25 Юни 2021петък04:07 ч.

Заставаме зад Станишев. Защо?

Истинската почтеност изисква солидарно да поемем отговорността за допуснатите по време на нашето управление грешки

/ брой: 70

автор:Велко Вълканов

visibility 1754

Цитати:

"Постът председател на БСП е много важен сам по себе си, но той е много важен и като предпоставка за избирането на Станишев за президент на ПЕС"

"Първанов има своите качества, които могат да го направят много сериозен фактор за единението на БСП и на цялата левица в името на едно по-добро бъдеще за народа ни. Той трябва само да подчини своите лични амбиции на общото партийно, но заедно с това и общото национално, дело."

 

В БСП наблюдаваме неприятен процес: две изтъкнати личности се намират вече в открит двубой за първото място в нея. Бившият президент Георги Първанов, който освен това е и бивш председател на БСП, подчинен очевидно на вътрешното си убеждение, че е постоянно абониран за председателското място в БСП, премина, след един тихо протекъл инкубационен период, към открита борба за това място. Виждаме какво стана: Първанов просто взе на абордаж БСП, надявайки се с бързи и решителни действия да овладее капитанския мостик. Той тръгна от град на град, за да събира гласовете, необходими за една негова победа в предстоящия конгрес на партията. Бърза да изпревари поне с едни гърди Станишев.
Процесът е наистина неприятен, защото носи в себе си сериозната

опасност да внесе разкол в БСП

В една своя статия, публикувана неотдавна в "Земя", отбелязах вероятността да възникне такъв разкол, ако Първанов тръгне да си търси погасеното с десетгодишна давност право да бъде лидер на БСП. Мисля, че не съм сбъркал, като съм дал израз на своите опасения. Не бих могъл да кажа какво става в самата партия, но в нейните ръководни среди се забелязва вече душевен смут и определено раздвоение. Никой не заема открита позиция, всеки чака да разбере на чия страна във възникналия конфликт е шансът, за да може по този начин да разбере къде е и неговият собствен шанс. Преди няколко дни слушах воден по една от телевизиите разговор с евродепутатката от БСП Илиана Йотова, чиято тема бе възникналото противоборство в БСП. На директно поставения й въпрос на чия страна тя самата застава - зад Първанов или зад Станишев, Йотова отговори, че все още никой от двамата не я бил спечелил. Тя, разбира се, няма как да каже кой я бил "спечелил", след като не знае кой накрая ще спечели започналата битка в БСП. Разумните не избързват, те чакат.За мен няма съмнение, че ако противоборството между Първанов и Станишев продължи и се прехвърли в самия конгрес, за БСП ще настъпят лоши дни.   Дори и да не се стигне до формално разцепление, очерталите се два лагера трудно ще преодолеят възникналите между тях недобри чувства, което не може да няма своите неблагоприятни последици както за самата БСП, така и за страната ни. Ето защо възникналият проблем трябва да бъде решен преди самия конгрес на Българската социалистическа партия. Това може да стане, като всеки, който вижда в БСП партия от първостепенно значение за съдбата на народа ни, заеме още сега ясна и категорична позиция. Не бива да чакаме да видим кой ще спечели, а

трябва ясно да кажем кой искаме да спечели
 
На състоялия се неотдавна пленум на ЦС на БАС една от точките в дневния ред бе за отношението ни към възникналия кадрови проблем в БСП. Пленумът прие решение, с което обяви подкрепата си за Станишев. БАС не би могъл да остане без позиция по този кардинален за БСП проблем. Българската социалистическа партия е основен отряд в единния антифашистки фронт. Без една силна БСП антифашистите трудно могат да се надяват на сериозен успех в борбата срещу надигащия се фашизъм, респективно неофашизъм. Това, което е добро за БСП, е добро и за БАС, и обратното, това, което е лошо за БСП, е лошо и за БАС.
Аз подкрепих решението на пленума. Имах достатъчно доводи за това.
Няма съмнение, че възникналият проблем, освен всичко друго, е в някаква степен и личностен (кой е по-добър - Първанов или Станишев?), но няма да се спирам на тази страна на проблема, защото не тя е съществената в случая. (Можем да приемем, че и двамата са добри.) Същественият въпрос в случая е какво всъщност ще означава един действащ председател на дадена партия да не бъде преизбран на този свой пост? Това ще означава политически блам, т.е. възможна най-тежка осъдителна политическа присъда. Спрямо Станишев една такава присъда в никакъв случай не би била справедлива.
Не мисля, че Станишев не е допускал грешки като лидер на БСП и като министър-председател на България. Но това бяха грешки на цялото ръководство на БСП и на правителството. Не бива към Станишев да се заеме онова отношение, което преди години бе заето към Жан Виденов. Недостойно бе, че Жан Виденов бе оставен сам да отговаря за несполучливите решения на неговия управленски екип. Истинската почтеност изисква солидарно да поемем отговорността за допуснатите по време на нашето управление грешки. Не бива освен това да се забравя, че ръководеното от Станишев правителство бе правителство не на БСП, а на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ), една коалиция, в съставянето на която участва и президентът Първанов. Станишев следователно не всякога имаше свободата да избира своите решения.
Проблемът за лидера на БСП има обаче и своите изключително

важни международни измерения

В края на миналата година Сергей Станишев бе избран единодушно за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това е без съмнение много висока европейска позиция. ПЕС, обединила 29 национални социалистически партии в Европа, е в състояние да играе ключова роля в развитието на европейската общност.
Избирането на Станишев за президент на ПЕС е признание не само за него, но и за БСП, а защо да не кажа и за България. Но, както знаем, Станишев бе избран временно на високия пост в ПЕС. През ноември тази година той трябва да бъде избран постоянно (за пълен мандат) за президент на Партията на европейските социалисти. Всички ние трябва да съобразим своето поведение с тази твърде важна за БСП и за България възможност. Като президент на ПЕС Станишев ще може да влияе благотворно и върху процесите в България. БСП ще укрепне с всички изгледи да постигне сериозен успех в предстоящите политически битки за благото на нашия народ.
Пита се обаче ще може ли Станишев да бъде избран за президент на ПЕС, ако преди това не е избран за председател на БСП? Постът председател на БСП е много важен сам по себе си, но той е много важен и като предпоставка за избирането на Станишев за президент на ПЕС. Ето защо ние,    българските антифашисти, смятаме за политически наложително Сергей Станишев да бъде преизбран за председател на БСП. Той има всички необходими качества да запази своя партиен пост. Той натрупа значителен управленски опит, проявява се като политик от европейски мащаб, разкрива характер и устойчивост, показва лична и гражданска почтеност. Той е човек, който има бъдеще.
Това, че се обявяваме за Станишев, не означава, че се обявяваме против Първанов. Първанов има своите качества, които могат да го направят много сериозен фактор за единението на БСП и на цялата левица в името на едно по-добро бъдеще за народа ни. Той трябва само да подчини своите лични амбиции на общото партийно, но заедно с това и общото национално дело. Първанов ще израсне в очите на всички ни, ако сам се откаже от междуособицата, която зачена, и по този начин освободи всички нас, хората в левицата, от мъките на един натрапен избор.

 

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ