03 Юли 2020петък22:21 ч.

Застраховките за туроператори поскъпнаха над 10 пъти

Министерството на туризма отказва да се намеси в решаването на проблема

/ брой: 104

автор:Дума

visibility 290

Заради повишения общ риск на пазара и страха от фалити на фирмите в туристическия сектор застрахователи вдигнаха повече от десет пъти цените на задължителните застраховки за туроператорите и туристическите агенции. Някои прекратиха предсрочно полиците, без които туристическите оператори не могат да работят, съобщава БНТ. Застраховката "отговорност на туроператора" е задължителна, за да имат фирмите лиценз. С нея се гарантира, че ако фирмата фалира, ще бъдат покрити разходите на клиентите от изгубените почивки. Според фирми от бранша премията е 10-12 пъти увеличена до сума от 8600 лева годишно. Там, където премията е била 800 лева, става 8000, а където е била над 1000 - достига до 12 000 лв.

От фирма за туристически услуги са изчислили, че това означава да бъде отделена средно по една заплата месечно, за да може да се покрива разходът за застраховка, което в момента е невъзможно за компанията поради липсата на интерес към пътувания. Представители на бранша съобщават, че от март няколко застрахователни компании поетапно вдигат премиите или въобще отказват туроператори и туристически агенции. Туристическите оператори посочват, че повишеният риск на пазара в сектора става повод лицензът на една агенция да бъде отнет. В отговор на сигнал към Министерството на туризма ресорният министър Николина Ангелкова коментира, че ведомството е запознато със ситуацията, започнала малко след обявяване на извънредното положение. За момента официална информация от прекъсване на застраховки има от един застраховател и имаме информация от друг, че е увеличил своята премия, казва Ангелкова.

Институцията, която следи застрахователния пазар, е Комисията за финансов надзор, сигнал към нея вече е подаден от Министерството на туризма. То следва да бъде информирано, но не е страна. Надявам се на указания на Комисията за финансов надзор в тази посока, коментира Ангелкова. От Комисията твърдят, че са отговорили на запитването на Министерството на туризма още през април. Тогава са обяснили, че застрахователите не могат да откажат сключването й в случай, че предлагат съответната застраховка.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 474

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 469

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1055

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ