиват за ремонти у дома, следват погасяване на стари заеми и плащане на битови сметки. Тоест, за да не ти спрат тока и да не ти вземат жилището заради дългове към топлофикация, теглиш кредит. Колко по-добре сме от германците! Разходите по празниците - подаръци, трапеза, за мнозина са извънредни. И понеже налични пари няма, се налага теглене на кредити. Пак по финансови причини повечето българи си стоят у дома по празниците. Така че "фатално няма", има тенденция, показваща нерадостното ни битие.
Г-н Каролев като икономист, а и като информиран гражданин, би следвало да знае тези общодостъпни факти. Включително, че над 21% от населението на страната (по НСИ) живее в бедност, а над 33% - в тежки материални лишения. Българите имат най-ниските доходи в ЕС и са на първо място по бедност и смъртност - стари данни, които се влошават. Изследване сочи, че всеки трети българин не плаща редовно дълговете си заради безработица, а 70% от депозитите са до 1000 лв.
Можем да продължим черната серия, но грамотните икономисти със сигурност я знаят. Та като ще ни сравняват с германци и американци, нека ни сравняват и по доходи, и по стандарт на живот. И да се засрамят поне малко!

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 235

Кратки новини

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 570

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 256

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ